Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

On-line rozhovor s gynekologem Janem Šulcem

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
velikost textu:
vydáno 7.3.2013 13:00
Na vše o neplodnosti se můžete ptát gynekologa Jana Šulce.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 7. března 2013 do 13:30

OTÁZKA: Dobrý den, nepraská mi dozrálý folikul. Můžete mi poradit co dělat, aby praskl? Děkuji Petra Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc ODPOVĚĎ: Dobrý den. Lze zkusit vyvolat ovulaci podáním injekce s obsahem HCG - například přípravek Pregnyl nebo Ovitrelle. MUDr. Jan Šulc 7.3.2013 13:01
OTÁZKA: Dobrý den, pane doktore. Předně děkuji za Váš čas, který věnujete této diskusi a zodpovězení otázek. Před pár týdny jsem potratila v 12. týdnu dlouho vytoužené miminko. Bohužel mi po dvou týdnech v nemocnici sdělili, že příčinu v tak brzkém stádiu těhotenství nejsou schopni zjistit. Slyšela jsem, že nejčastější příčinou bývá vrozená vývoj. vada, nedostatečná výživa, prokrvení děložní sliznice etc. – a zde zní můj dotaz – jak lze děložní sliznici vyživovat a čím?Předem děkuji za odpověď. Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc ODPOVĚĎ: Dobrý den. Je opravdu běžné, že příčinu potratu neodhalíme. Problém v děložní sliznici ale nejspíše příčinou potratu v 12. týdnu nebyl. Výživa děložní sliznice je zajištěna kapilárami z děložní svaloviny a Vy to nemůžete nijak ovlivnit. MUDr. Jan Šulc 7.3.2013 13:03
OTÁZKA: Dobrý den, můj přítel 42 let trpí již dvacet let chronickými záněty varlat, tyto záněty se objeví tak 2 krát ročně, přítel je pokaždé léčí antibiotiky. Jaká je šance, že bychom přirozeně mohli zplodit dítě? Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc ODPOVĚĎ: Dobrý den. Doporučuji provedení spermiogramu. Snížení plodnosti je možné, ale nikoli nutné. MUDr. Jan Šulc 7.3.2013 13:04
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě, zda posíláte pacientky na fyzioterapii/rehabilitaci? Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc ODPOVĚĎ: Dobrý den. V indikovaných případech ano. Preferujeme pracoviště, s kterými dlouhodobě spolupracujeme a kde víme, že budou postupovat v souladu s námi. MUDr. Jan Šulc 7.3.2013 13:05
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mne zda může být problém s otěhotněním způsobený zvýšenou hodnotou TSH 4.7 (limit 4.4)? Děkuji za odpověď Krajcarová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc ODPOVĚĎ: Dobrý den. Ano, je to možné. Tento výsledek může signalizovat sníženou funkci štítné žlázy. Doporučuji podrobnější vyšetření MUDr. Jan Šulc 7.3.2013 13:06
OTÁZKA: Dobrý den, Je mi 33 let. Rok a půl se mi nedařilo otěhotnět, poté nás gynekolog poslal do CAR. Manžel je v pořádku, mně diagnostikovali anovulaci. Později jsem se dočetla, že i zdravá žena může mít několik anovulačních cyklů do roka. Pokud to tak je, je možné, aby mi určili diagnózu během jednoho cyklu? Zároveň mně nikdy nebylo nabídnuto vyšetření zda mám průchodné vejcovody, musím si o něj zažádat sama? Děkuji za odpověď Kamila Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc ODPOVĚĎ: Dobrý den. Vyšetření průchodnosti vejcovodů by podle mne mělo být provedeno. Považoval bych za vhodné až na základě nálezu z toho vyšetření rozhodnout o dalším postupu - IUI s vyvoláním ovulace při průchodnosti, IVF při neprůchodnosti Samozřejmě je možné, že někdy ovulujete. Ale není možné sledovat X cyklů. Proto se obvykle vychází z vyšetření cyklu jediného MUDr. Jan Šulc 7.3.2013 13:10
OTÁZKA: Dobrý den, je mi 32 let, manželovi 40, žádné děti ani jeden nemáme. Jsme s manželem oba zdraví – hormony, spermiogram, základní gynekologická vyšetření. Podle bazální teploty i doprovodných bolestí ovulaci vcelku odhadnu. O miminko se snažíme od začátku loňského roku, ale antikoncepci ani jinou žádnou ochranu nepoužíváme už skoro tři roky. Používali jsme hrubý výpočet neplodných dnů. Já sama trpím na opakované záněty močového měchýře. Nevím, jestli ještě počkat s návštěvou CAR nebo to ještě nějaký čas zkoušet. Děkuji za odpověď, Saša Saša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc ODPOVĚĎ: Dobrý den. Pokud se o otěhotnění neúspěšně snažíte již déle než rok, návštěvu specializovaného pracoviště doporučuji MUDr. Jan Šulc 7.3.2013 13:11
OTÁZKA: Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu v postupu. S partnerem se snažíme 2,5 roku o miminko. Já už mám z předešlého vztahu 8 letou holčičku. Podle vyšetření mám endometriózu v pánvi, vaječníky průchodné, přítel spermiogram na hraně. Děkuji Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc ODPOVĚĎ: Dobrý den. Endometrióza může být příčinou neúspěšného snažení. Jsou dvě cesty - léčba endometriózy (nejspíše laparoskopická operace a následná hormonální terapie) nebo program IVF. Není-li spermiogram právě ten nejlepší, spíše bych doporučil IVF. MUDr. Jan Šulc P.S. Dovolte malé upřesnění. Průchodné či neprůchodné mohou být vejcovody nikoli vaječníky. 7.3.2013 13:13
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti s podobnými případy. Je mi 27 let, už 2 měsíce neberu antikoncepci (Belaru), kterou jsem brala s jednou přestávkou 10 let. Po vysazení se mi nedostavila menstruace, tak jsem šla na vyvolávací injekci. Při té příležitosti mi doktorka udělala ultrazvuk a zjistila, že jsem po vysazení nejspíš neměla ovulaci, že mi vajíčka nedozrávají. Navíc mám nízkou děložní sliznici. Doporučila mi tablety Nosifol, ke kterým piju ještě kontryhelový čaj. Po vyvolávací injekci jsem měla velmi slabou menstruaci, ale nikdy předtím jsem s ní problémy neměla. Chci se zeptat, zda se jedná o častý problém po vysazení antikoncepce a vše se samo srovná nebo bych se měla léčit, abych mohla otěhotnět? Nechci čekat další rok, než se mi to srovná samo…Děkuji za Vaši odpověď. Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc ODPOVĚĎ: Dobrý den. Jde o poměrně běžný problém a většinou se stav sám od sebe upraví. Takže doporučuji zatím vyčkat. MUDr. Jan Šulc 7.3.2013 13:15
OTÁZKA: Dobrý den, co si myslíte, že je příčinou neplodnosti u žen? Děkuju za odpověď. Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc ODPOVĚĎ: Dobrý den. U neplodných žen zjišťujeme asi ve čtvrtině případů anovulaci - stav, kdy nedochází k uvolnění vajíčka. Potíže s otěhotněním působí rovněž snížená produkce hlenu v děložním čípku nebo jeho nevhodné složení. Významnou příčinou ženské sterility je infekce. Zánět vejcovodů často vede k jejich poškození, případně až k jejich neprůchodnosti. Vyvolávajícím faktorem bývá zákrok v děloze, například interupce, infekce může na vnitřní genitál přestoupit i z okolních orgánů, například při podráždění apendixu. Specifickou chorobou výrazně negativně ovlivňující plodnost je endometrióza - výsev ložisek buněk děložní sliznice do břišní dutiny. Bránit otěhotnění mohou i vrozené vady rodidel, na závadu může být i vzájemná imunologická nesnášenlivost mezi partnery, bránící spojení spermie s vajíčkem. MUDr. Jan Šulc 7.3.2013 13:16
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, je mi 23 let a s přítelem se snažíme o miminko necelé 2 roky. Vzhledem k mému věku tuhle situaci zatím moc neřešíme, co se týče různých vyšetření a pořád doufáme, že to půjde přirozeně. Ale za tu dlohou dobu už začínáme přemýšlet nad různými věcmi v čem by mohl být problém. Oba jsme zdraví, nekuřáci, snažíme se stravovat víceméně zdravě. Občas trpím na různé výtoky a kvasinkové onemocnění, vždy se ale i s přítelem přeléčime. Myslíte si, že by mohl být problém v tomhle směru? Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc ODPOVĚĎ: Dobrý den. V tom problém nejspíše nebude. Pokud to nechcete vysloveně řešit, zvážil bych u Vás ovulační testy a u partnera spermiogram. MUDr. Jan Šulc 7.3.2013 13:18
OTÁZKA: Dobrý den, může mít slabá menstruace (1 den slabá a další dva špinění) vliv na možnost otěhotnění ? Děkuji Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc ODPOVĚĎ: Dobrý den. Teoreticky ano, ale není to jednoznačné. Znám i ženy, které prakticky nemenstruovaly a otěhotněly. Chtělo by to podrobnější objasnění, proč tomu tak u Vás je MUDr. Jan Šulc 7.3.2013 13:19
OTÁZKA: Dobrý den, lékař mi předepsal Clostilbegyt, zatím na 3 měsíce. Mám si měřit bazální teplotu a přijtít až když se za 3 měsíce nezadař, ale vůbec nemám přijít na ultrazvuk. Myslíte, že nevadí když se nesleduje při užívání clostilbetu odezva ultrazvukem? Děkuji Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc ODPOVĚĎ: Dobrý den. Sledování pomocí UZ bych považoval za vhodnější, ale je to poměrně nákladné a pojištění kryje jen omezený počet vyšetření (4 za kvartál a 7 za rok). Bazální teploty jsou jedna možnost sledování, další jsou ovulační testy. Při vyvolání ovulace Clostilbegytem bych zvážil gestagenní podporu po ovulaci - například Utrogestan 2x1 tbl MUDr. Jan Šulc 7.3.2013 13:21
OTÁZKA: Dobrý den, asi před 4 lety jsem užíval lék Curacné, který může způsobovat malformace plodu. Může i po takové době hrozit riziko malformace? Jakub O.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc ODPOVĚĎ: Dobrý den. Po tak dlouhé době považuji negativní dopad za vysoce nepravděpodobný. Nemám s tímto lékem ale žádné zkušenosti, takže jednoznačně by měl odpovědět lékař, který léčbu doporučil, nebo případně genetik. MUDr. Jan Šulc 7.3.2013 13:24
OTÁZKA: Vážený pane doktore, s přítelem se snažíme o početí už deset měsíců. On je v pořádku, já snad také, až na jednu cystu, kterou mi ale doktorka odhalila až tento měsíc, dříve nebyla. Od doby, co se snažíme, mám úplně rozhozený cyklus, žádný není pravidelný, obvykle skoro týden zpoždění. Je to normální? mohu něco udělat, abych posílila plodnost? Děkuji. Magdalena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc ODPOVĚĎ: Dobrý den. Doporučuji sledovat, zda ovulujete (bazální teploty nebo ovulační testy). Pokud ovulujete, prodloužení cyklu nevadí. Hlavně se tím ale zbytečně nestresujte. Psychická pohoda je velmi důležitá MUDr. Jan Šulc 7.3.2013 13:25

Upozornění






mobilní verze