Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Olivový olej se nehodí jen do salátů. Využijete jej i při vaření

  0:37aktualizováno  0:37
Pochází ze Středomoří, kde je bez nadsázky základem většiny pokrmů, ale v českých kuchyních je už také jako doma. Podle průzkumu používá při přípravě pokrmů olivový olej 83 % Čechů. Jen polovina přitom však ví, že je vhodný nejen pro úpravu zastudena, ale také na vaření a pečení.

Olivový olej (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Jedním z nejčastějších a nejrozšířenějších mýtů ohledně olivového oleje je ten, že je možné jej použít pouze ve studené kuchyni. Odborníci však upozorňují, že se tento olej začíná přepalovat až při teplotě 210°C, takže ho směle můžeme využít i při teplené úpravě pokrmů.

5 × olivový olej

1. Dejte přednost extra panenskému olivovému oleji. Pouze olej v této kvalitě si zachovává všechny zdraví prospěšné látky, které odpovídají původnímu složení čerstvých oliv.

2. Extra panenský olivový olej je všestranně použitelný, hodí se pro studenou i teplou kuchyni.

3. Při přípravě salátů přidávejte olej dříve než sůl. Extra panenský olej zeleninu jemně obalí, a ta pak nepustí vodu.

4. Extra panenský olej při restování nerozehřívejte. Ingredience vkládejte do studeného oleje, zabráníte tak jeho přepálení.

5. Extra panenský olivový olej skladujte v temnu a při teplotě do 20°C. Případné zakalení nijak nezhoršuje kvalitu výrobku.

Až do této teploty si totiž zachovává všechny nutriční hodnoty, které jej povyšují nejen na krále kuchyně, ale také na "domácího lékaře". Při vaření i pečení můžeme navíc směle používat i olivový olej s přívlastkem extra panenský.

Tip: Olivový olej bychom měli skladovat na temném a suchém místě při teplotě do 20°C, takže vhodnější než kuchyňská linka je třeba odvětraná spíž nebo vyšší patra chladničky.

Rozdělení olejů a jak je použít?

Extra panenský (extra virgin) je čistým extraktem z čerstvých oliv, a proto je také označován jako "král mezi olivovými oleji". Získává se zásadně mechanickým lisováním bez použití chemie. Olivy se myjí, drtí, lisují a získané oleje se z estetických důvodů filtrují, protože po lisování bývají přirozeně zakalené.

Extra panenský olivový olej je vhodný pro studenou i teplou kuchyni. Označení "extra panenský" zaručuje, že olej splňuje všechna požadovaná kvalitativní kritéria a prošel chuťovou i senzorickou zkouškou s nejvyšším hodnocením ze všech olejů. Jedině extra panenský olej je nositelem všech zdraví prospěšných látek, vitamínů, antioxidantů a polyfenolů.

Olivový olej bez označení extra panenský, je směs rafinovaného oleje, čili chemickými procesy upraveného oleje s panenským olivovým olejem, kterého obsahuje v průměru 8 %. Tento olej neobsahuje vysoké množství zdraví prospěšných složek přírodně získaných olejů a nemá tak výraznou olivovou chuť. Vzhledem k tomu, že prošel nákladnou rafinací, často se jeho cena v obchodech pohybuje na podobné úrovni jako u oleje extra panenského. Doporučuje se na tepelnou úpravu pokrmů, protože je chuťově neutrální.

Sansa neboli Pomace je olej získávaný z olivové drti - odpadu, který zbude po prvním vylisování olejů (slupky, dužina, pecky). Olej se získává z těchto zbytků pomocí rozpouštědel a prochází průmyslovým procesem rafinace. Prodává se také pod názvy "Olio di Sansa di oliva" nebo "Pomace oil". Tento produkt postrádá přednosti olivového oleje a na žebříčku kvality stojí nejníže. Vlastně by ani neměl nést přívlastek "olivový". Je bez chuti a vůně, má žluto-nazelenalou barvou a v případě nutnosti jej lze použít pouze na vaření a smažení, nikoliv ve studené kuchyni.

Inspirace od šéfkuchaře

Ukázku, jak využít olivový olej v kuchyni, pro vás připravil šéfkuchař Dalibor Navrátil z Pražského kulinářského institutu. Vyzkoušejte třeba restované hrušky, které můžete podávat jako delikatesu k masu i sýrům.

Restované hrušky

Restované hrušky s olivovým olejem

  • 2 ks zelených tvrdších hrušek
  • nakládaný zelený pepř (můžeme nahradit bylinkami)
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • pálenka (nejlépe Grappa)

1. Hrušky omyjeme, osušíme, rozkrájíme na čtvrtiny, zbavíme jadřince a nakrájíme na větší kostky.

2. Na rozpálenou pánev nalijeme extra panenský olivový olej, zahřejeme a nakrájené hrušky orestujeme.

3. Přidáme nakládaný zelený pepř nebo bylinky, mírně osolíme, zastříkneme pálenkou a dolijeme olivovým olejem, aby hrušky byly ponořené.





Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Mnoho podobných jich je na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.