Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Omáčky do české kuchyně patří: šest receptů na ty nejoblíbenější

  10:22aktualizováno  10:22
Češi jsou národ omáčkový, proto nemohl být třetí díl kuchařky nejoblíbenějších jídel věnovaný ničemu jinému. Svíčková, rajská nebo koprovka patří téměř ke klenotům české kuchyně.

Koprová omáčka. | foto: Isifa

Rajská s paprikovými lusky

Rajská s paprikovými lusky.

Příprava: 40 minut + vaření 50 minut

Pro 4-6 osob

* 8-10 menších paprik
* 1 houska
* mléko
* 2 cibule
* 3 lžíce sádla
* 3 lžíce hladké mouky
* 200 g rajského protlaku nebo 600 g spařených oloupaných rajčat
* sůl, pepř
* 3 kuličky černého pepře
* 1 bobkový list
* ocet
* cukr
* 500 g mleté směsi hovězího a vepřového masa 
* sladká paprika
* 1 vejce

1. Vnitřek paprik vyčistíme, propláchneme a necháme okapat. Housku pokrájíme na kostičky a zalijeme vlažným mlékem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozpálíme sádlo, orestujeme na něm cibuli dozlatova. Dvě lžičky osmažené cibule pak odebereme bokem do masové náplně. Cibuli zaprášíme moukou a uděláme si cibulovou jíšku. Přidáme rajský protlak a koření, ocet a cukr a postupně přiléváme za stálého míchání vodu a omáčku naředíme. Prováříme asi 15 minut.
3. V misce si promícháme mleté maso, vymačkanou housku, sůl, pepř, sladkou papriku, vejce, orestovanou cibuli a směsí naplníme papriky.
4. Provařenou omáčku propasírujeme, do hrnce vložíme naplněné papriky a pomalu je pod pokličkou dusíme v omáčce asi 30 minut. Papriky občas v omáčce obrátíme a omáčku zamícháme.
5. Uvařenou omáčku dochutíme a podáváme s knedlíkem nebo rýží.

Svíčková omáčka

Svíčková omáčka.

Příprava: 15 minut + naložení přes noc + vaření 90-120 minut

Pro 4-6 osob

* 1,5 kg hovězí svíčkové nebo falešné svíčkové
* 200 g slaniny
* 2 velké mrkve
* 1 petržel
* 1 menší celer
* 3 cibule
* 2 bobkové listy
* 4 kuličky černého pepře
* 4 kuličky nového koření
* tymián
* 250 ml červeného vína
* 3 lžíce oleje
* 2 lžíce cukru krupice
* 3 lžíce octa
* 2 lžíce plnotučné hořčice
* 1 malá sklenička zavařených brusinek
* sůl
* 400 ml vývaru
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce hladké mouky
* 250 ml smetany na vaření
* 1 citron

1. Svíčkovou odblaníme a prošpikujeme ji slaninou pokrájenou na hranolky. Zeleninu s cibulí nakrájíme. Maso dáme do pekáče, přisypeme zeleninu a cibuli, koření, zalijeme vínem a necháme v chladu odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a svíčkovou na něm i se zeleninou opečeme.
3. V hrnci na oleji opražíme cukr až zkaramelizuje, zalijeme octem, necháme odpařit, přimícháme hořčici a lžíci brusinek, přidáme maso se zeleninou a marinádou, osolíme, podlijeme vývarem a pod pokličkou dusíme v troubě.
4. Měkké maso vyjmeme, omáčku zahustíme máslem promnutým s moukou, provaříme, propasírujeme nebo rozmixujeme (bez koření a bobkového listu), přilijeme smetanu a provaříme.
5. Omáčku dochutíme solí, pepřem, maso nakrájíme na plátky a podáváme s houskovým knedlíkem, brusinkami a citronem.

Koprová omáčka

Koprová omáčka.

Příprava: 15 minut + vaření 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 500 g hovězího masa
* 1 mrkev
* 1 petržel
* 1/4 celeru
* 1 cibule
* 2 lžíce másla
* 3-4 lžíce hladké mouky
* 200 ml mléka
* 200 ml 33% smetany
* sůl
* ocet
* cukr
* čerstvý kopr
* houskový knedlík

1. Omyté hovězí maso vložíme do hrnce, přidáme očištěnou zeleninu, cibuli, zalijeme vodou a společně povaříme asi 1-1,5 hodiny, dokud není maso měkké. Vývar slijeme, necháme si ho bokem, maso uchováme v teple.
2. V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme mouku a uděláme světlou jíšku. Přilijeme mléko a rozšleháme.
3. K jíšce s mlékem přidáme asi 1/2l hovězího vývaru, společně provaříme asi 20 minut, pak přilijeme smetanu, dochutíme solí, octem, cukrem a krátce společně provaříme.
4. Kopr nasekáme a přimícháme do omáčky.
5. Maso pokrájíme a plátky zaléváme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem.

Hovězí s křenovou omáčkou

Hovězí s křenovou omáčkou.

Příprava: 20 minut + vaření 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 600-800 g hovězího masa (špička, loupaná plec)
* 1 malá cibule
* 1 mrkev
* 2 bobkové listy
* 4 kuličky černého pepře
* 4 kuličky nového koření
* 100 g másla
* 100 g hladké mouky
* 250 ml smetany ke šlehání
* špetka mletého muškátového oříšku
* sůl
* cukr
* 4-5 lžic strouhaného křenu

1. Maso opláchneme, vnoříme do vroucí vody, přidáme cibuli, očištěnou mrkev, sůl a koření a necháme maso povařit doměkka.
2. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme do něj mouku a uděláme světlou jíšku.
3. Jíšku zalijeme asi litrem vývaru z hovězího masa a dobře ji rozmícháme. Omáčku pomalu prováříme a mícháme asi 25 minut, pak vmícháme smetanu, špetku muškátového oříšku a dochutíme solí a trochou cukru, vmícháme křen a necháme omáčku trochu prohřát.
4. Maso nakrájíme na plátky a zalijeme omáčkou.

Špagety s boloňskou omáčkou

Špagety s boloňskou omáčkou.

Příprava: 15 minut + vaření 3 hodiny

Pro 6 osob

* 100 g kuřecích jater
* 1 cibule
* 1 velká mrkev
* 1 stonek řapíkatého celeru
* 2 plechovky loupaných rajčat
* 4 lžíce olivového oleje
* 200 g mletého hovězího masa
* 200 g mletého vepřového masa
* 300 ml červeného vína
* bobkový list
* sůl, pepř
* 500 g špaget
* 50 g strouhaného parmazánu

1. Kuřecí játra nasekáme na kousky, cibuli pokrájíme na kostičky. Zeleninu očistíme, mrkev nahrubo nastrouháme, celer nakrájíme na tenké plátky. Rajčata slijeme, šťávu uchováme, plody pokrájíme nadrobno.
2. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm krátce cibuli, přidáme mrkev a celer a společně orestujeme.
3. K cibuli a zelenině přidáme bobkový list, játra a mleté maso, vařečkou rozdělujeme větší hrudky masa. Až je maso opečené, zalijeme ho vínem, které necháme odpařit.
4. Přisypeme rajčata i se šťávou, dochutíme solí a pepřem a necháme provářet alespoň dvě a půl hodiny.
5. Špagety uvaříme ve vroucí osolené vodě. Slijeme, rozdělíme na jednotlivé porce, ozdobíme omáčkou a posypeme nastrouhaným parmazánem.

Segedínský guláš

Segedínský guláš.

Příprava: 15 minut + vaření 70-80 minut

Pro 4 osoby

* 800 g vepřového plecka
* 3 lžíce hladké mouky
* 1 velká cibule
* 3 lžíce sádla
* sladká paprika
* sůl
* 250 ml zeleninového vývaru
* 400 g kysaného zelí
* cukr
* 200 ml sladké nebo kysané smetany

1. Vepřové maso nakrájíme na kostky. Poprášíme je hladkou moukou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hlubším hrnci rozpálíme sádlo, orestujeme na něm kostky masa, maso vyjmeme z hrnce, přisypeme cibuli a opečeme ji dozlatova, zaprášíme ji paprikou, do hrnce vrátíme maso, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme pod pokličkou asi 20 minut.
3. Během dušení maso občas promícháme a můžeme podlít vývarem. Dusíme další půlhodinu. Kysané zelí vymačkáme, šťávu uchováme k dochucení omáčky, překrájíme.
4. K podušenému masu přidáme zelí a společně pod pokličkou dusíme dalších dvacet minut.
5. Do hotové omáčky vmícháme smetanu a dochutíme cukrem nebo šťávou ze zelí, solí, omáčku prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem.

Autoři:




Nejčtenější

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.