Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

On-line rozhovor

On-line rozhovor s profesorem Petrem Arenbergerem

velikost textu:
vydáno 27.5.2016 13:30
V pátek od 13.30 se můžete ptát dermatologa Petra Arenbergera na vše o lupénce, ekzému i melanomu kůže.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 27. května 2016 do 14:10

OTÁZKA: Dobrý den pane profesore, v lednu tr mi byl vyříznut melanom ve stadiu in situ. Chtěla bych se Vás zeptat, zda by kromě doživotní kontroly kůže a třísel pohmatem, měla být prováděna nějaká další např. UZ vyšetření? Může se melanom vytvořit i v jiných orgánech v těle, bez toho, aniž by se primárně vytvořil na kůži? A ještě prosím o info, zda je možné nějakým pozitivním způsobem ovlivnit např. imunitu (doplňky stravy), abych tím snížila riziko dalšího takového onemocnění? Předem Vám děkuji za Váš čas a odpověď na můj dotaz. Pěkný den, Veronika Veronika
ODPOVĚĎ: Intenzita a forma kontrol závisí na velikosti původního nádoru. Samostatná palpace uzlin se provádí u nejtenčích melanomů, což byl zřejmě váš případ. Vznik melanomu jinde v těle bez kožního postižení je vzácný. Primární melanom může být například v oku. Jindy se mohou objevit metastázy v kožního melanomu, který ale byl nezpozorován a mohl působením různých faktorů zaniknout. Podpora imunitního systému jakýmkoliv bezpečným způsobem je vhodná. 27.5.2016 13:41
OTÁZKA: Vážený pane profesore, chtěla jsem se letos chránit vysokými filtry (lákala mě minerální kosmetika Bioderma SPF 50+, dle reklamy i pro kojence). Bohužel jsem si přečetla články o tom, jak do člověka kůží takovým „namazáním se“ pronikne až 1 g hliníku denně (v případě minerálních filtrů), čímž se zvýší riziko demence. Chemické filtry jsem letos taky zavrhla – přečetla jsem si, že mění rovnováhu hormonů… Jsem přitom fototyp 1-2, mám v anamnéze hluboké spáleniny ramenou z dětství, mám 3 vyříznuté tmavé pigmentové névy (byly v pořádku). Ještě nejsou tropy a mě už trochu pálí obličej a rty. Chci se chránit aspoň kokosovým olejem se SPF 5, ale nejsem si jistá, jestli dělám správně, jestli si zbytečně nepoškodím kůži… Co Vy si prosím myslíte o názorech prof. Strunecké a jiných na nebezpečnost hliníku (vznik demence) a chemických filtrů (rovnováha hormonů)??? Mám všudy přítomným článkům této paní profesorky důvěřovat? Přece jenom, lékařka to není... Děkuji za správné nasměrování! Magdaléna
ODPOVĚĎ: Pokud máte obavy z krémové fofoprotekce, můžete se proti ultrafialovému záření chránit pomocí certifikovaného plážového oblečení, resp. režimově - chodit se koupat až před západem slunce nebo brzo ráno. Faktor SPF 5 se už dnes za fotoprotekci nepovažuje, až od šestky. Z osobní zkušenosti ale mohu konstatovat, že krémovou fotoprotekci používám řadu let a zatím mi nikdo neřekl, že bych byl dementní, a ani manželka si nestěžovala, že bych byl nějak hormonálně narušen. 27.5.2016 13:48
OTÁZKA: PŘÍRODNÍ VS. DERMOKOSMETIKA. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je pro citlivou, spíše mastnou a donedávna aknózní pleť (jsem středního věku) všeobecně vhodnější dermokosmetika, nebo spíše přírodní biokrémy. Jsem alergická na kyselinu salicylovou, aspirin, benzoylis peroxidum,… Je tato nesnášenlivost častá? Udivuje mě, že mnohé kvalitní dermokosmetické produkty (určitě šampony i opalovací krémy La Roche-Posay) tyto látky obsahují – zejména tu kyselinu salicylovou. Mám pocit, že stále jen musím kontrolovat složení kosmetiky. Děkuji za odpověď! Zdraví, Andrea Andrea
ODPOVĚĎ: Pro velmi citlivou pleť doporučujeme doma vyškvařené vepřové sádlo, podle míry citlivosti se dají přidávat další látky nebo používat hotové derrmokosmetické nebo přírodně kosmetické prostředky. Vždy je vhodné případné podezření na alergii na zevní prostředek ověřit u dermatologa epikutánními testy. Přírodní produkty nemusejí být vždycky nezbytně nutně bezpečnější než syntetické. Náprstník nebo rulík jsou úžasné rostlinky, ale po jedné z nich se vám může zastavit srdce a po druhé máte halucinace. 27.5.2016 13:58
OTÁZKA: Zdravím, kožní lékařka mi náhodně oznámila, že mám ekzém (je pravda, že mi šupinatí kůže a „práší“ se z ní, hlavně z paží a z břicha). Je nutné kůži promazávat? Z jakého důvodu? Jsem žena, 39 let. Děkuji! Kateřina W.
ODPOVĚĎ: Také zdravím. Pokud se chcete léčit, je vhodné postižená místa promazávat nebo jinak léčebně ovlivňovat. 27.5.2016 13:59
OTÁZKA: Dobrý den, v aplikaci "Lupénka" jsem hledal specialisty ve svém okolí. Bohužel jsem nenašel nikoho v celém plzeňském kraji. Opravdu tady není žádné pracoviště? Mohl byste mi někoho doporučit? Děkuji. Jaroslav Dunda
ODPOVĚĎ: Aplikace Lupénka vychází z databáze dermatovenerologů, kteří absolvovali speciální kurzy o lupénce, garantované Českou dermatovenerologickou společností České lékařské společnosti JEP, z.s., mají certifikát o absolutoriu a souhlasili se zveřejněním na tomto portálu. Pokud ve vašem kraji nikdo takový není, můžete se se samozřejmě obrátit například na dermatovenerologickou kliniku ve Fakultní nemocnici v Plzni. 27.5.2016 14:05
OTÁZKA: Dobrý den! Minulý rok mi magnetická rezonance poškodila kůži, vypadalo to jako silné spálení sluncem (nejvíc krutě pálila víčka a obličej aj.části těla), které se neustále projevuje, hlavně v denním slunečním světle při vyšších teplotách – to reaguje moje kůže obličeje při venkovním slunci i v místnosti se zataženými žaluziemi… Všechny krémy mi situaci spíš zhoršují. Před sluncem zalézám, ale někdy na nákup a další nutné pochůzky musím i na slunce, stále se tedy mažu krémy s padesátkou. Používala jsem i Linola Radio derm, ale i po něm mi kůže znovu zčervenala. Někdy tváře pálí, i když už nejsou červené. Myslíte si, že spálení v MR kůže může někdy „zapomenout“? Spálení hlavně poškodilo oči, i do nich si musím kapat kapky už víc jak rok… Neznám nikoho, komu by se to také přihodilo. Marie
ODPOVĚĎ: Ani já jsem se s takovým postižením magnetickou rezonancí nesetkal a ani v běžných informacích pro pacienty se neuvádí. Doporučoval bych pátrat po příčině vašich obtíží ještě z jiného pohledu. 27.5.2016 14:11
OTÁZKA: Dobrý den, jsem přesvědčena, že za 99% onemocnění stojí genetická dispozice. Je nějaká šance, že se to v budoucnu bude nějak řešit? Prozatím se totiž zabýváme důsledky a ne příčinou tohoto onemocnění. Šárka
ODPOVĚĎ: Myslím, že dnes ještě nikdo není schopen potvrdit procenta, která uvádíte. Génová terapie ale určitě má v medicíně budoucnost. Jedná se ale i o etickou stránku věci. Už dnes máme geneticky modifikovanou kukuřici, která je nejen odolná vůči infekcím, ale i nádherně žluťoučká. Otázkou ale je, jestli chceme, aby nám někdo v těle také zmodifikoval geny, abychom byli nejen odolní vůči infekcím, ale i nádherně žluťoučcí. 27.5.2016 14:17
OTÁZKA: Dobrý den, jak by měl podle vás člověk pečovat o svou pokožku? Co je nejdůležitější? Díky! Jana
ODPOVĚĎ: Vaše otázka přesahuje rozsah možností tohoto chatu. Jako první pomoc bych doporučoval pravidelnou hygienu. Vše ostatní je u zdravé kůže nadbytečné, respektive využíváme to, pokud potřebujeme dosáhnout konkrétně definovaného cíle. 27.5.2016 14:19
OTÁZKA: Sluníčko je sice nezdravé, ale lidem s lupénkou i ekzémem přeci pomáhá. Jak docílit toho, aby nám slunce pomohlo a zároveň neškodilo? Eliška
ODPOVĚĎ: Působení ultrafialového záření zdravou kůži zbytečně zatěžuje, pokud ho využíváme především k dosažení kosmetické pigmentace. Při dermatologické fototerapii využíváme řízené ozařování u zánětlivých dermatóz jako je lupénka nebo atopický ekzém. Tady využíváme jednoho z nežádoucích účinků ultrafialového záření, kterým je imunosuprese, tady poškozování zánětlivých buněk v kůži. U zdravého tento mechanismus může způsobit vznik oparu na rtu po oslunění, u psoriatika nebo atopika ve vhodné dávce navodí snížení zánětu, které bychom museli jinak dosáhnout podáním cytostatik nebo tabletových imunosupresiv. 27.5.2016 14:27
OTÁZKA: Jakou chybu dělají lidé nejčastěji při slunění? Co je vůbec nejhorší? Jana
ODPOVĚĎ: Pobyt na slunci je příjemný a asi bychom mu neměli bránit. Je třeba se ale chránit proti škodlivým neviditelným UV paprskům, tedy krémovou nebo textilní fotoprotekcí, oblečením a režimovými opatřeními. 27.5.2016 14:29
OTÁZKA: Dobrý den pane profesore, zdravím Vás a přeji hezký pátek. Náš 4letý syn má podle dermatoložky atopický ekzém projevující se v současné době suchou a praskající kůží na malíčcích obou rukou a na malíkových hranách. Alergie na potraviny, pyly apod. nebyla diagnostikována. v současnosti na praskající kůži používáme Neutrogenu concentrated, kalciovou mastičku, v nejhorším případě mast s kortikoidy předepsanou paní doktorkou. Vzhledem k tomu, že se jedná o malé dítě, není dost dobře možné zabránit mu v hraní na písku. Prosím Vás o radu, jak nejlépe o jeho ruce pečovat, abychom stav spíše nezhoršovali. Je vhodná mast Ichtoxyl? Případně promazání a zafačování ruky na noc? Děkuji a přeji hezký víkend. Jana
ODPOVĚĎ: Mechanické dráždění kůže pískem s následným intenzivnějším mytím samozřejmě atopické kůži neprospívá. Kromě rukavic jakákoliv prevence není dostatečně účinná. Následné promazání nebo léčba je tedy určitou, ale ne optimální možností. 27.5.2016 14:33
OTÁZKA: Dobrý den, pane profesore, od malička mám atopický ekzém. Ráda bych se zeptala, jestli mohu úpravou stravy nebo jiným způsobem ovlivnit to, aby se ekzém neprojevil i u mých dětí. Vím, že se ekzém většinou objeví v prvním roce života, objevuje se i později? Děkuji za odpovědi a přeji krásný den. Krajčová A.
ODPOVĚĎ: Vaše děti budou mít vlohu pro tuto chorobu. Záleží na tom, jestli se zevním prostředím včetně potravin, bude stav ještě více zhoršovat. Na druhou stranu existují pouze obecná doporučení - nedráždivá hypoalergenní strava, omezení vlivu zevních alergenů se samozřejmostí vynechání již známého alergenu, na který je konkrétní dítě vnímavé atd. Vaše děti bych tedy paušálně neomezoval, ale spíš vyzkoušel, která potravina dítěti vadí a se kterou se vypořádá bez zhoršování ekzému. 27.5.2016 14:39
OTÁZKA: Dobrý den, můj otec měl kožní bazaliom a mamka má nyní - 82 roků - vyoperovaný a ozářený nádor z Merkelových buněk. Jak moc jsou tato onemocnění dědičná ? je možno jim nějak předcházet ? Děkuji za odpověď Jana
ODPOVĚĎ: Obecný sklon ke vzniku nádorů se zřejmě nějakým způsoben dědí. Předcházením může být u bazaliomů snižování vlivu zevních škodlivin, snadno například UV záření, nebo pravidelné preventivní prohlídky. 27.5.2016 14:43
OTÁZKA: Dobry den, je mi 32 a jiz 12let se potykam s "ekzémem" v podpazi. Nikde jinde, mokvajici bolacky, nesvedi. Bolacky se mi delaji jiz do pulky paže. Kdysi jsem lecila kortikoidy, vyzkousela nekolik lekaru, ale bez vysledku. Dnes se snazim napr.sudocremem. Bolacky velmi rychle mizi, bohužel se opet objevuji. Kuze je tmava, jak kdy tam mam modriny, takze tilka nemohu nosit. Momentalne kojim. Kam se obrátit, asi az prestanu kojit, pokud to chci resit a ne jen "zahánět" kortikoidy? Zaroven u syna 9let se na lytkach objevila tez vyrážka, svediva, jak když je poskraban od trni. Hraje fotbal, tak si myslim, ze se delaji od te doby, co nosi chranice a lytka se poti. I u nej to chci resit, nutno mit doporuceni od dětského ke koznimu? Dekuji Jirina Jiřina
ODPOVĚĎ: Doporučoval bych vám i vašemu synovi v této fázi navštívit kožního lékaře. Doporučení praktického lékaře k tomu nepotřebujete. 27.5.2016 14:45
OTÁZKA: Dobrý den, je pravda, že velká, vystouplá, hrubší mateřská znaménka jsou neškodná? Mám jich několik. Opravdu se nemohou zvrtnout? Kolikrát za rok je třeba nechat si znamínka zkontrolovat? Z.Z.
ODPOVĚĎ: Nedá se to říct bez vyšetření paušálně. Skutečně však ale takzvaný vystouplý klidný intradermální névus bývá bezpečnější než plochý aktivní dysplastický névus. 27.5.2016 14:50

Upozornění




mobilní verze