Doporučujeme

Linecké košíčky pod vlivem. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Opilé cukroví: provoňte si domov rumem a koňakem

  • 15
Vánoce mají být veselé svátky, tak proč se jako první nevrhnout do kousků, kterým k dokonalé chuti pomáhá alkohol. Sklenička svařáku či grogu je k tomuhle cukroví vítána.

Medové trubičky s vaječným koňakem

Medové trubičky s vaječným koňakem.

Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 7 minut + dokončení 1 hodina

* 500 g hladké mouky
* 200 g cukru moučka
* špetka jedlé sody
* 200 g rozehřátého medu
* 3 žloutky
* 4 lžíce mléka
* sádlo nebo ztužený tuk na promaštění kovových trubiček
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce ztuženého tuku

1. Mouku prosejeme s cukrem a sodou, promícháme s medem, žloutky a mlékem. Zpracované těsto necháme zabalené v potravinové fólii den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Kovové trubičky namažeme sádlem nebo jiným tukem.
3. Těsto rozválíme do tenka, nakrájíme na čtverečky, natočíme na namazané trubičky a dáme péct na 6-7 minut.
4. Trubičky pečeme na plechu po deseti kusech, po upečení je ještě teplé stáhneme. Kovové trubičky před dalším použitím znovu pomažeme tukem a upečeme další várku.
5. Vychladlé trubičky namočíme nejdříve jedním koncem do rozehřáté čokolády, necháme na pečicím papíru ztuhnout a pak namáčíme druhý konec trubiček.
6. Takto připravené trubičky uložíme do chladu a pak plníme připraveným krémem.

Namazané dortíčky

Namazané dortíčky.

Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 5-7 minut + dokončení 2 hodiny

* 250 g hladké mouky
* 100 g cukru moučka
* špetka skořice
* 100 g mletých vlašských ořechů
* 250 g másla
* 1 vanilkový cukr
* bílý krém (viz základní krém u košíčků níže bez kakaa)
* ořechovice
* mleté vlašské ořechy
* čokoládová poleva

1. Prosejeme mouku s cukrem a skořicí. Směs promícháme s mletými oříšky, pokrájeným máslem a vanilkovým cukrem a zpracujeme těsto, které necháme zabalené odležet 24 hodin. Těsto má být mastné a hutné.
2. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Těsto je lepší vyvalovat mezi dvěma fóliemi nebo mezi rozříznutými plastovými sáčky. Z vyváleného těsta vykrajujeme malá kolečka o průměru asi dva centimetry. Klademe je na plech v dostatečné vzdálenosti, protože při pečení se rozjedou.
4. Upečená kolečka slepíme po třech. První kolečko ozdobíme krémem, přiklopíme druhým, pomažeme ořechovicí za pomoci mašlovačky. Spodek třetího kolečka namažeme krémem a přiklopíme na rumem potřené kolečko.
5. Slepená kolečka se okraji protáhnou krémem a vyválí v nastrouhaných oříšcích.
6. Obalené dortíčky se pak lžičkou ozdobí rozehřátou čokoládovou polevou a posypou zdobením.

Linecké košíčky pod vlivem

Linecké košíčky pod vlivem.

Příprava: 15 minut + pečení 5-7 minut + dokončení 2 hodiny

Těsto:
* 500 g hladké mouky
* 150 g cukru moučka
* 1/2 balíčku prášku do pečiva
* 250 g másla
* 1 vanilkový cukr
* 2 vejce

Náplň I.:
* rybízová marmeláda

Náplň II. :
* 300 g vlašských ořechů
* 200 g cukru moučka
* 6–8 lžic rumu

Náplň III.:
* 2 vejce
* 140 g cukru krystal
* 3 lžíce rumu
* 500 g másla
* 3 lžíce kakaa

Zdobení:
* 200 g čokolády na vaření
* 2 lžíce ztuženého tuku
* plátky mandlí nebo cukrářské zdobení

1. Mouku prosejeme s cukrem a práškem do pečiva, přidáme pokrájené máslo, vanilkový cukr a vejce. Zpracujeme těsto a necháme ho den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta odebíráme malé kousky a v tenké vrstvě je vtlačíme do formiček.
Formičky není třeba vymazávat.
3. Pečeme podle velikosti 5-7 minut. Ještě teplé košíčky opatrně vyklepneme a necháme vychladnout.
4. Rybízovou marmeládu dobře rozmícháme, případně trochu naředíme. Vlašské ořechy promícháme s cukrem moučka a 6-8 lžícemi rumu.
5. Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem do zhoustnutí, zchladíme, všleháme rum, máslo a kakao.
6. Cukrářským sáčkem postupně naplníme košíčky trochou marmelády, pak větší kuličkou ořechové směsi a nakonec ozdobíme krémem. Dáme do chladu ztuhnout.
7. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a ztužený tuk.
8. Vychlazené košíčky máčíme v čokoládě, ozdobíme plátkem mandle nebo kuličkami a necháme vychladit.

Rumové kokosky

Rumové kokosky.

Příprava: 30 minut + pečení 20-25 minut + dokončení 2 hodiny

Kolečka:
* 250 g hladké mouky
* 75 g cukru moučka
* 1 lžička prášku do pečiva
* 125 g másla
* 1 žloutek
* 1 vanilkový cukr

Kokosky:
* 4 bílky
* 200 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 250 g strouhaného kokosu
* 2 lžíce tvarohu
* rybízová marmeláda
* 200 g čokolády na vaření
* 2 lžíce ztuženého tuku
* krém s kakaem a rumem (recept viz linecké košíčky)

1. Mouku prosejeme s cukrem a práškem do pečiva, přidáme pokrájené máslo, žloutek a vanilkový cukr.
Zpracujeme těsto, které necháme 1 den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přišleháme cukr, vmícháme kokos a vetřeme tvaroh.
3. Lžičkou děláme na plech menší hrudky a pečeme je asi 20 minut ve vyhřáté troubě.
4. Po upečení roztřepené okraje kokosek okrájíme vykrajovátkem, kterým tvoříme kulaté tvary.
5. Teplotu v troubě zvýšíme na 180 °C, těsto rozválíme, vykrajujeme kolečka a pečeme 5-7 minut dozlatova.
6. Vychladlá kolečka ozdobíme po obvodu kroužkem krému (cukrářským sáčkem), vzniklý otvor vyplníme marmeládou.
7. Na kolečka s krémem a marmeládou přiklopíme kokosky a dáme je vychladit.
8. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a ztužený tuk.
Kokosky namáčíme v čokoládě, přebytečnou čokoládu ze spodu kokosky stíráme špejlí a necháme zatuhnout na pečicím papíru.

Opilý Izidor

Příprava: 20 minut + pečení 15-18 minut + dokončení 2 hodiny

Těsto:
* 70 g hladké mouky
* 2 a 1/2 lžíce kakaa
* 1/2 prášku do pečiva
* 4 vejce
* 150 g másla
* 150 g moučkového cukru
* 120 g mletých vlašských ořechů

Krém I.:
* 200 g cukru moučka
* 120 g vlašských ořechů
* 150 ml rumu

Krém II.:
* 180 g másla
* 120 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 200 g čokolády na vaření
* 2 lžíce ztuženého tuku

1. Prosejeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. V míse ušleháme máslo, cukr a žloutky do pěny. Postupně přimícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva, vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na pečicí papír a pečeme asi 15-18 minut.
3. V míse smícháme cukr s vlašskými ořechy a rumem, hmotu namažeme na vychladlou placku a odložíme do chladu.
4. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a vejcem, krém natřeme na ořechovou směs a znovu dáme vychladit.
5. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu se ztuženým tukem, promícháme, necháme trochu zchladnout, nalijeme na druhou vrstvu krému a rozetřeme.
6. Izidora necháme do druhého dne rozležet, před podáváním krájíme horkým nožem na malé kostičky.


  • Vybrali jsme pro Vás