Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Netradiční ořechové cukroví: plněné datle, suchary s ovocem a nugát

  3:49aktualizováno  3:49
Bez ořechového cukroví by ve většině českých domácností ani nemohl přijít Ježíšek. Jeho vůně patří k adventu stejně jako ta vanilková nebo skořicová. Co takhle letos kromě klasických pracen nebo slepovaných ořechů zkusit i něco trochu méně tradičního?

Datle plněné ořechovou nádivkou | foto: Profimedia.cz

Datle plněné ořechovou nádivkou

Doba přípravy: 40 minut

  • 100 g lískových ořechů
  • 20 větších datlí
  • 1–2 lžíce rumu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 100 g marcipánu
  • 100 g bílé čokolády

1. Lískové oříšky nasucho opečeme, ještě horké je protřeme v utěrce, abychom je zbavili slupek. Necháme je zchladnout a nastrouháme je.

2. Datle rozřízneme a vyjmeme z nich pecky. Lískové oříšky promícháme s rumem, cukrem a vpracujeme do marcipánu. Z připravené hmoty tvarujeme kuličky a plníme jimi datle.

3. Ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou čokoládu a naplněné datle v ní postupně namáčíme. Necháme zatuhnout na mřížce a odložíme do chladu.

Tip: Do marcipánové hmoty můžete zapracovat nadrobno pokrájenou kandovanou citronovou kůru a citronovou šťávu, pak vynechte rum.

Nugát z arašídového másla a čokolády

Nugát z arašídového másla a čokolády

Doba přípravy: 40 minut + 6–8 hodin chlazení

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 200 g mléčné čokolády
  • 200 g arašídového másla
  • 2 lžíce másla
  • 200 g nesolených arašídů
  • 1 lžička vanilkového extraktu

1. Ve vodní lázni v misce nahřejeme kondenzované mléko, přisypeme nalámanou čokoládu a máslo a necháme rozpustit v hladkou hmotu. Arašídy najemno nasekáme. Menší pekáček vyložíme alobalem.

2. Do ještě horké hmoty vmícháme arašídové máslo a vanilkový extrakt a dobře promícháme. Přisypeme nasekané arašídy a vlijeme do připraveného pekáče, rozetřeme rovnoměrně stěrkou a necháme úplně zchladnout.

3. Vychladlý nugát přetáhneme potravinovou fólií a necháme ztuhnout v chladničce. Nugát naporcujeme ostrým nahřátým nožem a uložíme do chladu.

Tip: Nechte rozpustit slazené kondenzované mléko s máslem a 300 g kvalitní hořké čokolády, promíchejte s mandlovým extraktem a přidejte pokrájené pistácie a opražené loupané mandle.

Suchary s oříšky a sušeným ovocem

Suchary s oříšky a sušeným ovocem

Doba přípravy: 30 minut + 35–40 minut pečení + 12 hodin odležení a dokončení

  • tuk
  • strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání
  • 5 bílků
  • 160 g moučkového cukru
  • kapka vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
  • 160 g hladké mouky
  • 50 g mandlí
  • 30 g lískových oříšků
  • 1 lžíce loupaných dýňových semínek
  • 1 lžíce sušených brusinek
  • 1 lžíce rozinek

1. Troubu předehřejeme na 160 °C, formu na chlebíček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přišleháme cukr, vanilkový extrakt.

2. Do sněhové hmoty vmícháme pomerančovou kůru a mouku, ořechy, semínka a sušené ovoce.

3. Těsto přendáme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě 35–40 minut.

4. Chlebíček vyjmeme z formy a zabalíme do alobalu a necháme alespoň 12 hodin odležet.

5. Troubu předehřejeme na 100 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Chlebíček nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky, které ještě šikmo překrojíme.

7. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 6–8 minut. Ihned stáhneme z plechu a necháme je vystydnout. Vychladlé uložíme do plechové krabice do chladu.

Tip: Do sucharů můžete libovolně kombinovat jakékoli sušené ovoce, oříšky i semínka.

Ořechová encyklopedie

Ořechy, oříšky

Před Vánoci se ořechy pořádně předzásobte. Podtrhnou chuť těsta, stejně jako je využijete při zdobení.

Vlašské ořechy: Jsou zdravé, pomáhají snižovat riziko srdečních chorob a jsou zdrojem vitaminu B, fosforu, železa či mědi, tak na nich nešetřete. Před pečením zkontrolujte, zda nejsou plody příliš hořké, u starších ořechů se může stát, že jsou už žluklé.

Mandle: Zbavit mandle slupky je nejjednodušší, když je přelijete vroucí vodou, minutu dvě je necháte odstát, pak slijete a promnete je v utěrce. Pokud potřebujete při pečení plátky mandlí, pořiďte si ostrý malý nožík a trpělivost.

Lískové oříšky: Než vhodíte pytlík s lískovými oříšky do nákupního košíku, zkontrolujte, jestli nejsou napadené červy. Při pečení je pak využijete namleté, nasekané, pražené. Abyste je zbavili slupky, hoďte je na na pánev, chvíli je pražte a pak promněte.

... a jiné: S oříšky se při pečení můžete odvázat – vyzkoušejte například para ořechy, pistácie, arašídy či makadamové ořechy.

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.