Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

On-line rozhovor

On-line rozhovor s gynekoložkou Hanou Višnovou

velikost textu:
vydáno 5.6.2014 14:00
Na plodnost a možnosti umělého oplodnění se ptejte gynekoložky Hany Višnové

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 5. června 2014 do 14:30

OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor - zvyšuje užívání Utrogestanu po IUI pravděpodobnost otěhotnění, nebo to má vliv spíš na udržení plodu, pokud by to případně vyšlo? Jsem po první IUI, ovulace mi probíhala přirozeně, jeden folikul, takže jsem dostala jen cca 38hodin předem injekci Ovitrelle. Poprosila jsem po zákroku paní doktorku, aby mi napsala Utrogestan, jinak by mi nedala nic (na internetu jsem vyčetla, že se to potom užívá), říkala, že to je zbytečné, ale nakonec mi to napsala (připomněla jsem jí, že jsem loni měla spontánní potrat v 5tt), Utrogestan jsem měla začít užívat dva dni po ovulaci. Tak mě zajímá, jestli to je opravdu zbytečné a používá se spíš u lidí, kteří mají další problémy (s hormony apod.) nebo to má vliv. Dále mě zajímá, jestli je v případě přirozené ovulace zbytečná hormonální stimulace předem nebo by to bylo lepší. Mě to nabídnuto nebylo. Jitka
ODPOVĚĎ: Dobrý den, Utrogestan se dává na podporu otěhotnění u většiny inseminací, pokud však má Vaše lékařka výsledky hormonálního profilu a máte dostatek vlastního progesteronu, potom nemusí být aplikace Utrogestanu nutná. 5.6.2014 14:10
OTÁZKA: Dobrý den, co si myslíte o Metodě Ludmily Mojžíšové a třeba o pití čaje z Kontryhelu nebo bylinkové směsi podle L. Mojžíšové na podporu otěhotnění? Petra K.
ODPOVĚĎ: Cvičení podel Mojžíšové je určitě vhodnou podpůrnou léčbou při léčbě neplodnosti, bohužel ale nepomůže v případech, kdy se jedná o závažný problém jako jsou neprlchodné vejcovody, endometrioza apod. 5.6.2014 14:11
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaká je pravděpodobnost, že žena ve věku 50 let (po několika potratech a neúspěšných IVF pokusech) donosí dítě z darovaného vajíčka, když i tato metoda již jednou skončila potratem. Děkuji Monika
ODPOVĚĎ: úUspěšnost programu darovaných vajíček se pohybuje kolem 50-60 %, závisí na počtu transferovaných embryí. Tato úsúěšnost není závislá na věku matky. Ale ve věku 50 let již není dle české legislativy léčba možná a u žen hrozí riziko pozdějších zdravotních komplikací během těhotenství. 5.6.2014 14:13
OTÁZKA: Dobrý den, je lepší při plánovaném IUI si na ten den a případně i pár dní poté vzít dovolenou a snažit se být psychicky co nejvíce v klidu nebo to spíš nemá vliv? Karolína
ODPOVĚĎ: Dovolená při IUI není potřebná. Psychická pohoda je samořejmě vhodná vždy. 5.6.2014 14:13
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by jaká je šance na úspěšnosti IVF, pokud má partner Robertsonovskou translokaci. Podstoupili jsme dva neúspěšné pokusy a lékaři tvrdí, že je to o štěstí. Děkuji AV Aneta Víšková
ODPOVĚĎ: Dobrý den, v případě translokace u partnera je vhdoné při IVF provést preimplantační diagnostiku a k zavedení použít pouze ta embrya, u kterých není translokace. Potom je šance na úspšenost terapie kolem 50 %, pro přesnější odhad úspěšnosti bych musela znát váš věk a další faktory. 5.6.2014 14:16
OTÁZKA: Dobrý den, myslíte si, že nepravidelná menstruace po vysazení antikoncepce může naznačovat následné problémy s početím? Jak bych to měla řešit, pokud nechci podstoupit hormonální léčbu? Jana
ODPOVĚĎ: Bylo by vhodné ablovovat vyšetření krve a ultrazvuk vaječníků na začátku menstruačního cyklu, v době ovulace a eventuálně tato vyšetření zopakovat v druhé polovině cyklu. Podle výsledků se potom může stanovit příčina problémů a navrhnout vhodná léčba. 5.6.2014 14:20
OTÁZKA: Dobrý den, chtěli bychom si pořídit druhé dítě, je mi 37 a zvažujeme, jestli už není pozdě, co se týká zdravotních rizik a komplikací. Myslíte, že je to ještě vhodný věk pro početí? Manžel je o 5 let mladší a druhé dítě by si ještě přál. A jaký je váš názor na testy plodnosti FertilCheck? Děkuji za odpověď, Simona. Simona K.
ODPOVĚĎ: Dobrý den, vyšetření plodnosti by bylo v 37 letech vhodné, můžeme Vám stanovit tzv. ovariální rezervu (tedy určit, zda je ve vaječnících dostatek vajíček). Plodnost ženy obecně s věkem klesá, ale v 37 letech by měla být šance na otěhotnění stále dobrá. 5.6.2014 14:24
OTÁZKA: Kolik procent párů nemá žádnou možnost oplodnění - jakoukoliv cestou? A jaký vliv na plodnost má kyselina listová a její zvýšený příjem před oplodněním. Děkuji Heidi
ODPOVĚĎ: Asi u 5 -10% párů je bohužel i opakovaná léčba neplodnosti neúspěšná, záleží na příčině nepldnosti, věku partnerů a dalších faktorech. 5.6.2014 14:26
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor na postup léčby. Je mi 33 let, prim amenorea, léčba Merianolem a následně IUI (již 2x). Kolikrát si myslíte, že by bylo vhodné IUI podstoupit? Ostatní vyšetření u mě i partnera jsou v pořádku. Kolik cyklů s IUI se běžně podstupuje a existuje nějaký celkový průměr (statistika), po kolika cyklech dojde k oplodnění? Je mi jasné, že je to velmi individuální, ale věřím, že nějaký průměr je znám. Velice děkuji za Váš čas a odpověď. Ivana Ivana
ODPOVĚĎ: Dobrý den, podle literatury se úspěšnost inseminací pohybuje kolem 10-15%. Doporučovala bych Vám nevzdávat to a jít na další pokus, není výjimkou, že pacientky otěhotní až z 5. inseminace. Většina párů se ale po 3 neúspěšných pokusech IUI už rozhoduje pro umělé oplození. 5.6.2014 14:29
OTÁZKA: Dobrý den, je mi 23 let. Ráda bych v budoucnu měla děti (např. ve 28 letech). Ale pokud budou nějaké problémy s otěhotněním, celé se to natáhne a možná to ani nevyjde. Moje mamka měla problémy s otěhotněním. Ráda bych nějak dopředu věděla, že nemám žádné problémy s otěhotněním a případně, že by se to začalo řešit včas a ne až v době, kdy bych chtěla mít první dítě. Lze to zjistit dopředu? A mohu o tato vyšetření požádat svého gynekologa? Děkuji za odpovědi a přeji hezký den Julie
ODPOVĚĎ: Je možnost vyšetření tzv. fertilityCheck, tedy ultrazvuk vaječníků a odběry na hormonální profil, které stanoví, jak dobrá je činnost Vašich vaječníků. Vyšetření se většinou nedělá v rámci běžných preventivních prohlídek, ale záleží na zkušenostech vašeho gynekologa. 5.6.2014 14:33
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak poznám špatnou funkci štítné žlázy. Lékařem mi byl proveden hormonální profil 3. den cyklu. Poznalo by se u tohoto vyšetření, kdyby štítní žláza nebyla v pořádku nebo je nutný samostatný test? Klára
ODPOVĚĎ: Je třeba udělat odběr krve na stanovení hormonů štítné žlázy - alespoň TSH, fT4 5.6.2014 14:36
OTÁZKA: Dobrý den paní doktorko, je mi 32 let, mám FSH 43, AMH 0,2. Před 6 měsíci byly FSH 23 a AMH 1,17. 1. dotaz - mohu ještě otěhotnět se svými vajíčky? 2. dotaz - lze ještě očekávat zlepšení uvedených hodnot? Jakým způsobem se toho dá docílit? Markéta
ODPOVĚĎ: Dobrý den, hormonální výsledky bohužel nejsou ideální, bylo by třeba vyšetřit vaječníky ultrazvukem na počet antrálních folikulů (ideálně 3.den menstruačního cyklu). 5.6.2014 14:40
OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se zeptala: před dvěma měsíci jsme prodělala zamlklé těhotenství (v 9. týdnu, první těhotenství, po IUI). Obsah dutiny děložní byl odeslán na cytogenetiku, ale výsledky testů nejsou ještě známy. Jakou mají tyto testy průkaznost co se týče odhalení možných problémů v případném dalším těhotenství? Ráda bych se pustila do dalšího pokusu, ale bojím se, aby se situace neopakovala. Je mi 36 let. Děkuji za odpověď. Adéla
ODPOVĚĎ: Dobrý den, tyto testy Vám většinou jen objasní příčinu, proč došlo ke zmlknutí těhotenství. pokud bude u plodu zjištěna nějaká odchylka v počtu chromozomů, jednalo se pravděpodobně o odchylku, která vznikla během oplození vajíčka a která se nemusí v příštím těhotenství opakovat. 5.6.2014 14:41
OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko. Prvně bych Vás chtěla srdečně pozdravit, neboť jste mě před 12 lety operovala endometriální cystu na Obilném trhu v Brně. Možná si vzpomenete, jsem sestra od Stáni K. Teď k mému dotazu. Endometrióza byla dvakrát operována a následně horm. léčena. Následovalo IVF, ze kterého máme 1. dítko, endometrióza se vrátila po 7 měsících,po 3 letech druhé IVF, 2. dítko a opět se nemoc vrátila. Nyní jsme byly na několika KETech, bohužel neúspěšně. Rádi by jsme ještě jedno dítě, ale IVF a další operaci už podstupovat nechci. Zkusíme to přirozeně. Manžel je ok. U mě ovulace je, průchodnost ok, po operaci zůstal jen jeden vaječník. Před IVF bylo jedno spontání těhotenství, které ale zmlklo. Je vůbec šance na spont. otěhotnění? Existuje nějaká podpůrná léčba, která by nám mohla pomoci? Kateřina H. (36 let)
ODPOVĚĎ: Dobrý den Katko, zdravím Vás taky. Pokud je nadále v dutině břišní rozsáhlá endometrioza, tak šance na přirozené otěhotnění není ideálně. potřebovala bych přesněji znát současný rozsah endometriozy a nález z poslední operace. Když tak se mi ozvěte a probereme to osobně. 5.6.2014 14:45
OTÁZKA: Dobrý den paní doktorko, snažíme se s manželem o dítě už přes tři roky. Všechny naše výsledky jsou v pořádku - hormonální profil, průchodnost vejcovodů, ovulace, spermiogram, urologie ... Zkusili jsme Mojžíšovou i několik inseminací, bez úspěchu. Existuje v takovém případě podle Vás ještě jiná možnost, než umělé oplodnění ? Mám obavu z vysokých dávek hormonů, které s sebou IVF přináší. Děkuji. Ivana
ODPOVĚĎ: Dobrý den, pokud máte za sebou již opakované inseminace a snažíte se již několik let, tak bude asi opravdu nejvhodnější překonat strach a jít na umělé oplození. 5.6.2014 14:46

Upozornění






mobilní verze