Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

On-line rozhovor

On-line rozhovor s lékařkou Jarmilou Zahradníkovou

MUDr. Jarmila Zahradníková
velikost textu:
vydáno 16.10.2014 12:00
Jak poznat nemocnou štítnou žlázu? Co může způsobit její špatná funkce? Ve čtvrtek od 12 hodin se můžete poradit s lékařkou Jarmilou Zahradníkovou.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 16. října 2014 do 12:30

OTÁZKA: Dobrý den paní doktorko, moc vás prosím o radu. Snažíme se o druhé dítě, zatím po roce snahy bezvýsledně. První dcera byla také s problémy (podařilo se to až po léčbě s colstylbegytem - diagnostikován Syndrom polycistických vaječníků). Během prvního těhotenství mi lékaři zjistili autoimunitní zánět ŠZ a její sníženou funkci. Beru Letrox 50. Po aktuálních výsledcích (14 dní staré) mi lékařka zvýšila Letrox na 75. Chtěla bych se ale zeptat, zda je možné i s těmito výsledky spontánně otěhotnět a pokud si myslíte že ne, co bych mohla udělat pro zlepšení výsledků ŠZ? Moc děkuji za odpověď, níže jsou aktuální výsledky. TSH 3,596 mlU/Iv (0,27-4,2) fT4 14,8 pmol/l (9-24) fT3 4,2 pmol/l (3,1 -6,8) anti-TG větší než 500 IU/ml (10-60) anti-TPO 168 IU/ml (0-60) Květa
MUDr. Jarmila Zahradníková ODPOVĚĎ: Z hlediska štítné žlázy otěhotnět můžete i se současnými výsledky , i když se pro těhotenství spíše doporučuje TSH 1-2 , tedy dávka Letroxu trochu vyšší . Problém bude asi ovariální, jak uvádíte , tam bude hlavní příčina . 16.10.2014 12:02
OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko, zajímal by mě Vás názor na následující situaci. Pokud žena plánující těhotenství užívá vitamíny např. Calibrum Babyplan, kde je obsah jódu 150,0 µg (100 %), může to být problematické vzhledem k uvedenému tvrzení publikovanému v článku na www.onadnes.cz ? citace z článku:„Nadměrnému příjmu jódu můžeme být vystaveni, pokud budeme například dlouhodobě užívat multivitaminy obsahující stoprocentní doporučovanou denní dávku.“ Dále by mě zajímalo: Hodnotu TSH mám 3,1 (ostatní hodnoty hormonů naprosto v pořádku), je třeba tuto hodnotu „upravit“ ještě před těhotenstvím? Endokrinolog uvedl, že nikoliv. Dočetla jsem se, že před otěhotněním by hodnota TSH neměla přesáhnout 2,5. Zajímalo by mě, zda doporučujete v průběhu plánování těhotenství (např. 6 měsíců) užívat multivitamin s jódem či nikoliv a zda by bylo vhodné již předem řešit hodnotu TSH? Děkuji Vám za odpověď. Vivien
MUDr. Jarmila Zahradníková ODPOVĚĎ: Co se týče jodu , závisí na tom, jak dlouho bude v přípravné fázi na těhotenství Babyplan užívat , např. po dobu 1-2 měs. zdravé šž jistě neuškodí. Na hodnotu TSH se nelze dívat izolovaně, vždy posuzujeme s FT4 , některé pacientky lze obtížně nastavit na hodnoty TSH 1-2 , aniž by nebyly předávkovány hormonem. Pokud zdravě jíte , nemusíte před otěhotněním uživat multivitaminy , pro těhotnou ženu je doporučený příjem jodu 250 ug denně . 16.10.2014 12:09
OTÁZKA: Dobrý den paní doktorko, mám zjištěny pozitiva autoprotilátek proti štítné žláze, tyreoidita. anti-mikrosomy 238 anti-tyreoglobulin estradiol 0.024 kortisol dopoledne 891 Mám diagnostikovaný chronický zánět štítné žlázy, a pravidelné kontrolu u doktora jedenkrát ročně, včetně odběrů. Je mi 27 let BMI 27,76 uvažuji o dítěti. Myslíte, že mám ještě počkat, nebo je možné, že se stav bude zhoršovat? Nyní bývám často unavená, potím se a jsem spavá. Snažím se aktivně hýbat a nedaří se mi hmotnost snížit. Budu velice ráda pokud zodpovíte můj dotaz. Děkuji Irena Irena
MUDr. Jarmila Zahradníková ODPOVĚĎ: Nevím, zda užívátě substituční léčbu / letrox či Euthyrox / , pokud se cítíte unavena , objednejte se na kontrolu dříve, zda máte optimálně nastavenou hormonální léčbu, pokud nemáte, můžete ji již potřebovat . Početí plánujte po zjištění, že Vaše hormonální hladiny TSH, FT4 jsou optimální . 16.10.2014 12:13
OTÁZKA: Dobrý den, při preventivní kontrole u praktického lékaře mi z krve vyšla činnost štítné žlázy těsně nad hranicí k nízké činnosti. Zakoupila jsem si v lékárně Jód. Měla bych si nechat činnost žlázy zkontrolovat na endokrinologii? děkuji Petra Petra
MUDr. Jarmila Zahradníková ODPOVĚĎ: Tento dotaz by Vám měl zodpovědět prakt. lékař. Podle Vaší informace se domnívám se , že jste měla nadhraniční TSH a normální hladinu FT4. Odběr TSH by měl být opakován / TSH je někdy zvýšeno např. po běžné virose a samo se upraví / , event. by měly být vyšetřeny protilátky a provedeno sono šž . I tato vyšetření si může obvykle praktický lékař vyžádat mimo enedokrinolog. ambulanci a teprve s patologickým nálezem odesílá pacineta na endokrinologii. Než se Váš stav dovyšetří, samoléčbu jodem nedoporučuji. 16.10.2014 12:16
OTÁZKA: dobrý den, mám sníženou funkci štítné žlázy, užívám Letrox 100 1 tbl. denně. Obvodní lékař mi hodnoty z krve kontroluje jednou za půl roku. Je to dostačující? Je pravda, že se zvyšujícím věkem se také zvyšuje potřeba dávkování hormonů štítné žlázy? Bývám značně unavená, lze tomu nějak předejít? děkuji. Hanka
MUDr. Jarmila Zahradníková ODPOVĚĎ: Kontroly považuji za dostatečně frekventní, sama u stabilizovaných pacientů, u kterých neměním dávku a mohu se u nich spolehnout na pravidelné užívání léků mívám často i po 9-12 měs. Pacienti mají možnost přijít na ko vždy dříve , pokud to považují za vhodné. S věkem se potřeba hormonů šž rozhodně nezvyšuje , pokud se bavíme o dospělých pacientech . 16.10.2014 12:20
OTÁZKA: Dobrý den. Prosím o odpověď na otázky týkající se zvýšené funkce ŠŽ u muže ve věku kolem 20 let: Jaká jsou rizika dlouhodobého (asi 4 roky) užívání Thyrozolu? Nedaří-li se napravit zvýšenou funkci ŠŽ, preferujete operativní odstranění nebo podání radiojódu a proč? Velmi Vám děkuji za odpovědi. Zuzana Zuzana
MUDr. Jarmila Zahradníková ODPOVĚĎ: Pokud bere pouze nízkou udržovací dávku Thyrozolu / např. 5 mg denně / , rizika jsou minimální . Další postup operace či radiojod je závislý na velikosti šž , u velkých šž není léčba radiojodem možná . 16.10.2014 12:22
OTÁZKA: Dobrý den paní doktorko, jsem po odstranění štítné žlázy z důvodu zhoubného nádoru. Pravidelně užívám LETROX v hodnotě 175 , ale jsem stále velice unavená a vyčerpaná. Někdy nejsem schopna vstát z postele. Může to být důsledek odstranění štítné žlázy? Děkuji Jitka P. jitka
MUDr. Jarmila Zahradníková ODPOVĚĎ: Myslím, že ne. Pokud chodíte na kontroly, dávkujeme Letrox tak, že thyreoidálních hormonů máte spíše více . a únava je při jejich nedostatku . Bude to chtít u Vás celkové vyš., pokud by byl konstatován únavový syndrom , doporučuji vyzkusit třeba čínskou medicinu. 16.10.2014 12:26
OTÁZKA: Dobrý den, jaké jsou nejčastější příznaky potíží se štítnou žlázou? Jarmila
MUDr. Jarmila Zahradníková ODPOVĚĎ: Nejčastěji asi únava, bušení srdce, pocení .... Nelze vypsat, je jich mnoho a závisí na typu onemocnění šž . 16.10.2014 12:27
OTÁZKA: Dobrý den, mám sníženou funkci štítné žlázy a užívám Letrox 75. Za dobu užívání (8 měsíců) jsem přibrala 5 kilo. Chci se zeptat jestli to může mít souvislost právě s užíváním léku. Děkuji Petra Z.
MUDr. Jarmila Zahradníková ODPOVĚĎ: Ne, Letrox by Vám měl spíše pomáhat v hubnutí, protože normalizoval rychlost Vašeho metabolismu. Takže kdybyste ho neužívala, vážila byste nyní ještě více než plus 5 kg . 16.10.2014 12:29
OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko. Od malička se lečím na hypofunkci štítné žlazy, do 14 let jsem brala pouze jodid 100, ale pak jsem změnila doktorku a ta mi napsala letrox,po kterem se mi zhoršila plet a ja se styděla za hrozné akné. Gynekolog mi proto napsal HA Diane a já brala dohromady letrox i HA. Po par letech jsem cítila, že mi tato kombinace nedělá dobře (přibírání na váze, zarudlý obličej, křeče v nohách, popraskané žilky apod.) přestala jsem sama od sebe brat oboji a změnila doktorku. Nyní chodím do EC na národní třídě, štítná žláza je prý v pořádku, jen mam málo jodu, ale kolik a jak ho mam brát jsem se nedozvěděla. Mám hlavně problém s nepravidelnou menstruací (1x za tři měsíce) gynekolog mi chce napsat opět HA, ale tu odmítám. Myslíte, že mám brát třeba jen jodid 100? Dekuji za odpoved, K.Blazkova Kristyna
MUDr. Jarmila Zahradníková ODPOVĚĎ: U žen., které menstruují 1x za 3 měs. se obvykle zjistí nějaká hormonální laboratorní odchylka , která se týká pohlavních hormonů a tu by Vám měl sdělit endokrinolog či gynekolog 16.10.2014 12:32
OTÁZKA: Dobrý den, je mi 40 let. Ve 30 letech jsem podstoupila totální strumektomii z důvodu zhoubného nádoru. Užívám euthyrox 150u (pondělí-pátek), 200u (sobota a neděle). Mám vysokou nadváhu 160cm a 105kg (20 kg jsem přibrala během 10ti let po operaci a po dvou porodech). Na kontroly chodím pravidelně, navíc i na oddělení radioterapie v Motole. Nedaří se mi zhubnout a trpím nadměrným ochlupením v obličeji a v tomto podzimním období nadměrným pocením. Může to mít souvislost s tím, že nemám štítnou žlázu? Může mi moje lékařka upravit léky tak, abych třeba zhubla? Děkuji za odpověď. Lidka Lidka
MUDr. Jarmila Zahradníková ODPOVĚĎ: Příčinou Vaší obezity není chybějící šž ani hormonální dávka . Budete muset změnit životní styl - více pohybu, méně kvaliltního jídla a pokud možno psychická pohoda. 16.10.2014 12:34
OTÁZKA: Dobrý den, dá se špatná funkce zjistit jen z ultrazvuku štítné žlázy? Může s ní být problém, pokud je UZ v pořádku? Anna
MUDr. Jarmila Zahradníková ODPOVĚĎ: Špatnou funkci šž zjistíme jen labor. způsobem - tedy z krevního odběru . Na ultrazvuke zjištujeme velikost, strukturu / např uzly / též strukturální autoimunitní změny , ele určitě ne funkci šž . 16.10.2014 12:39
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda může příjem jódu zhoršit stav onemocnění štítné žlázy i v případě její snížené funkce. Děkuji moc za odpověď, Hana Sklenná Hana Sklenná
MUDr. Jarmila Zahradníková ODPOVĚĎ: Závisí na typu onemocnění šž a velikosti příjmu jodu . U autoimunitně podmíněných nízkých funkcí může zvýšený příjem jodu negativně ovlivnit onemocnění . 16.10.2014 12:41
OTÁZKA: Dobrý den paní doktorko, před 5 lety se mi štítná žláza naplnila krví (prý velkou námahou), měla jsem na krku velkou bouli a tak mi tekutinu "vytáhli" pryč, to pak museli udělat ještě jednou, protože se to stalo znovu. Následně mi paní doktorka předepsala euthyrox 25, aby se prý štítná žláza nemusela tolik namáhat a aby se v ní tekutina znovu nehromadila. Od té doby mi v těhotenství (před 4 roky) vzedla dávku na 50. Byla jsem těhotná dvakrát za sebou. Nyní už rok ani nekojím, ráda bych přestala euthyrox brát, ale paní doktorka mi to zakázala, přestože mi nikdy neřekla, co je teda vlastně špatně. Nálezy na štítné žláze už nemám, jen maličkaté uzlíky, které jsou prý normální. Krev byla vždy v pořádku, už i před nasazením léků. Nějak tomu nerozumím, nechci, aby se na mě paní doktorka zlobila, ale alespoň bych ráda zkusila prášky vysadit. Myslíte si, že je možné, abych jednou opět prášky přestala užívat? Předem moc děkuji za odpověď. Jana
MUDr. Jarmila Zahradníková ODPOVĚĎ: Pokud jste neměla diagnostikovanou sníženou funkci šž , tak vysazení hormonální léčby je teoreticky možné , ale nemohu Vám dát odpověď ve Vašem konkrétním případě , protože laický popis neobsahuje všechny údaje potřebné ke zhodnocení současné situace. Ať Vám paní doktorka situaci vysvětlí , měla by Vám zdůvodnit, proč ještě hormon musíte užívat . 16.10.2014 12:48
OTÁZKA: Dobrý den, je nějaká prevence před onemocněním št. žlázy? Existují bylinky, které pomáhají proti tomuto onemocnění? Děkuji Katka
MUDr. Jarmila Zahradníková ODPOVĚĎ: bylo zodpovězeno 16.10.2014 12:48

Upozornění






mobilní verze