Často u nás spotřebitelů převládá obava z toxické látky aflatoxinu, ten ale může být obsažen ve všech nesprávně skladovan
ých potravinách. Ořechy tedy nevyjímaje. Jak ořechy správně uskladnit? Nejdéle nám vydrží v nezměněné kvalitě v chladničce v dobře uzavřené nádobě.Proč v chladničce? Obsahují velké množství tuků a ty v teple rády žluknou. A uzavřená nádoba je potřeba z důvodu jejich snadné absorpce pachů. Lednici by nám sice krásně provoněly, chuť by však ztratily.A teď už k několika jejich druhům.
Arašídy
Můžeme je koupit pražené nebo nepražené, ty chutnají podobně jako syrové fazole. Při pražení je lépe nepřidávat tuky ani sůl. Oříšky jsou pak zdravější. Mimochodem ve 100 g oříšků je více bílkovin než ve 100 g steaku. Mimo toho jsou důležitým zdrojem vitaminu E který nás chrání před volnými radikály.
Para ořech neboli brazilský
Má velký obsah tuku. Pro srovnání 2 jádra
Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace pěti až deseti kusů para ořechů , mandlí, nebo ořechů vlašských blahodárně působí při problémech srdce a prostaty.
Kešu
Kešu je k dostání v přírodní-zdravější nebo solené podobě.Tento ořech se vždy prodává bez slupky. Ta totiž obsahuje nebezpečné toxické látky.
Kokosový ořech
Kokoso
Silák ořech- lískáček
Silákem je přezdíván pro svůj obsah železa a vitaminu B. To zřejmě Pepek Námořník netušil…
Kladně ovlivňu
Mandle
Mimo tzv. dobrých tuků obsahují vápník a magnézium.
Tip: 2-3 v ústech
dobře rozmělněné mandle pomáhají od lehčího pálení žáhy.Vlašské ořechy |