Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Omáčky do české kuchyně patří: šest receptů na ty nejoblíbenější

  10:22aktualizováno  10:22
Češi jsou národ omáčkový, proto nemohl být třetí díl kuchařky nejoblíbenějších jídel věnovaný ničemu jinému. Svíčková, rajská nebo koprovka patří téměř ke klenotům české kuchyně.

Koprová omáčka. | foto: Isifa

Rajská s paprikovými lusky

Rajská s paprikovými lusky.

Příprava: 40 minut + vaření 50 minut

Pro 4-6 osob

* 8-10 menších paprik
* 1 houska
* mléko
* 2 cibule
* 3 lžíce sádla
* 3 lžíce hladké mouky
* 200 g rajského protlaku nebo 600 g spařených oloupaných rajčat
* sůl, pepř
* 3 kuličky černého pepře
* 1 bobkový list
* ocet
* cukr
* 500 g mleté směsi hovězího a vepřového masa 
* sladká paprika
* 1 vejce

1. Vnitřek paprik vyčistíme, propláchneme a necháme okapat. Housku pokrájíme na kostičky a zalijeme vlažným mlékem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozpálíme sádlo, orestujeme na něm cibuli dozlatova. Dvě lžičky osmažené cibule pak odebereme bokem do masové náplně. Cibuli zaprášíme moukou a uděláme si cibulovou jíšku. Přidáme rajský protlak a koření, ocet a cukr a postupně přiléváme za stálého míchání vodu a omáčku naředíme. Prováříme asi 15 minut.
3. V misce si promícháme mleté maso, vymačkanou housku, sůl, pepř, sladkou papriku, vejce, orestovanou cibuli a směsí naplníme papriky.
4. Provařenou omáčku propasírujeme, do hrnce vložíme naplněné papriky a pomalu je pod pokličkou dusíme v omáčce asi 30 minut. Papriky občas v omáčce obrátíme a omáčku zamícháme.
5. Uvařenou omáčku dochutíme a podáváme s knedlíkem nebo rýží.

Svíčková omáčka

Svíčková omáčka.

Příprava: 15 minut + naložení přes noc + vaření 90-120 minut

Pro 4-6 osob

* 1,5 kg hovězí svíčkové nebo falešné svíčkové
* 200 g slaniny
* 2 velké mrkve
* 1 petržel
* 1 menší celer
* 3 cibule
* 2 bobkové listy
* 4 kuličky černého pepře
* 4 kuličky nového koření
* tymián
* 250 ml červeného vína
* 3 lžíce oleje
* 2 lžíce cukru krupice
* 3 lžíce octa
* 2 lžíce plnotučné hořčice
* 1 malá sklenička zavařených brusinek
* sůl
* 400 ml vývaru
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce hladké mouky
* 250 ml smetany na vaření
* 1 citron

1. Svíčkovou odblaníme a prošpikujeme ji slaninou pokrájenou na hranolky. Zeleninu s cibulí nakrájíme. Maso dáme do pekáče, přisypeme zeleninu a cibuli, koření, zalijeme vínem a necháme v chladu odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a svíčkovou na něm i se zeleninou opečeme.
3. V hrnci na oleji opražíme cukr až zkaramelizuje, zalijeme octem, necháme odpařit, přimícháme hořčici a lžíci brusinek, přidáme maso se zeleninou a marinádou, osolíme, podlijeme vývarem a pod pokličkou dusíme v troubě.
4. Měkké maso vyjmeme, omáčku zahustíme máslem promnutým s moukou, provaříme, propasírujeme nebo rozmixujeme (bez koření a bobkového listu), přilijeme smetanu a provaříme.
5. Omáčku dochutíme solí, pepřem, maso nakrájíme na plátky a podáváme s houskovým knedlíkem, brusinkami a citronem.

Koprová omáčka

Koprová omáčka.

Příprava: 15 minut + vaření 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 500 g hovězího masa
* 1 mrkev
* 1 petržel
* 1/4 celeru
* 1 cibule
* 2 lžíce másla
* 3-4 lžíce hladké mouky
* 200 ml mléka
* 200 ml 33% smetany
* sůl
* ocet
* cukr
* čerstvý kopr
* houskový knedlík

1. Omyté hovězí maso vložíme do hrnce, přidáme očištěnou zeleninu, cibuli, zalijeme vodou a společně povaříme asi 1-1,5 hodiny, dokud není maso měkké. Vývar slijeme, necháme si ho bokem, maso uchováme v teple.
2. V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme mouku a uděláme světlou jíšku. Přilijeme mléko a rozšleháme.
3. K jíšce s mlékem přidáme asi 1/2l hovězího vývaru, společně provaříme asi 20 minut, pak přilijeme smetanu, dochutíme solí, octem, cukrem a krátce společně provaříme.
4. Kopr nasekáme a přimícháme do omáčky.
5. Maso pokrájíme a plátky zaléváme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem.

Hovězí s křenovou omáčkou

Hovězí s křenovou omáčkou.

Příprava: 20 minut + vaření 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 600-800 g hovězího masa (špička, loupaná plec)
* 1 malá cibule
* 1 mrkev
* 2 bobkové listy
* 4 kuličky černého pepře
* 4 kuličky nového koření
* 100 g másla
* 100 g hladké mouky
* 250 ml smetany ke šlehání
* špetka mletého muškátového oříšku
* sůl
* cukr
* 4-5 lžic strouhaného křenu

1. Maso opláchneme, vnoříme do vroucí vody, přidáme cibuli, očištěnou mrkev, sůl a koření a necháme maso povařit doměkka.
2. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme do něj mouku a uděláme světlou jíšku.
3. Jíšku zalijeme asi litrem vývaru z hovězího masa a dobře ji rozmícháme. Omáčku pomalu prováříme a mícháme asi 25 minut, pak vmícháme smetanu, špetku muškátového oříšku a dochutíme solí a trochou cukru, vmícháme křen a necháme omáčku trochu prohřát.
4. Maso nakrájíme na plátky a zalijeme omáčkou.

Špagety s boloňskou omáčkou

Špagety s boloňskou omáčkou.

Příprava: 15 minut + vaření 3 hodiny

Pro 6 osob

* 100 g kuřecích jater
* 1 cibule
* 1 velká mrkev
* 1 stonek řapíkatého celeru
* 2 plechovky loupaných rajčat
* 4 lžíce olivového oleje
* 200 g mletého hovězího masa
* 200 g mletého vepřového masa
* 300 ml červeného vína
* bobkový list
* sůl, pepř
* 500 g špaget
* 50 g strouhaného parmazánu

1. Kuřecí játra nasekáme na kousky, cibuli pokrájíme na kostičky. Zeleninu očistíme, mrkev nahrubo nastrouháme, celer nakrájíme na tenké plátky. Rajčata slijeme, šťávu uchováme, plody pokrájíme nadrobno.
2. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm krátce cibuli, přidáme mrkev a celer a společně orestujeme.
3. K cibuli a zelenině přidáme bobkový list, játra a mleté maso, vařečkou rozdělujeme větší hrudky masa. Až je maso opečené, zalijeme ho vínem, které necháme odpařit.
4. Přisypeme rajčata i se šťávou, dochutíme solí a pepřem a necháme provářet alespoň dvě a půl hodiny.
5. Špagety uvaříme ve vroucí osolené vodě. Slijeme, rozdělíme na jednotlivé porce, ozdobíme omáčkou a posypeme nastrouhaným parmazánem.

Segedínský guláš

Segedínský guláš.

Příprava: 15 minut + vaření 70-80 minut

Pro 4 osoby

* 800 g vepřového plecka
* 3 lžíce hladké mouky
* 1 velká cibule
* 3 lžíce sádla
* sladká paprika
* sůl
* 250 ml zeleninového vývaru
* 400 g kysaného zelí
* cukr
* 200 ml sladké nebo kysané smetany

1. Vepřové maso nakrájíme na kostky. Poprášíme je hladkou moukou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hlubším hrnci rozpálíme sádlo, orestujeme na něm kostky masa, maso vyjmeme z hrnce, přisypeme cibuli a opečeme ji dozlatova, zaprášíme ji paprikou, do hrnce vrátíme maso, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme pod pokličkou asi 20 minut.
3. Během dušení maso občas promícháme a můžeme podlít vývarem. Dusíme další půlhodinu. Kysané zelí vymačkáme, šťávu uchováme k dochucení omáčky, překrájíme.
4. K podušenému masu přidáme zelí a společně pod pokličkou dusíme dalších dvacet minut.
5. Do hotové omáčky vmícháme smetanu a dochutíme cukrem nebo šťávou ze zelí, solí, omáčku prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem.

Autoři:






Nejčtenější

Jedlý make-up. Youtuberka se líčí jídlem
Jedlý make-up. Číňanka se nalíčila jídlem, které našla v ledničce

Jste-li skutečnou milovnicí líčení, nemusíte si kupovat drahé šminky, stačí se porozhlédnout v kuchyni. Ze sušenek, barevných lentilek, ovoce nebo třeba kečupu...  celý článek

(Ilustrační foto)
Nejzdravější jídelníčky světa. Po boku Japonska najdete Dánsko i Francii

Řecko, Itálie nebo Japonsko jsou svými jídelníčky známé, národy severní Evropy a západní Afriky už méně. Všechny si ale zaslouží přední příčky na seznamu zemí,...  celý článek

Korzety byly nesdílnou součástí ženského šatníku po několik století. O pohodlí...
Od bederní roušky po korzet: spodní prádlo v průběhu staletí

Stejně jako my ani naši předci si to bez spodního prádla většinou nedokázali představit. Jejich negližé ovšem vypadalo úplně jinak než dnes. Spodní prádlo se...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Na ulici je poznáte stěží, 7 typů singles: od mamánků po samožery

Nezadaného muže s jistotou na ulici nepoznáte. Špinavé boty mohou mít nejrůznější důvody, stejně tak zmačkané oblečení. Ačkoliv to už by mohlo být...  celý článek

Dívka si nechala kvůli  LBGT pochodu obarvit podpaží.
Duhové podpaží jako výstřelek, který měl podpořit gay pochod

Na barevné vlasy, nehty i líčení jsme si zvykli, takže teď je na řadě podpaží. A nejlépe v intenzivních duhových barvách. Přesně ty má na svém podpaží jedna z...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit
Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit

Make-up svede s vaší tváří divy. To ostatně ví každý, kdo jen prolistuje módní magazín. Neuvěřitelné proměny už dávno nejsou jen výsadou celebrit. Jak dokazuje ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.