Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Raději menší množství než nízkotučné náhražky, radí Petr Havlíček

  1:21aktualizováno  11:00
Tuky jsou nositeli chuti, vysvětlil v on-line rozhovoru výživový specialista Petr Havlíček. "Každá méně tučná či netučná náhražka znamená, že výrobek chuťově více či méně utrpí," napsal v jedné z odpovědí a poradil, že spíše než nad obsahem tuku ve smetaně se máme zamyslet nad jejím množstvím.

Výživový specialista Petr Havlíček | foto: Dalibor Puchtapro iDNES.cz

Odpovědi Petra Havlíčka najdete ZDE.

"Malé množství vás určitě nijak nepoškodí. Můžete také zkusit použití 'smetany', vyrobené ze sójových bobů," navrhl čtenářům v on-line rozhovoru.

Za největší zvěrstvo v konzumaci potravin považuje okrádání výrobcem. "Snaží se nás okrást o peníze používáním nekvalitních surovin a navíc přesvědčit o výhodnosti nákupu nejen s ohledem na cenu, ale i zdravotní prospěšnost," uvedl Havlíček s tím, že takových potravin je na trhu dost.

"Voda není ideální a nikdo z nás není tak bohatý, aby se nechal stabilně okrádat a podvádět," napsal s narážkou na obsah vody v některých potravinách, čímž výrobce zvyšuje hmotnost a tím pádem i cenu. "Vždycky čtěte etikety. Většinou je tam pravda," apeloval na čtenáře.

Jíst můžete i večer

Radil Kateřině Neumannové, Tomáši Dvořákovi nebo Romanu Šebrlemu. Jako výživový specialista pracuje mnoho let, ale až úspěšný seriál "Jste to, co jíte" Petra Havlíčka (a Kateřinu Cajthamlovou) proslavil.

Ing. Petr Havlíček

Narodil se 29. 4. 1969 v Ústí nad Labem.

Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně se státní zkouškou z oboru technologie potravin.

Je známým výživovým specialistou, který radí sportovcům i lidem s nadváhou.

S partnerkou vychovávají sedmiletou dceru Lucii (v březnu jí bude osm).

"Pokud se sebou někdo chce něco udělat natrvalo, musí změnit sebe a svůj život," tvrdí a dodává, že spoléhat na krátkodobou dietu přináší jen problémy.

Havlíček začínal jako konzultant vrcholových sportovců, postupně se jeho klientela rozšířila o širokou veřejnost bojující s nadváhou a obezitou. V současnosti připravuje projekt Vím, co jím (videoseriál přinášíme zde), v němž spolu s kolegyní Karolínou Hlavatou radí s výběrem zdravých potravin.

Sám o sobě tvrdí, že má své tělo pod kontrolou. I díky tomu, že se v mládí věnoval kulturistice.

"Pokud mi někde na těle něco vadí, přidám pohyb. Mám rád jídlo, takže docela dost jím a klidně i večer. Pohybu mám dost, proto je pro mě večeře zásadní jídlo dne a klidně si po ní dám i sladké. Jídlo musím mít vyladěné i proto, že spím kvůli práci tak čtyři hodiny denně a jinak bych to nezvládl," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz (celý rozhovor čtěte zde).





Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Proč starší lidé hůř hubnou? Mizí jim svaly a ztrácí chuť, říká psychiatr

Je mnoho faktorů, které komplikují shazování přebytečných kil v dospělosti a ještě více ve stáří. Psychiatr Stefano Erzegovesi z Centra pro poruchy příjmu...  celý článek

Céline Dion si na Oscary 1999 vzala smoking od Diora.
Předběhla jsem dobu, říká o svém výstředním modelu Céline Dion

Céline Dion (49) se nebojí vyrazit na červený koberec i v trochu bláznivých modelech. Podle zpěvačky jsou některé outfity jen nepochopeny. Za takový považuje i...  celý článek

Chuando Tan
Cvičit a nesprchovat se moc pozdě ani brzy ráno, radí sexy padesátník

Chuando Tan ze Singapuru se stal na internetu senzací. Modelovi, který se stal fotografem, by jen málokdo správně uhodl jeho věk. Svalovec s klučičím obličejem...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Žádná dovolená v dohledu? Odpočatý vzhled můžete mít i bez ní

Polehávání na pláži nebo výlety do přírody udělají svoje. Nic nám nevykouzlí tak odpočatý vzhled a rozjasněnou pleť jako pár dnů až týdnů volna. Jenže co když...  celý článek

Sbalit se šikovně je umění. Zvládnou to ale může každý.
Šest triků, jak se zabalit, aby kufr tolik nevážil

Hlavně nic nezapomenout. To se nám honí hlavou, když se snažíme do batohu či kufru složit vše potřebné na dovolenou. Mnohdy proto volíme objemnější verze...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Nejzdravější jídelníčky světa. Po boku Japonska najdete Dánsko i Francii

Řecko, Itálie nebo Japonsko jsou svými jídelníčky známé, národy severní Evropy a západní Afriky už méně. Všechny si ale zaslouží přední příčky na seznamu zemí,...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jak je to s módními probiotiky? Neškodí, ale o výhodách zatím víme málo

Probiotické potraviny jsou zpátky. Už ne ve formě slazených kysaných nápojů, které frčely v době po roce 2000. Teď se jí korejské kimči, islandský skyr, pije...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kokos, sója, mandle nebo konopí? Jak si vybrat rostlinné mléko

Tolik rostlinných alternativ kravského mléka na trhu ještě nikdy nebylo. V Česku jsou snadno k sehnání jak ty z dovozu, tak lokální. V čem jsou ale lepší než...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Krém, olej, nebo mléko na opalování?
Krém, olej, nebo mléko na opalování?

Na dovolenou u moře se vyzbrojte nejen skvěle padnoucími plavkami, ale také kvalitním přípravkem na opalování. Na pultech drogerií najdete opalovací krémy, mlék... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.