Bylinková omáčka
podle Jana Kracíka, šéfkuchaře Pot au Feu
Suroviny:
- stroužek česneku
- šalotka
- 100 ml olivového oleje
- 100 g rajčat
- šťáva z půlky citronu
- špetka cukru, soli a čerstvě namletý pepř
- 2 plné lžíce sekané petržele, pažitky a meduňky
Postup:
- Česnek si nadrtíme, šalotku nakrájíme najemno a rajčata spaříme, oloupeme, vybereme z nich semínka a nakrájíme na kostičky. Česnek, šalotku a olej zahřejeme a lehce dusíme 5 minut.
- Přidáme rajčata a citronovou šťávu a povaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme 2 plné lžíce sekané petržele, pažitky a meduňky.
- Omáčku dochutíme špetkou cukru, solí a čerstvě mletým pepřem. Skvěle se hodí k teplé zelenině, grilovaným rybám a mořským plodům
Omáčka z čerstvého sýra, rokety a řeřichy
Podle receptu Jana Kracíka, šéfkuchaře Pot au Feu
Suroviny:
- 100 g měkkého tvarohového sýra
- 1 lžíce sherry octa
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- 3 lžíce olivového oleje
- 50 g rokety
- 20 g řeřichy
- sůl
- pepř
Postup:
- Do mixéru vložíme všechny ingredience a dobře rozmixujeme, podáváme ihned. Tato omáčka ideálně doplní šunku a pečenou drůbež.
Bylinková salsa
Podle receptu Jana Kracíka , šéfkuchaře Pot au Feu
Suroviny:
- 200 g bylinek ve stejném poměru - hladká petrželka, bazalka, máta, kerblík, estragon, pažitka
- 1 lžíce malých kaparů naložených v soli a opláchnutých
- 1 lžíce cornichons (malé okurky nakládané podle francouzského receptu v octě a estragonu, mohou být i pálivé)
- šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 100 ml olivového oleje
- 1 ks menší šalotky
Postup:
- Všechny ingredience posekáme nožem na jemno, přidáme olej a citronovou šťávu, dochutíme solí a pepřem a necháme při pokojové teplotě odstát přibližně půl hodiny.
- Před servírováním dobře promícháme. Tato omáčka je vhodným doplňkem ke grilovanému masu a rybám.