Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

On-line rozhovor

On-line rozhovor s lékařkou Romanou Vančurovou

MUDr. Romana Vančurová
velikost textu:
vydáno 1.10.2014 12:00
Na vše o roztroušené skleróze se můžete ptát od 12 hodin lékařky Romany Vančurové.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 1. října 2014 do 12:30

OTÁZKA: Dobrý den, mám 3 dotazy. 1) Existuje v nějakém RS centru v ČR lékař, který kombinuje západní a východní medicínu?, 2) Mělo by se postupovat nějak jinak (opatrněji, pomaleji) při očkování dětí matek s RS (vzhledem k dědičnosti imunitního systému po matce a vlivu očkování jako takového na imunitu)?, 3) Podporujete delší, např. i půlroční kojení, pokud je matka toho času bez jakýchkoli problémů? Děkuji Hanka Hanka
MUDr. Romana Vančurová ODPOVĚĎ: 1) nevím o něm 2) myslím, že by se mělo, ale některá očkování jsou povinná 3) je-li zcela bez problémů, je to možné, jinak se doporučuje 3-4 měsíce kojit a pak návrat na léčbu. Dokonce kojící matky mají lepší následný průběh než nekojící. 1.10.2014 12:10
OTÁZKA: Dobrý den RS mam diagnostikovanou 7 let s počáteční atakou, od té doby bez ataky, ložiska zůstavají beze změn,léčba je zavedená. Poslední dobou mě trápí velké bolesti hlavy od probuzení. Rehabilitaci podstupuji a cvičím pravidelně. Doporučila by jste mi ještě něco více? děkuji Mrvánková Mrvánková
MUDr. Romana Vančurová ODPOVĚĎ: Bolesti hlavy jsou složitý problém a mají řadu příčin. Máte-li MR v pořádku- nic nového, může jít o blok C p - to rehabilitujete, nebo o migrénu - zvl máte-li ji v rodině, berete-li některý interferon, může to být i jejich nežádoucí účinek. Zmiňte s o tom v centru, které vás léčí, třeba bude nutná změna léku např na Copaxone. 1.10.2014 12:12
OTÁZKA: Dobrý den, měl by člověk s RS nějak speciálně upravit svůj režim a stravovací návyky? Jana
MUDr. Romana Vančurová ODPOVĚĎ: Měl by žít co nejnormálněji a radovat se ze života, měl by sportovat jak se mu to líbí, jen ne se zcela přepínat. Bude-li jen odpočívat, bude únava větší. Spát pravidelně se doporučuje obecně všem i zdravým. Ohledně diety je jisté jen to, že je nutné mít dostatek vitaminu D - ve většině center se hladina D vitaminu vyšetřuje a je-li nízká, pacienti si kapou vitamin D v kapkách. Dobré je jíst ryby a zeleninu s vitamíny. 1.10.2014 12:15
OTÁZKA: Proč RS trpí hlavně mladí lidé a lze ji nějak předcházet? Eva
MUDr. Romana Vančurová ODPOVĚĎ: Nějčastěji onemocní lidé mezi 20-40 lety, prostě to tak je, souvisí to zřejmě s vyzráváním imunitního systému. Prevence je možná : nekouřit, mít dostatek D vitaminu v potravě, nebýt obézní v pubertě, nepřecházet v dětství a mladé dospělosti infekce, nenechat se zbytečně očkovat živými vakcinami. Řadu informací najdete na internetových stránkách RS Kompas. 1.10.2014 12:18
OTÁZKA: Dobrý den je možné podstoupit očkování při diagnostikové RS nebo se to nedoporučuje vubec? děkuji Alena Alena
MUDr. Romana Vančurová ODPOVĚĎ: Očkování živými vakcinami se u RS obecně vůbec nedoporučuje - může to způsobit aktivaci imunitního systému a ataku. Jedině proti tetanu je nuitné se nechat očkovat, ale to je mrtvá vakcina a tetanus je smrtelná nemoc. I v tom případě u pacientů nejdříver vyšetříme hladinu protilátek proti tetanu a teprve- je-li nízká, doporučíme očkování proti tetanu. U řady lidí totiž dostatečné hladiny protilátek přetrvávají déle než 10 let. 1.10.2014 12:21
OTÁZKA: Je roztroušená skleróza dědičná a dá se zjistit, jestli ji mohu dostat? Děkuji Ivan N. Ivan N.
MUDr. Romana Vančurová ODPOVĚĎ: Přímo dědičná není, dědí se jen dispozice k autoimunitám- ta pak může postihnout nejen nervovou tkáň /RS/, ale třeba štítnou žlázum, střevo atd. Přesto je četnost výskytu v určitých rodinách vyšší než v ostatní populaci a největší riziko onemocnění mají jednovaječné dvojče nemocného, sourozenec nebo dcera nemocné matky. Nemoc je vázána na určité geny, které se ale teprve mapují, a genetické předureční v praxi zatím není možné. 1.10.2014 12:24
OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko, je nějaká prevence proti roztroušené skleróze? Děkuji Alice Alice
MUDr. Romana Vančurová ODPOVĚĎ: Jak jsem již odpověděla - prevencí je nekouřit, mít dostatek D vitaminu, přiměřeně sportovat a nebýt obézní v pubertě, nepřecházet infektce a nenechat se zbytečně očkovat živými vakcinami. 1.10.2014 12:26
OTÁZKA: Dobry den, nekolik let mam problemy s rovnovahou. Jedna se o obcasne podlamovani ale ani jednou jsem neomdlel nebi neupadnul. Dale rozostrene videni, ktere trva jiz od prvni dne problemu a ani jeden den to nebyli lepsi. Magneticka rezonance nic neprokazala, byl jsem ve dvou nemocnici. Lumbalni punkci jsem odmitnul. Jaky je vas nazor? Muj problem trva pres 4 roky. Dekuji Tomas
MUDr. Romana Vančurová ODPOVĚĎ: Opakovaně negativní MR mozku svědčí spíše proti dg RS. Bez vyšetření likvoru ale vyloučení není zcela možné, protože jsou i vzácené případy RS s normálním MR nálezem . Nevím ale, je-li váš klinický nález typický pro RS, popisované obtíže - podlamování nohou a porucha vidění - bývá u RS často. Já na vašem místě bych asi s lumbálkou souhlasila, dělá se to i ambulantně atraumatickou jehlou, ale jen jestli neurolog prodle klinického nálezu má na RS podezžření. 1.10.2014 12:32
OTÁZKA: Dobrý den, je třeba při diagnostikované RS se vyhýbat nějakým specifickým potravinám či doplňkům stravy? Údajně není vhodná Echinacea, jsou nějaké další věci, kterým je třeba se vyhýbat? Martina
MUDr. Romana Vančurová ODPOVĚĎ: Obecně se nemá jíst nic, co zvyšuje imunitu - léčba RS je zaměřená naopak k potlačování imunity - jde přece o autoimunitné nemoc - tedy obrácení imunitních procesů proti vlastnímu tělu. Nutný dostatek D vitaminu - ryby. Jinak jezte co vám chutná, nebuďte ale obézní. 1.10.2014 12:35
OTÁZKA: Dobrý den, za 14 dní mám jít na první tabletu gilenie, je to snad má poslední šance jak zůstat aspoň trochu fungující. mohu se Vás zeptat co si o této léčbě myslíte? Mám také poškozený oční nerv, čéž je prý tipické pro rs, zlepší se i toto?myslím po gilenii?děkuji Laďka
MUDr. Romana Vančurová ODPOVĚĎ: Gilenya je moderní lék s vysokou účinností a čím více mu budete věřit, tím více vám pomůže. U RS ale nejde ani tak o to, aby se zcela upravilo to, co již nastalo ( to často není možné ), ale aby nenastávaly další ataky a další nová poškození. Nicméně ke zlepšení zraku dojít může, pakliže zrakový nerv není nevratně poškozen. 1.10.2014 12:38
OTÁZKA: Dobrý den, jak je vhodné léčit běžné nachlazení? Je třeba vždy návštěva lékaře, nebo lze léčbu "zvládnout" domácími prostředky jako je zázvor, čaj, případně paralen? Martina
MUDr. Romana Vančurová ODPOVĚĎ: Nevím, zda jste s RS nebo zdravá. V každém případě se viróza nemá přecházet - především odpočiněk a domácí prostředky tak, jak je jmenujete. Opakované přecházení infekcí v plném tempu přiliš aktivuje imunitní systém aby nemoc zvládl, že se pak může obrátit proti vlastnímu tělu a zahájit nemoc RS. U pacientů s RS je při horečce vždy vhodné k co nejrychlejímu vyléčení použít i antibiotika. 1.10.2014 12:41
OTÁZKA: Dobrý den paní doktorko. Mám příznaky RS od léta 2011 (začalo to nočním brněním rukou, motáním hlavy, celkově slabší neobratná levá strana, únava, nyní už mě brní ve dne/v noci i obě nohy). MR mozku 8/13: diskrétní dynamika rozvoje výskytu T2 intenz.ložisek (2 nespecif.hyperitenzní T2 ložiska) vyš.VEP 5/2013 svědčí pro postižení zrakové dráhy, vyš.likvoru 10/2013: el. 14/3, 5ery, pattern I, neuroviry a borrelie neg. Z vyš.EMG karpály vyloučeny. V nemocnici mi byl dáván inf.Solumedrol, doma Medrol. Kortikoidy pomáhají, bohužel při jejich užívání prodělám virózu. Musela jsem je vysadit. RS prý není vyloučena, ani prokázána. Docházím do RS centra na sledování, žádné léky neberu ( jen AD-deprese, nespavost). Je opravdu možné, že to RS není? Co jiného by to mohlo být? Mám strach, že se tím čekáním bez léků zanedbá čas na tzv.léky první volby. Opravdu už jsem z celé situace velmi špatná, protože potíže a hlavně brnění všech končetin pomalu ale jistě postupují. Děkuji za odpověď, Hana P. Hana P.
MUDr. Romana Vančurová ODPOVĚĎ: Nevím, zda jste léčena v běžné nemocnici nebo docházíte do RS centra. V RS centru vám jistě dají lék první volby jakmile bude indikován a pojišťovnou hrazen- jsou pro to pevná kriteria. Tak, jak to léčíte, by to RS být mohla - spíše je - i to, že vám pomáhaly kortikoidy to podporuje, nález v likvoru jste mi dostatečně nepopsala- je potřebai vědět, zda tam byly nějaké tzv oligoklonální proužky- ale nejspíše ne ( pattern I ). Ale ani negativní likvor nemoc nevylučuje. Sledujte pečlivě ev ataky- tedy stavy zhoršení, které trvají nejméně 24 hodin a vždy je nahlaste a nechte přeléčit. Budou-li ataky 2 do roka, nejspíše byste byla k léčbě indikována. Nechodite-li do centra, rozhodně usilujte o to, se do nejbližšího dostat. 1.10.2014 12:46
OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko, mám dotaz. Moje známá, je jí kolem šedesátky se zhruba 15 let potýká s RS (její projevy jsou velmi vážné, ale snaží se bojovat, léčbu podstupuje, včetně injekcí). Zatím odmítá pomoc konopím, jak se na tuto problematiku díváte a kam by se mohla obrátit pro ověřené informace? Děkuji, Petra Petta
MUDr. Romana Vančurová ODPOVĚĎ: V pokročilém stadiu u staršího člověka bych konopí doporučila. Pomáhá na poruchy močení, bolesti a spaticitu- neboli svalové sevření končetin. My ho zatím předepisovat nemůžeme i když už přes rok je k léčebě RS schváleno - nemáme elektronické recepty. Ale stejně zatím v lékárně je tak drahé, že si ho skoro nikdo nemůže dovolit. Volí raději vlastní pěstování či nákup načerno. Docela to chápu, protože některým pacientům to skutečně pomáhá. Ale nevím kam konkrétně byste se měla obrátit, někdo mi radil stránku "konopí je lék" ale nevím. 1.10.2014 12:50
OTÁZKA: Dobrý den, může se jednat o ataku v případě kdy mám v pravé ruce pocit "rozlévajícího" se tepla? Hybnost a použitelnost ruky je bez problémů, jen paže trošku hřeje zevnitř. Markéta
MUDr. Romana Vančurová ODPOVĚĎ: Jestli nemáte nic jiného, tak spíše ne. Obtíž by musela trval nejméně 24 hodin v kuse a být spíše spojená se sníženým vnímáním doteku. Jestli ale míte pochybnosti a trvání obtíží je delší, navštivte obv.neurologa, který vás vyšetří a posoudí, jestli třeba nemáte ještě nějaký další příznak, o kterém ani nevíte. 1.10.2014 12:53
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor: v červenci jsem měla po 2 dny trvající mravenčení/brnění v pravé noze i ruce. Poté brnění odeznělo a objevilo se asi ještě 3x (už ale trvalo pouze několik hodin). V srpnu se přidalo silné točení hlavy (14 dní v kuse - pak střídavě 3 dny ano, 1 den třeba zase ne...). Absolvovala jsem lumbální punkci s tímto výsledkem: v likvoru prokázána přítomnost intrathekální oligoklonální syntézy IgG.V CSF laboratorní obraz serozního zánětu možné autoimunitní etiologie typu RS. Antiboreliové protilátky bez nálezu. Následovala magnetická rezonance: diskretní ložisko vlevo frontálně, medialne od frontálního rohu Sylviovy ryhy cca 4x3mm - hyperintenzní na T2 i FLAIR, bez zřetelných známek restrikce difuze - susp. drobna nespecificka gliova jizva pozanetliva ci vaskularni - nejsou jednoznacne znamky demyelinizace. Klinické příznaky (točení hlavy, motolice, brnění končetin) ustaly. Je možné, že se jednalo o ataku RS? Mohu RS nějak předejít či ovlivnit?Díky Maria
MUDr. Romana Vančurová ODPOVĚĎ: Stav, který popisujete odpovídá CIS - klinicky izolovanému syndromu, který může přejít do RS. Máte typickou kliniku i nález v likvoru, kdybyste měla na MR místo 1 leze 2 leze, byla byste indikována k léčbě 1.linií. Ohrožená rozhodně jste, předpokládám že chodíte do některého centra a budete pečlivě sledovat ev další ataku, kdybyste měla druhou do roka, také byste byla k léčbě také indikována. Zatím bych na vašem místě užívala malé dávky kortikoidů a rozhodně Vigantol kapky 25 kapek týdně. Ale předpokládám, že takovou léčbu již máte- rfozhodně musíte být sledována v centru RS. 1.10.2014 12:58

Upozornění






mobilní verze