Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

On-line rozhovor s neuroložkou Janou Veselkovou

MUDr. Jana Veselková
velikost textu:
vydáno 15.3.2012 12:00
Na vše o roztroušené skleróze se můžete ptát ve čtvrtek od 12 hodin lékařky Jany Veselkové.

Osobnost odpovídá

Litujeme, ale zadávání otázek bylo možné pouze do 15. března 2012 do 12:30. Nyní osobnost odpovídá na již položené otázky.

OTÁZKA: Dobry den, me dceri byla v 19 letech diagnostikovana roztrousena skleroza. Nyni je ji 22 let, picha si 1x tydne Avonex a momentalne je bez problemu. Chtela bych se zeptat, jakou mate zkusenost s temito pripady, kdy je pacient stabilizovan. Da se predpokladat, ze i pres lecbu muze dojit k nejakemu vyraznemu zhorseni zdravotniho stavu ? Dekuji. Petra
MUDr. Jana Veselková ODPOVĚĎ: Na podobný dotaz jsem již odpovídala čtenáři Petrovi- příspěvek číslo 465759. 15.3.2012 17:16
OTÁZKA: Dobrý den paní doktorko, otec mého manžela zemřel na RS (detaily neznám, rodina odmítá mluvit o období nemoci tchána), jenom že já mám strach zda u manžela se to může vyskytnout taky a zda jsou nějaké rizika i pro naše budoucí děti? Jaká je prevence RS? Děkuji za odpověď. S pozdravem Anna G. Anna G.
MUDr. Jana Veselková ODPOVĚĎ: K pravděpodobnosti výskytu RS v rodině jsem se již výše vyjádřila, rovněž téma "prevence" bylo již otevřeno. 15.3.2012 17:11
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je pro diagnostiku vývoje RS důležité vyšetření VEP? Je třeba ho pravidelně opakovat?Děkuji Dana
MUDr. Jana Veselková ODPOVĚĎ: Vyšetření tzv. evokovaných potenciálů, kam patří i VEP, bylo velkým přínosem v diagnostice RS zejména v 80.-tých letech. V současné době jejich význam klesá. Pokud je pacient bez potíží a nemá zejména zánět zrakového nervu, nebývá nutné VEP v nějakých pravidelných časových intervalech opakovat. 15.3.2012 17:05
OTÁZKA: Dobrý den, moje přítelkyně (29 let) má 3 roky dg RS, 2 roky si píchá Betaferon. žádné problémy jinak nemá, ataky po celou dobu léčby také ne. Když bychom chtěli miminko, jak dopředu je třeba plánovat početí? Děkuji. Petr
MUDr. Jana Veselková ODPOVĚĎ: Pokud neurolog shledá aktuální stav nemocné s RS stabilizovaným a podpoří pacientku v jejím rozhodnutí,je vše v nejlepším pořádku. Po zjištění gravidity pak zpravidla nemocná přichází ke kontrole do MS centra a interferon beta se na dobu těhotenství vysazuje. O dalším postupu pak bude jistě Vaše partnerka informována. 15.3.2012 16:58
OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko, je mi 54 let, zhruba před třemi roky se u mne začaly objevovat, ale velmi sporadicky, takové zvláštní - nevím jak to nazvat, příhody - zničeho nic bez varování jsem cítila tupou bolest v nohou a nohy mne přestaly poslouchat - vždycky jsem ale zvládla udělat ještě 2-3 kroky že jsem se mohla buďto opřít nebo si sednout. Tak do dvou minut to vždy odeznělo. Stále ještě mám menses s velmi silným krvácením. U lékaře jsem s tím nebyla, vždy mezi těmi příhodami je prodleva třeba i několik měsíců. Děkuji za odpověď. Jana L. Jana L.
MUDr. Jana Veselková ODPOVĚĎ: Doporučuji objednat se (např. prostřednictvím praktického lékaře)k vyšetření neurologem. 15.3.2012 16:43
OTÁZKA: Léčba RS tzv. "moderními preparáty" (glatiramer-acetát, beta-interferon, natalizumab) nevede k vyléčení pacienta a mnohdy i úprava kvality života je přinejmenším sporná. Nebylo by lépe tyto peníze použít na takovou léčbu, třeba jiných onemocnění, která je prokazatelně účinná a jejichž cena je nepřístojně (narozdíl odzmíněných preparátů) regulována? Proč se zmíněné léčebné preparáty u nás prodávají dráže, než stejné prepráty v bohatším zahraničí? huhu007

Na tuto otázku odmítá dotazovaný odpovídat

OTÁZKA: Dobrý den již půl roku mám problémy - na levé části strany hlavy jako tlak , ale poslední dobou se přidalo i brnění rukou jako mravenčení , na chůzi se musím soustředit. Je to malátné / jako opilé stavy/.Nohy jsou unavené , ruce také. Je to možný příznak. Na CT mám cystu / hodně malá / prý nemá vliv . Děkuji Martin
MUDr. Jana Veselková ODPOVĚĎ: Doporučuji objednat se k vyšetření neurologem, který na základě průběhu Vašich potíží a klinického nálezu rozhodne o doplnění případných další došetření (například magnetické rezonance mozku a krční míchy...). 15.3.2012 16:41
OTÁZKA: DOBRÝ DEN.JSEM ZE ZLÍNSKÉHO KRAJE.MÁM RS.BYLA BY MOŽNOST SE K VÁM OBJEDNAT?CHCI ZMĚNIT LÉKAŘE.DĚKUJI. MARIE
MUDr. Jana Veselková ODPOVĚĎ: Kontakty na MS centra na Moravě včetně zlínského jsou na řadě web.stránek (viz výše). 15.3.2012 16:36
OTÁZKA: Dobrý den, RS mi byla diagnostikovana pred 8 roky, telisko u michy cca 1,5cm, jsem stabilni obcas (1x za rok za dva) ataka, prelecena solumedrolem pres kapacku jinanak medrol 16mg a 8mg na stridacku. Jaky mohu cekat vyvoj dal teto nemoci i kdyz po 8 letech je v "klidu". Rozbehne se, nebo se muzu dozit i devadesati? Dekuji za odpoved Petr
MUDr. Jana Veselková ODPOVĚĎ: K typům průběhu RS jsem se již výše vyjadřovala. Pokud nyní máte pocit, že Váš zdravotní stav je stabilizován,je to jedině dobře a netrapte se tím, co bude či nebude v budoucnu. Důležité je spolupracovat na léčbě s Vaším neurologem, nevynechávat kontroly a nevysadit si spontánně léčbu, i když se cítíte být v pořádku. Přeji Vám vše dobré! 15.3.2012 16:31
OTÁZKA: Dobrý den,může pacient s RS dlouhodobě užívat Wobenzin a muže nějak pomoci? Děkuji Vanda
MUDr. Jana Veselková ODPOVĚĎ: Pokud pacient s RS nevysadí „klasickou léčbu“ , pokračuje v ní a Wobenzym užívá jako doplněk (třeba i dlouhodobě)a cítí se takto lépe, nemám nic proti tomuto způsobu léčení. 15.3.2012 16:24
OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko, mám již 8,5 roku dignostikovánu RS, píchám si Rebif 44. Trpím silnými migrénami, na které zabírají jen triptany. Poslední měsíc mi denně ,někdy i dvakrát hodně teče krev z nosu, může to souviset s nemocí, či interferonem? Děkuji Milena
MUDr. Jana Veselková ODPOVĚĎ: Bylo by vhodné, především absolvovat odběry krve na parametry krevní srážlivosti. Krvácení z nosu nepatří mezi běžné nežádoucí účinky léčby interferonem beta. Co se týká nežádoucích účinků triptanů, mezi ty patří zvýšení krevního tlaku, nelze tedy vyloučit možnou souvislost s uváděným krvácením z nosu. 15.3.2012 16:22
OTÁZKA: Dobrý den,můj otec zemřel na roztroušenou sklerózu v 38 letech(v roce 1989).Mně je momentálně 37 let,je na místě se nechat preventivně vyšetřit na tuto nemoc.Ptám se z hlediska dědičnosti nemoci.Děkuji Marek
MUDr. Jana Veselková ODPOVĚĎ: Pokud nemáte vůbec žádné potíže, není indikováno, abyste prodělával lumbální punkci či magnetickou rezonanci z nějakých "preventivních" důvodů. V případě, že by se u vás jakékoliv potíže objevily, bylo by nutné na prvním místě absolvovat neurologické vyšetření a pak event. další došetřování. K pravděpodobnosti vzniku RS u rodinných příslušníků jsem se již výše vyjadřovala. 15.3.2012 16:15
OTÁZKA: Dobrý den, tchán má RS cca dvacet let (je mu 60), je na vozíku. Má slabší i ruce, sám se nepřesune z vozíku na postel nebo na záchod, ale např. příbor ovládá. Celé dny sedí doma, pokud jsem několikrát navrhnul, že bychom mohli někam vyjet (na návštěvu atd.), on i rodina tvrdí, že ho do auta nedostanou. Přitom mají nově větší (osobní) auto, kde si myslím, že by neměl být problém. Pokud jsou zvyklý přesouvat ho do postele/z postele, proč by měl být problém tady? Prý snad mají obavy i z jeho křehčích kostí (bere kortikoidy). Je tam snad ještě něco, čeho by se měli obávat, nebo proč by nemohl jezdit (vozit se) autem? Myslím, že je to spíš tím, že sám sebe lituje a rodina ho v tom utvrzuje, takže z něj všichni (i on sám) udělali absolutně nemohoucího invalidu, kterého už nadosmrti čeká jen vysedávání u televize. Co vy na to? Díky. Honza
MUDr. Jana Veselková ODPOVĚĎ: Pacient s RS jistě může cestovat autem. I dnes se však setkáváme s tím, že nemocní mají obavy z toho, co jejich chorobě řekne okolí, a proto ani nevycházejí z domu. Je možné, že to bude i případ Vašeho tchána. Pokud se on sám na návštěvy necítí, nenutila bych ho. Zkuste mu namísto televize navrhnout internet, kde může navázat kontakty s lidmi majícími stejnou chorobu a získávat i nové informace stran RS. Existuje spousta stránek, již výše jsem uváděla kupříkladu rskompas.cz. 15.3.2012 16:10
OTÁZKA: Dobrý den, když onemocní RS jednovaječné dvojče - jaká je pravděpodobnost, že to postihne i druhé dvojče? Hana
MUDr. Jana Veselková ODPOVĚĎ: Pravděpodobnost výskytu RS u jednovaječného dvojčete, jehož sourozenec trpí touto chorobou, je uváděna 1:3. Pravděp. výskytu RS u člověka, jehož nejbližší příbuzný touto nemocí trpí, je 1:50 až 1:100. V běžné populaci je to pak 1:1000. 15.3.2012 15:46
OTÁZKA: rs mam užvíce než dvacet let lékař prý už pro mé nemá léky všechny dostupné postupy na mě nezabíraji jsem na vozíku dejte mi prosím radu jak na nemoc žiji tady a ted petru petru jan
MUDr. Jana Veselková ODPOVĚĎ: Píšete, že "na Vás nezabírají žádné léčebné postupy". Jelikož nejsem vaším neurologem a neznám tedy aktuální klinický nález, průběh choroby a výsledky vyšetření, v této situaci a touto cestou mohu doporučit zejména Vaši důvěru v nabízenou léčbu, důvěru v sebe sama a ve schopnosti odborníků, kteří Vás léčí. 15.3.2012 15:07

Upozornění






mobilní verze