Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Tři jednoduché omáčky, které povýší domácí grilovačku na zážitek

  0:48aktualizováno  0:48
S pěkným počasím se spousta z nás pouští do oblíbené úpravy masa i zeleniny nad žhavými uhlíky. Pokud si kromě špízů a salátu připravíte pro své hosty i následující rychlé omáčky podle šéfkuchaře Jana Kracíka, tak na vaši grilovačku jen tak nezapomenou.

Bylinková salsa se hodí k masu a rybám | foto:  Petr Kozlík, MAFRA

Bylinková omáčka

podle Jana Kracíka, šéfkuchaře Pot au Feu

Ingredience na bylinkovou salsu
Příprava bylinkové omáčky
Bylinková omáčka se skvěle hodí k teplé zelenině a grilovaným rybám a mořským...
Jana Kracík, šéfkuchař pražské restaurace Pot Au Feu

Suroviny:

  • stroužek česneku
  • šalotka
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 g rajčat
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka cukru, soli a čerstvě namletý pepř
  • 2 plné lžíce sekané petržele, pažitky a meduňky

Postup:

  1. Česnek si nadrtíme, šalotku nakrájíme najemno a rajčata spaříme, oloupeme, vybereme z nich semínka a nakrájíme na kostičky. Česnek, šalotku a olej zahřejeme a lehce dusíme 5 minut.
  2. Přidáme rajčata a citronovou šťávu a povaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme 2 plné lžíce sekané petržele, pažitky a meduňky.
  3. Omáčku dochutíme špetkou cukru, solí a čerstvě mletým pepřem. Skvěle se hodí k teplé zelenině, grilovaným rybám a mořským plodům

Omáčka z čerstvého sýra, rokety a řeřichy

Podle receptu Jana Kracíka, šéfkuchaře Pot au Feu

Ingredience na omáčku z čerstvého sýra, rokety a řeřichy
Příprava omáčky z čerstvého sýra a bylinek je jednoduchá - stačí vše naházet do...
Omáčky z čerstvého sýra a bylinek ideálně doplní šunku a pečenou drůbež

Suroviny:

  • 100 g měkkého tvarohového sýra
  • 1 lžíce sherry octa
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 50 g rokety
  • 20 g řeřichy
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Do mixéru vložíme všechny ingredience a dobře rozmixujeme, podáváme ihned. Tato omáčka ideálně doplní šunku a pečenou drůbež.

Bylinková salsa

Podle receptu Jana Kracíka , šéfkuchaře Pot au Feu

Ingredience na bylinkovou salsu
Jan Kracík chystá bylinky na omáčku
příprava omáčky ke grilování
Bylinková salsa se hodí k masu a rybám

Suroviny:

  • 200 g bylinek ve stejném poměru - hladká petrželka, bazalka, máta, kerblík, estragon, pažitka
  • 1 lžíce malých kaparů naložených v soli a opláchnutých
  • 1 lžíce cornichons (malé okurky nakládané podle francouzského receptu v octě a estragonu, mohou být i pálivé)
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 ks menší šalotky

Postup:

  1. Všechny ingredience posekáme nožem na jemno, přidáme olej a citronovou šťávu, dochutíme solí a pepřem a necháme při pokojové teplotě odstát přibližně půl hodiny.
  2. Před servírováním dobře promícháme. Tato omáčka je vhodným doplňkem ke grilovanému masu a rybám.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Další z rubriky

Turecké pide s mletým masem
Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Jak pečovat o stárnoucí pleť? Péči zacilte proti vráskám
Jak pečovat o stárnoucí pleť? Péči zacilte proti vráskám

Přečtěte si soupis toho nejlepšího, čím můžete v domácích podmínkách bojovat proti vráskám a jemným linkám.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.