On-line rozhovor s lékařem Luďkem Hrdličkou

vydáno 7.10.2015 11:55
Opravdu lepek škodí? Proč je celiaků víc než dříve? Ptejte se ve středu od 12 hodin gastroenterologa Luďka Hrdličky.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 7. října 2015 do 12:30

OTÁZKA: Dobrý den, je opravdu lepek škodlivý, jak se poslední dobou říká? Měli by jeho konzumaci omezit i zdraví lidé? Ivana
ODPOVĚĎ: Lepek sám o sobě lidem, kteří nemají jeho nesnášenlivost - celaikii, nebo alergii na něj, žádné zdravotní obtíže nedělá. Bezlepkové diety jsou v současné době módním trendem, ale nelze je doporučovat obecně. 7.10.2015 12:02
OTÁZKA: Dobrý den, proč je poslední dobou stále více lidí s celiakií a dalšími zánětlivými onemocněními střev? Je to stravou, kterou jíme? Nebo stresem? Karel
ODPOVĚĎ: Je bohužel pravda, že onemocněním celiakií a autoimunními záněty střev přibývá. Příčina není zcela jasná, nejpravděpodobnější je změna stravovacích návyků v posledních generacích a daleko vyšší hygienický standard v ranném dětství, který zabraňuje antigenní stimulaci trávicí trubice v tomto důležitém vývojovém období nejrůznějšími mikroby, která byla v minulosti běžná a paradoxně asi měla určitý ochranný vliv před vznikem těchto autoimunitních onemocnění. Stress má na vznik (ale ne na průběh) těchto chorob vliv zcela minimální. 7.10.2015 12:07
OTÁZKA: Jaký je rozdíl mezi celiakíí a alergií na lepek? Jak se liší vyšetření, zda člověk má alergii, nebo celiakii? anonym
ODPOVĚĎ: Alergie na lepek je způsobena specifickými protilátkami proti lepku ve třídě IgE (a lze i tak diagnostikovat), projeví se bezprostředně po požití lepku tokem rtů, jazyka, případně zrudnutím s pocením a průjmem. Poté se stav úplně upraví. Celiakie je chronické onemocnění způsobeném autoimunní destrukcí sliznice tenkého střeva u osoby s celiakií v případě, že se lepek v jejich potravě objevuje. Projevy jsou chronické, různorodé, testování je též z krve, ale imunologické jeným typem protilátek než u alergie a potvrdí se biopsií (odběrem vzorku) ze sliznice tenkého střeva při horní endoskopii. 7.10.2015 12:11
OTÁZKA: Dobrý den, když přestanu jíst lepek, začnu hubnout nebo je to jen pověra. Andrea
ODPOVĚĎ: Pravděpodobně něco zhubnete, protože bezlepková strava ve stejném objemovém množství je obecně méně kaloricky vydatná než běžná strava s lepkem. 7.10.2015 12:12
OTÁZKA: Dobrý den, dá se alergie na lepek zjistit i bez lékařského vyšetření? Jsou i nějaké domácí testy? Šárka
ODPOVĚĎ: Volně prodejné jsou domácí testy na celiakii ze vzorku kapky krve odebrané ze špičky testu. Je třeba si uvědomit, že jde jen o test orientační, protože určuje jen přítomnost 1 protilátky v krvi (z 5-6 určovaných) a jeho spolehlivost je omezená, zejména u diagnosticky komplikovaných případů. V případě přetrvávajícího podezření na celiakii doporučuji klasické vyšetření u lékaře. 7.10.2015 12:17
OTÁZKA: Dobrý den, co si myslíte o bezlepkových dietách sportovců? Opravdu to může zlepšit jejich výkon? Filip
ODPOVĚĎ: Osobně si myslím, že pokud sportovec nepatří mezi pacienty s opravdovou nemocí spojenou s příjmem lepku, tak bezlepková dieta sama o sobě nemůže přinést žádnou převratné zlepšení výkonnosti. Spíše je to jeden z mnoha faktorů v tréninkovém plánu sportovců, s bezlepkovou dietou dochází k zásadní změně stravovacích návyků a stereotypů, většinou veden k navýšení podílu ovoce a zeleniny ve stravě, stejně tak luštěnin a to samo o sobě může na pocit lepší kondice působit pozitivně. 7.10.2015 12:22
OTÁZKA: Dobrý den, je celozrnné pečivo pro střevo lepší než obyčejné bílé? Proč? Dana
ODPOVĚĎ: Celozrnné pečivo bych preferoval, je v něm podstatně vyšší podíl vlákniny, vede k zlepšení činnosti tlustého střeva a vyprazdňování, a je i určitou prevencí určitých nemocí, jako je třeba divertikulóza tlustého střeva (výchlipky zejména v levé polovině střeva). 7.10.2015 12:25
OTÁZKA: Dobrý den pane Hrdlička, Měla bych dotaz. Před rokem a půl mi začaly zdravotní potíže, průjem po každém jídle. Byla jsem na Sono, na kolonoskopii a také na odběrech krve kvůli alergii na lepek. Kolonoskopie nebyla udělána celá, neboť mě to příliš bolelo, ale nic mi nenašli. Z odběrů také nic nezjistili. Přesto jsem se rozhodla ze svého jídelníčku lepek vyřadit a pouze občas sním něco „lepkového“. Od té doby se to výrazným způsobem zlepšilo a zažívací potíže ustoupily, není to tedy 100%ní, někdy mi dobře není, ale výrazné zlepšení pociťuji. Chtěla jsem se Vás zeptat, zda i přesto, že mi lékaři nic nenašli, není možnost, že bych přesto měla alergii na lepek? Předem děkuji, Michaela Michaela
ODPOVĚĎ: Dobrý den, i při negativních výsledcích uvedených vyšetření může část pacientů, které vedeme pod diagnózou tzv. dráždivého tračníku, příznivě reagovat na bezlepkovou dietu. Odborně se tomu říká neceliakální glutenová senzitivita, jediným testem je nasazení bezlepkové diety, pokud se stav výrazně zlepšení (jako ve vašem případě), je dobré v ní pokračovat dlouhodobě. 7.10.2015 12:29
OTÁZKA: Dobrý den, pokud krevní testy neprokáží alergii na lepek, tak je to definitivní, že nejsem celiak? Michal
ODPOVĚĎ: Je to vysoce pravděpodobné, avšak 100% u Vás celiakie vyloučená není. Pokud máte dále obtíže, měl by u Vás být proveden odběr sliznice tenkého střeva při horní endoskopii (gastroskopii) a jeho speciální histopatologický rozbor. Ten je pak jednoznačným testem k vyloučení či potvrzení celiakie. Jen nesmíte před odběrem držet bezlepkovou dietu, výsledky by pak mohly být zkreslená (falešně negativní). 7.10.2015 12:32
OTÁZKA: Dobrý den, pane doktore, moc Vás zdravím. Ráda bych se Vás zeptala, zda lze celiakii zjistit z kolonoskopického vyšetření. Předem Vám děkuji za odpověď a přeji Vám příjemné dny. lvice lvice
ODPOVĚĎ: Celiakii při koloskopii potvrdit ani vyloučit nelze. Zdravím též. 7.10.2015 12:33
OTÁZKA: Dobry den pane doktore, mladsi syn ma 6 let a vazi 16 kg, od rijna do cervna ma co 14 dni nachlazeni, kasel, porad je zahleneny. Pravidelne hlasi ze ho boli brisko a obcas miva prujem a nevolnost od zaludku. Detsky lekar to povazuje za normalni bez toho aby jej vysetril hloubeji. Mame trvat na podrobnych testech na celiakii ? Jak se toto u deti provadi ? Druhy syn vazil 16 kg ve 3 letech a ma daleko lepsi imunitu i nyni ve skole, proto se mi zda ze s mladsim neni neco v poradku. dekuji za odpoved Katka KB
ODPOVĚĎ: Dobrý den, myslím, že Váš syn by měl být testován na celiakii, intoleranci kravského mléka a vzhledem k opakovaným infekcím krku a horních dýchacích cest i na refluxní chorobu jícnu. 7.10.2015 12:35
OTÁZKA: Dobrý den, mám poměrně čerstvě diagnostikovánu celiakii. V bzl potravinách je limit 20 mg lepku na kg potraviny. Je toto množství opravdu bezpečné? Vůbec nevím, jak vnímat bezpečnost v reálném životě. Co když v restauraci použijí kontaminovaný nůž? Kolik lepku lze z nože "pozřít". Má smysl se tímto trápit? Děkuji, Petra Petra
ODPOVĚĎ: Dobrý den, bral bych to lehce s nadhledem, potraviny deklarované jako bezlepkové bych za bezlepkové považoval, kontaminace kuchyňskými nástroji, nádobami a prkénky bych se nebál, jedná se jen opravdu o maximálně stopová, klinicky nevýznamná množství. 7.10.2015 12:38
OTÁZKA: Dobrý den, mám diagnostikované autoimunitní onemocnění SLE, které se zatím projevuje pouze kožními ložisky v obličeji a ve vlasech. Četla jsem některé zahraniční studie, že vyřazení lepku a vůbec všech obilovin z jídelníčku má velice dobrý vliv na autoimunitní onemocnění. Co si o tom myslíte vy? Děkuji za Váš názor a přeji příjemný zbytek dne. Veronika S
ODPOVĚĎ: Dobrý den, z literatury a klinických zkušeností se bohužel domnívám, že systémového lupusu vyřazení lepku ze stravy nebude mít žádný efekt. 7.10.2015 12:39
OTÁZKA: Dobry den, mam chronickou autoimunitni (Hashimotovu)thyroiditidu a zaroven delsi dobu se snazime o miminko, ma smysl drzet v mem pripade bezlepkovou dietu? Dekuji Stana
ODPOVĚĎ: Dobrý den, doporučoval bych provést krevní testy na celiakii, pokud budou negativní, tak bezlepková dieta bohužel nemůže v problému plodnosti pomoci. 7.10.2015 12:41
OTÁZKA: Dobrý den, v článku není vzpomenut oves. Mohu jako celiak oves a výrobky z něj jíst? Hana
ODPOVĚĎ: Názory na škodlivost ovsa u celiakie jsou rozporuplné, přirozeně lepek neobsahuje, jen látku bílkovinné povahy glutenu podobnou, v poslední době převažují názoru považující oves za bezpečný pro celiaky. Osobně bych tento názor akceptoval. 7.10.2015 12:45