Doba přípravy: 2 hodiny
Množství: 80 kousků
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g jemně mletých vlašských ořechů
- 125 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 1 vejce
- 200 g másla
Na náplň:
- 1 bílek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 120 g moučkového cukru
- 40 g jemně mletých vlašských ořechů
- 40 g jemně mletých lískových ořechů
- 70 g půlek lískových ořechů
- 70 g na hrubo nasekaných vlašských ořechů
- 70 g čokoládových vloček nebo hořké čokolády nasekané nahrubo
- moučkový cukr na obalování
1. Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme na 2 hodiny vychladit do lednice. Během chlazení těsta připravíme náplň do mušliček.
2. Z bílu ušleháme sníh a postupně do něj zašleháme citronovou šťávu a moučkový cukr. Vařečkou do bílku opatrně zamícháme všechny ořechy a čokoládu.
3. Těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 4 cm. Na každé kolečko položíme náplň a přehneme je na půlku. Okraje k sobě přitlačíme.
4. Klademe na plech vyložený pečicím papírem v nevelkých rozestupech. Pečeme 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 160°C. Po vytažení z trouby necháme lehce vychladnout na roštu a obalujeme v moučkovém nebo vanilkovém cukru.
Poznámka: Recept na ořechové mušličky jsem získala v Bavorsku a od té doby zdomácněl i v naší rodině. Mušličky jsou úžasně křehké a velmi ořechové, ty jsou součástí nejen těsta, ale i náplně.