Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Tři jednoduché omáčky, které povýší domácí grilovačku na zážitek

  0:48aktualizováno  0:48
S pěkným počasím se spousta z nás pouští do oblíbené úpravy masa i zeleniny nad žhavými uhlíky. Pokud si kromě špízů a salátu připravíte pro své hosty i následující rychlé omáčky podle šéfkuchaře Jana Kracíka, tak na vaši grilovačku jen tak nezapomenou.

Bylinková salsa se hodí k masu a rybám | foto:  Petr Kozlík, MAFRA

Bylinková omáčka

podle Jana Kracíka, šéfkuchaře Pot au Feu

Ingredience na bylinkovou salsu
Příprava bylinkové omáčky
Bylinková omáčka se skvěle hodí k teplé zelenině a grilovaným rybám a mořským...
Jana Kracík, šéfkuchař pražské restaurace Pot Au Feu

Suroviny:

  • stroužek česneku
  • šalotka
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 g rajčat
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka cukru, soli a čerstvě namletý pepř
  • 2 plné lžíce sekané petržele, pažitky a meduňky

Postup:

  1. Česnek si nadrtíme, šalotku nakrájíme najemno a rajčata spaříme, oloupeme, vybereme z nich semínka a nakrájíme na kostičky. Česnek, šalotku a olej zahřejeme a lehce dusíme 5 minut.
  2. Přidáme rajčata a citronovou šťávu a povaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme 2 plné lžíce sekané petržele, pažitky a meduňky.
  3. Omáčku dochutíme špetkou cukru, solí a čerstvě mletým pepřem. Skvěle se hodí k teplé zelenině, grilovaným rybám a mořským plodům

Omáčka z čerstvého sýra, rokety a řeřichy

Podle receptu Jana Kracíka, šéfkuchaře Pot au Feu

Ingredience na omáčku z čerstvého sýra, rokety a řeřichy
Příprava omáčky z čerstvého sýra a bylinek je jednoduchá - stačí vše naházet do...
Omáčky z čerstvého sýra a bylinek ideálně doplní šunku a pečenou drůbež

Suroviny:

  • 100 g měkkého tvarohového sýra
  • 1 lžíce sherry octa
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 50 g rokety
  • 20 g řeřichy
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Do mixéru vložíme všechny ingredience a dobře rozmixujeme, podáváme ihned. Tato omáčka ideálně doplní šunku a pečenou drůbež.

Bylinková salsa

Podle receptu Jana Kracíka , šéfkuchaře Pot au Feu

Ingredience na bylinkovou salsu
Jan Kracík chystá bylinky na omáčku
příprava omáčky ke grilování
Bylinková salsa se hodí k masu a rybám

Suroviny:

  • 200 g bylinek ve stejném poměru - hladká petrželka, bazalka, máta, kerblík, estragon, pažitka
  • 1 lžíce malých kaparů naložených v soli a opláchnutých
  • 1 lžíce cornichons (malé okurky nakládané podle francouzského receptu v octě a estragonu, mohou být i pálivé)
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 ks menší šalotky

Postup:

  1. Všechny ingredience posekáme nožem na jemno, přidáme olej a citronovou šťávu, dochutíme solí a pepřem a necháme při pokojové teplotě odstát přibližně půl hodiny.
  2. Před servírováním dobře promícháme. Tato omáčka je vhodným doplňkem ke grilovanému masu a rybám.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Syn po nás chce peníze na školu. Já jsem pro a manžel proti

Nemůžeme se s manželem dohodnout, jestli máme nebo nemáme přispět našemu osmnáctiletému synovi na jeho program. Já jsem pro, manžel je proti. Čtenářka Jitka...  celý článek

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další z rubriky

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou
Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou

Štětec, houbička i obyčejný prst. Na nanášení make-upu existuje řada pomůcek a vychytávek. Veškerá "výzbroj" vám však bude k ničemu, pokud nevíte, jak make-up n... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.