Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

On-line rozhovor s proktologem Stanislavem Stroleným

MUDr. Stanislav Strolený
velikost textu:
vydáno 30.11.2016 14:00
Jaké jsou první varovné příznaky a zda lze hemoroidům předcházet, se můžete ptát ve středu od 14 hodin lékaře Stanislava Stroleného.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 30. listopadu 2016 do 14:30

OTÁZKA: Dobrý den, občas se mi stane, že mě pálí konečník a oteče mi. Po čase to zase zmizí. Stačí na to krémy z lékárny? Jana
MUDr. Stanislav Strolený ODPOVĚĎ: Dobrý den , pokud se obtíže opakují , pak je vhodné vyšetření specialistou může se jednat o potíže s hemoroidy, ale i o různá kožní onemocnění . 30.11.2016 14:05
OTÁZKA: Dobrý den, způsobuje anální sex hemoroidy? Dan
MUDr. Stanislav Strolený ODPOVĚĎ: Dobrý den, konečník není primárně určen k sexuálním praktikám, nedá se však uvést , že by se jednalo o příčinu hemoroidů. 30.11.2016 14:11
OTÁZKA: Dobrý den, projevy hemoroidů samotných se mi daří potlačit užíváním Detralexu, ale zánět kůže v okolí už nikoli kortikoidové masti pomáhají krátkodobě. Kůže mokvá, loupe se v několikadenních intervalech. Kožaři si s tím moc nevědí rady. Plíseň to není, prověřeno laboratorně. Co byste doporučil? Samozřejmě hygiena, nesedět atd. ale to bohužel dost dobře nejde pokud máte sedavé zaměstnání. Díky, Jan Jenda
MUDr. Stanislav Strolený ODPOVĚĎ: Dobrý den , Vaše obtíže je nutno posoudit při klinickém vyšetření specialistou .Obecně na podobné potíže vhodné jsou spíše ochranné krémy volně prodejné v lékárnách než přípravky na hemoroidy a pravidelné užívání místních kortikoidů . 30.11.2016 14:16
OTÁZKA: Zdravím, již od svých dvaceti let trpím pravidelnými bolestmi hemeroidů. Jsem sportovně založený, snažím se o co nejvíc správně vyváženou stravu, přičemž dávám důraz na bio-produkty, práci mám nesedavou a přesto se mi nepříjemné bolesti v pravidelných intervalech cca 2x do roka vrací. Známí mi doporučili chirurgický zákrok, ale bojím se, že se jedná o příliš radikální řešení. Myslíte si, že je to pro mě vhodné? S pozdravem Jakub Michálek
MUDr. Stanislav Strolený ODPOVĚĎ: Dobrý den , indikace k operačnímu řešení je nutno posoudit dle místního nálezu při anoskopickém vyšetření v proktologické ambulanci . Bolesti uváděného charakteru mohou souviset i se svalovým přetížením nebo chronickými zánětlivými změnami úponů v oblasti křížové kosti a kostrče . 30.11.2016 14:21
OTÁZKA: anální sex je právě léčí! :D pro Dana
MUDr. Stanislav Strolený ODPOVĚĎ: Není prokázáno, že by anální sex léčil hemoroidy . 30.11.2016 14:23
OTÁZKA: Dobrý den, je vůbec možné se v dnešní době vyhnout hemeroidům, mám pocit, že je má snad každý. Filip
MUDr. Stanislav Strolený ODPOVĚĎ: Dobrý den, hlavním podílem na vzniku hemoroidů má dietní a životní styl . Pokud nemáte rodinnou zátěž , pak se dá riziko hemoroidálních potíží minimalizovat . 30.11.2016 14:26
OTÁZKA: Dobrý den, mohou hemoroidy samy zmizet? Eliška
MUDr. Stanislav Strolený ODPOVĚĎ: Dobrý den, pokud se hemoroidální potíže začnou včas a správně léčit, tak se místní nález může zlepšit bez nutnosti operačního řešení . Samovolné zhojení je málo pravděpodobné . 30.11.2016 14:30
OTÁZKA: Dobrý den, prosím o radu, objevují se mně tak jednou za 2,3 měsíce problémy, že vždy po stolici (většinou průjmovité, tudíž častější) , mně dalších 5 až 10 minut odkapává poměrně intenzivně čistě červená krev. Celé to trvá cca 3 roky, mám 42 let. Podotýkám, že jsem byla letos na kolonoskopii, kde bylo vše v pořádku. Nijak mně to nebolí , spíše vždy vyděsí. Mohou to být hemeroidy? Je nutné to léčit? Děkuji Monika
MUDr. Stanislav Strolený ODPOVĚĎ: Dobrý den, Váš nález je nutno řešit s proktologem v ambulanci v vyšetřením při klinických obtížích v akutním stavu s posouzením změn na hemoroidálních pleteních . Dá se předpokládat i nález defektu charakteru akutní anální trhliny / fisury/ ,která při kolonoskopii nemusí být zachycena . Mohou to být hemoroidy a je vhodné léčení . 30.11.2016 14:35
OTÁZKA: Jaká je první pomoc při hemoroidech? Jarka
MUDr. Stanislav Strolený ODPOVĚĎ: Dobrý den, záleží na potížích, které při "hemoroidech" máte . Při klinických obtížích je vhodné vyšetření specialistou k návrhu správné léčby . Ne vždy se jedná o hemoroidy . Pokud je diagnóza potvrzena, pak je vhodná léčba venotoniky celkově / diosmin,+ hesperidin / , léky proti otoku / escin/, analgetiky krátkodobě dle bolesti a doplnit lokální léčbou mastmi nebo čípky na léčbu hemoroidů. 30.11.2016 14:43
OTÁZKA: Lze vůbec hemoroidům předcházet a jak? František
MUDr. Stanislav Strolený ODPOVĚĎ: Dobrý den , hlavními preventivními opatřeními jsou : pestrá strava ,dostatek tekutin, omezení alkoholu a kouření , dostatek vhodného pohybu , pravidelná stolice bez průjmů a zácpy , sprchování po stolici , péče o kůži v okolí konečníku , .... . Rizikem zůstává vrozená dispozice a u žen těhotenství . 30.11.2016 14:50
OTÁZKA: Dobrý den pane doktor, tož můj problém je, že mám pocit jako kdybych seděl na kaktusu. Nejde s tím něco udělat ? Děkuji uctivě. Bohumil
MUDr. Stanislav Strolený ODPOVĚĎ: Dobrý den,Váš problém je třeba řešit v odborné proktologické ambulanci při vyšetření specialistou a navrhnout léčbu podle místního nálezu. 30.11.2016 14:52
OTÁZKA: Dobrý den, pomůže krémování konečníku jako prevence před hemoroidy? Jan
MUDr. Stanislav Strolený ODPOVĚĎ: Dobrý den, pokud máte na mysli promazání krémem na kůži po omytí konečníku mýdlem po stolici, tak se jedná o jednu z částí prevence klinických obtíží s hemoroidy . Kompletně však obtíže s hemoroidy neřeší. 30.11.2016 14:57
OTÁZKA: Dobrý den, co přispívá ke tvorbě hemoroidů? Je vhodné sportovat? Dita
MUDr. Stanislav Strolený ODPOVĚĎ: Dobrý den , na rizikové faktory vzniku hemoroidů již bylo odpovězeno výše . Sportování je vhodné k podpoře správné pohyblivosti střev / peristaltice/ . Na druhou stranu chronické přetěžování svalů, které se podílejí na zvýšení nitrobřišního tlaku může nález na hemoroidálních pleteních zhoršit . 30.11.2016 15:03
OTÁZKA: dobrý den, chodím k chirurgovi cca 4-6x ročně už asi 5 rok. Zezačátku to bylo možná častěji. Vždy je to pár týdnů dobré a potom se mi udělá jeden (výrazná bolest, už téměř vím i na kterém místě), zajdu tam, ligace a pak někdy znovu za 14 dní a pak zase pár týdnů ok. Jsou nějaké jiné možnosti? Pan doktor říkal, že to mám vždy v pořádku vyléčeno a jsou to jednorázové věci. Děkuji Petr
MUDr. Stanislav Strolený ODPOVĚĎ: Dobrý den, Váš nález třeba posoudit při anoskopickém vyšetření v proktologické ambulanci. Je možnost nechat si nález zkonzultovat na jiném pracovišti. K vyšetření je vhodné přenést nálezyz předchozích vyšetření a ošetření . 30.11.2016 15:07
OTÁZKA: Doporučuji všem, kteří mají jakékoliv podezření na možný problém, navštívit specialistu. Byl jsem celkem třikrát na zákroku pomocí "gumiček" a mám pokoj. Chce to ale nezanedbat stav a řešit problém, dokud je malý. Aleš
MUDr. Stanislav Strolený ODPOVĚĎ: Dobrý den, Váš postup byl správný, v některých případech lze nález ošetřit ambulantně s dlouhodobým efektem . 30.11.2016 15:09

Upozornění






mobilní verze