On-line rozhovor s profesorkou Janou Dostálovou

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 2. dubna 2015 do 12:30

OTÁZKA: Jak podstatná je pro Vás informace o zemi původu? Prijde mi okolo toho zbytečná bourka ve sklenici vody. Pokud je to dobré tak si to koupim, pokud není tak to nekoupim. Tomáš
OTÁZKA: Umožňuje současná právní úprava, aby bylo na obalu sýra napsáno "Vyrobeno v EU pro firmu XY"? Petr S.
OTÁZKA: Čím se řídíte při výběru jídla? Sváťa Kuřátko
OTÁZKA: Dobrý den, paní profesorko. Chtěla bych se zeptat, na jaká aditiva si mám dávat pozor při výběru masných výrobků (šunky, paštiky) a jaká jsou například úplně neškodná? Předem děkuji za odpověď a moc fandím Vaší práci! Lucie
OTÁZKA: Dobrý den, kupujete české výrobky, kterým dáváte přednost. Andrej
OTÁZKA: Myslíte si, že se u nás prodávají méně kvalitní potraviny než třeba v Německu, Rakousku nebo dalších západních zemích? Ina
OTÁZKA: Můžete mi prosím vysvětlit, jak se u nás zjišťuje, zda jsou potraviny, které se u nás prodávají zdraví neškodné? Kristýna
OTÁZKA: Je bio výrobek známkou zdravého jídla? Terka Bílá
OTÁZKA: Myslíte si, že se kvalita potravin zlepšuje nebo zhoršuje. A proč? Tonda
OTÁZKA: Dobrý den, myslíte, že ještě dnes používají prodejci uzenin prodloužení "trvanlivosti" třeba nakládáním uzenin do vody se solí? Smí se to? Eva
OTÁZKA: Dobrý den, paní profesorko, Co si myslíte o nemožnosti značit trans nenasycené mastné kyseliny nebo cholesterol v tabulce výživových hodnot - nebo nastal v této otázce nějaký pokrok? Vnímáte obecně změny v označování pozitivně? Nebo jsou některé novinky, které jsou podle Vás problematické, a spotřebiteli nepřinesou lepší informace? Je nějaký údaj, který byste Vy osobně na obalu uvítala? Děkuji za Vaše odpovědi. Nataša
OTÁZKA: Dobrý den, jakou záruku máme u nebalených potravin, že jsou čerstvé. Vždyť šunku nám mohou klidně rozkrájet prošlou. Proč tohle zákon neřeší? Alice
OTÁZKA: Dobrý den, jak podle obalu poznat, že není potravina zdraví škodlivá? Karolína
OTÁZKA: Dobrý den, čtete v obchodech obaly na potravinách. Co je pro vás nejzásadnější? Darina Nová
OTÁZKA: Prý se už na obalech nesmějí značit trans mastné kyseliny, které jsou přitom zdraví škodlivé. Poradíte mi, jak můžu dnes poznat, jestli je potraviny obsahují? Aneta
OTÁZKA: Kupujete biopotraviny? Jsou lepší než nebio? Danuše
OTÁZKA: Dobrý den, opravdu je podle vás zdravý margarín? Evka
OTÁZKA: Dobrý den, proč myslíte, že nejsou éčka nebezpečná? Já myslím, že lidem obecně škodí. Lenka
OTÁZKA: Dobrý den, paní profesorko, doslechla jsem se, že od dubna došlo ke změnám ve značení masa. O co se přesně jedná? Markéta
OTÁZKA: Dobrý den, co podle vás chybí na obalech potravin a bylo by to prospěšné pro kupující? Elena
OTÁZKA: Dobrý den, co považujete za nejlepší změnu ve značení potravin? Která nám spotřebitelům pomůže? Kamila
OTÁZKA: Dobrý den, zajímá mě zdravé stravování, ale příliš nerozumím informacím na obalech. Je nějaké důvěryhodné logo, podle které bych snadno poznala, že jsou potraviny s touto značkou zdravější? Klára Kraloupová

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.