Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Opilé cukroví: provoňte si domov rumem a koňakem

  14:21aktualizováno  14:21
Vánoce mají být veselé svátky, tak proč se jako první nevrhnout do kousků, kterým k dokonalé chuti pomáhá alkohol. Sklenička svařáku či grogu je k tomuhle cukroví vítána.

Linecké košíčky pod vlivem. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Medové trubičky s vaječným koňakem

Medové trubičky s vaječným koňakem.

Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 7 minut + dokončení 1 hodina

* 500 g hladké mouky
* 200 g cukru moučka
* špetka jedlé sody
* 200 g rozehřátého medu
* 3 žloutky
* 4 lžíce mléka
* sádlo nebo ztužený tuk na promaštění kovových trubiček
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce ztuženého tuku

1. Mouku prosejeme s cukrem a sodou, promícháme s medem, žloutky a mlékem. Zpracované těsto necháme zabalené v potravinové fólii den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Kovové trubičky namažeme sádlem nebo jiným tukem.
3. Těsto rozválíme do tenka, nakrájíme na čtverečky, natočíme na namazané trubičky a dáme péct na 6-7 minut.
4. Trubičky pečeme na plechu po deseti kusech, po upečení je ještě teplé stáhneme. Kovové trubičky před dalším použitím znovu pomažeme tukem a upečeme další várku.
5. Vychladlé trubičky namočíme nejdříve jedním koncem do rozehřáté čokolády, necháme na pečicím papíru ztuhnout a pak namáčíme druhý konec trubiček.
6. Takto připravené trubičky uložíme do chladu a pak plníme připraveným krémem.

Namazané dortíčky

Namazané dortíčky.

Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 5-7 minut + dokončení 2 hodiny

* 250 g hladké mouky
* 100 g cukru moučka
* špetka skořice
* 100 g mletých vlašských ořechů
* 250 g másla
* 1 vanilkový cukr
* bílý krém (viz základní krém u košíčků níže bez kakaa)
* ořechovice
* mleté vlašské ořechy
* čokoládová poleva

1. Prosejeme mouku s cukrem a skořicí. Směs promícháme s mletými oříšky, pokrájeným máslem a vanilkovým cukrem a zpracujeme těsto, které necháme zabalené odležet 24 hodin. Těsto má být mastné a hutné.
2. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Těsto je lepší vyvalovat mezi dvěma fóliemi nebo mezi rozříznutými plastovými sáčky. Z vyváleného těsta vykrajujeme malá kolečka o průměru asi dva centimetry. Klademe je na plech v dostatečné vzdálenosti, protože při pečení se rozjedou.
4. Upečená kolečka slepíme po třech. První kolečko ozdobíme krémem, přiklopíme druhým, pomažeme ořechovicí za pomoci mašlovačky. Spodek třetího kolečka namažeme krémem a přiklopíme na rumem potřené kolečko.
5. Slepená kolečka se okraji protáhnou krémem a vyválí v nastrouhaných oříšcích.
6. Obalené dortíčky se pak lžičkou ozdobí rozehřátou čokoládovou polevou a posypou zdobením.

Linecké košíčky pod vlivem

Linecké košíčky pod vlivem.

Příprava: 15 minut + pečení 5-7 minut + dokončení 2 hodiny

Těsto:
* 500 g hladké mouky
* 150 g cukru moučka
* 1/2 balíčku prášku do pečiva
* 250 g másla
* 1 vanilkový cukr
* 2 vejce

Náplň I.:
* rybízová marmeláda

Náplň II. :
* 300 g vlašských ořechů
* 200 g cukru moučka
* 6–8 lžic rumu

Náplň III.:
* 2 vejce
* 140 g cukru krystal
* 3 lžíce rumu
* 500 g másla
* 3 lžíce kakaa

Zdobení:
* 200 g čokolády na vaření
* 2 lžíce ztuženého tuku
* plátky mandlí nebo cukrářské zdobení

1. Mouku prosejeme s cukrem a práškem do pečiva, přidáme pokrájené máslo, vanilkový cukr a vejce. Zpracujeme těsto a necháme ho den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta odebíráme malé kousky a v tenké vrstvě je vtlačíme do formiček.
Formičky není třeba vymazávat.
3. Pečeme podle velikosti 5-7 minut. Ještě teplé košíčky opatrně vyklepneme a necháme vychladnout.
4. Rybízovou marmeládu dobře rozmícháme, případně trochu naředíme. Vlašské ořechy promícháme s cukrem moučka a 6-8 lžícemi rumu.
5. Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem do zhoustnutí, zchladíme, všleháme rum, máslo a kakao.
6. Cukrářským sáčkem postupně naplníme košíčky trochou marmelády, pak větší kuličkou ořechové směsi a nakonec ozdobíme krémem. Dáme do chladu ztuhnout.
7. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a ztužený tuk.
8. Vychlazené košíčky máčíme v čokoládě, ozdobíme plátkem mandle nebo kuličkami a necháme vychladit.

Rumové kokosky

Rumové kokosky.

Příprava: 30 minut + pečení 20-25 minut + dokončení 2 hodiny

Kolečka:
* 250 g hladké mouky
* 75 g cukru moučka
* 1 lžička prášku do pečiva
* 125 g másla
* 1 žloutek
* 1 vanilkový cukr

Kokosky:
* 4 bílky
* 200 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 250 g strouhaného kokosu
* 2 lžíce tvarohu
* rybízová marmeláda
* 200 g čokolády na vaření
* 2 lžíce ztuženého tuku
* krém s kakaem a rumem (recept viz linecké košíčky)

1. Mouku prosejeme s cukrem a práškem do pečiva, přidáme pokrájené máslo, žloutek a vanilkový cukr.
Zpracujeme těsto, které necháme 1 den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přišleháme cukr, vmícháme kokos a vetřeme tvaroh.
3. Lžičkou děláme na plech menší hrudky a pečeme je asi 20 minut ve vyhřáté troubě.
4. Po upečení roztřepené okraje kokosek okrájíme vykrajovátkem, kterým tvoříme kulaté tvary.
5. Teplotu v troubě zvýšíme na 180 °C, těsto rozválíme, vykrajujeme kolečka a pečeme 5-7 minut dozlatova.
6. Vychladlá kolečka ozdobíme po obvodu kroužkem krému (cukrářským sáčkem), vzniklý otvor vyplníme marmeládou.
7. Na kolečka s krémem a marmeládou přiklopíme kokosky a dáme je vychladit.
8. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a ztužený tuk.
Kokosky namáčíme v čokoládě, přebytečnou čokoládu ze spodu kokosky stíráme špejlí a necháme zatuhnout na pečicím papíru.

Opilý Izidor

Příprava: 20 minut + pečení 15-18 minut + dokončení 2 hodiny

Těsto:
* 70 g hladké mouky
* 2 a 1/2 lžíce kakaa
* 1/2 prášku do pečiva
* 4 vejce
* 150 g másla
* 150 g moučkového cukru
* 120 g mletých vlašských ořechů

Krém I.:
* 200 g cukru moučka
* 120 g vlašských ořechů
* 150 ml rumu

Krém II.:
* 180 g másla
* 120 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 200 g čokolády na vaření
* 2 lžíce ztuženého tuku

1. Prosejeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. V míse ušleháme máslo, cukr a žloutky do pěny. Postupně přimícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva, vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na pečicí papír a pečeme asi 15-18 minut.
3. V míse smícháme cukr s vlašskými ořechy a rumem, hmotu namažeme na vychladlou placku a odložíme do chladu.
4. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a vejcem, krém natřeme na ořechovou směs a znovu dáme vychladit.
5. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu se ztuženým tukem, promícháme, necháme trochu zchladnout, nalijeme na druhou vrstvu krému a rozetřeme.
6. Izidora necháme do druhého dne rozležet, před podáváním krájíme horkým nožem na malé kostičky.

Autor:




Nejčtenější

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.