Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

On-line rozhovor s profesorem Štěpánem Svačinou

Profesor Štěpán Svačina
velikost textu:
vydáno 7.2.2012 12:00
Co všechno mohou civilizační choroby v našem těle způsobit? Existuje nějaký zaručený recept na to, jak se před nimi chránit? A jak s nimi bojovat, když už nám je lékaři diagnostikují? Ptát se můžete od 12 hodin lékaře Štěpána Svačiny.

Osobnost odpovídá

Litujeme, ale zadávání otázek bylo možné pouze do 7. února 2012 do 12:30. Nyní osobnost odpovídá na již položené otázky.

OTÁZKA: Dobrý den, snažím se o zdravý životní styl (pitný režim, pravidelná strava, zelenina a ovoce, žádné uzeniny a sladkosti, spánek) a i když rozmanitě sporuji(posilování s vlastní vahou, florbal, kondiční box) tak občas bezdůvodně přiberu na váze a pak to týden shazuji. Mám spíše pomalejší metabolismus. Netrpím obezitou, ale nemohu se dostat na kýženou sportovní postavu. Míry: 176 cm 75 kg a 24let Vít
Profesor Štěpán Svačina ODPOVĚĎ: Základem je genetika a se svými gény dobře pracuje, kdybyste tomu dala volný průběh byla bste dávno obézní, jde o to regulovat příjem starvy co nejvíce. 7.2.2012 13:31
OTÁZKA: Dobrý den,často se mi stává když mě probudí bolest hlavy tak mi je celý den někdy i několik dní špatně,bolí mě žaludek motám se a cítím se hrozně unavená.Je mi 66 let,dříve jsem tyto stavy měla tak 3x za rok a nyní 3x za měsíc.Nevím u kterého lékaře se začít léčit.Děkuji za odpověď. Jarča H.
Profesor Štěpán Svačina ODPOVĚĎ: Vážnou púřířinu by měl vyloučit neurolog a gastroenterolog. Pokud budou vyšetření může pomoci psychaitr či odborník na psychosomatiáckou medicínu. 7.2.2012 13:30
OTÁZKA: Dobry den, pane profesore, povazuji se i onemocneni stitne zlazy za civilizacni chorobu, nebo je to dano pouze geneticky? Da se proti nim neco delat? Co delat kdyz mi leky na hypofunkci stitne zlazy nedelaji dobre a lekar mi je odmita vymenit? Nechci je vysadit, ale ani je dale brat... Diky Laura. laura
Profesor Štěpán Svačina ODPOVĚĎ: Nejde o civilizační chorobu. Proti zvětšení štítné žlázy nás chrání do zančné míry jodizace soli. Jiné nemoci mají základ spíše genetický prostředí a životní styl namjí zásadní vliv. 7.2.2012 13:29
OTÁZKA: dobrý den pane profesore chci se zeptat zdali byste mi nasadil léky na cholesterol jak mi doporučuje moje obvodní lékařka. je mi 47 let 187/77 kg - 5-6 x týdně cca 2 hod sportuji (běh, běžky + závody) pravidelně chodím na sportovní vyšetření , nestesuji se jím ryby používám olivový olej atd tlak mám 120/80 , ale LDL chol mám 4,87, HDL chol 1,79, celkem chol 7,1 tryglicerol 0,98. michal
Profesor Štěpán Svačina ODPOVĚĎ: Zcela jistě bych Výás léčil, aby cílová hodnota LDL byla pod 3mmol/l 7.2.2012 13:28
OTÁZKA: Dobrý den, pane doktore, děsí mě reportáže o rádoby teflonovém nádobí a thermo hrnečcích, které jsou rakovinotvorné. Prý - pokud si koupím takový hrneček a používám ho měsíc nebo seškrábnu omylem trochu povrchu pánve a pozřu - už "najisto" nikdy nebudu mít děti. Je to pravda? Lze se vůbec nějak bránit škodlivým účinkům nekvalitních výrobků??? Bohužel tyto "neduhy" se vyskytují i u značek nádobí s dobrým renomé. Děkuji předem za odpověď. Barbara, 32
Profesor Štěpán Svačina ODPOVĚĎ: U nás je mnoho školdlivých líztek ze satrších barev, výfujkových plynů, zpomalovačů hoření v počítačích a tevizích. V oblaszi nádobí bych však věřil kontroel hygickeické služby, nezdravé věci s eu nás neprodávají a pokud ano brzy se na to přijde. 7.2.2012 13:27
OTÁZKA: Dobry den, pan doktor, pracujem denne za pocitacom a mam problem s naberanim vahy, uz pri mensom nekontrolovanom stravovani mi narasta vaha oproti ostatnym znamym. Myslite, ze 30 minut dennej aktivity dokaze pomoct alebo je potreba viac? Taktiez strava, dokazem sa krmit aj zeleninu a pod. ale nie nonstop, da sa nejak pomoct takymto metabolickym vykyvom? Existuej odporucana doba spanku v podobnych pripadoch? Dakujem Marek
Profesor Štěpán Svačina ODPOVĚĎ: Méně spánkuý může skutečně zvyšovat váhu, cvičíte dosti a má to dobrý vliv i když nezhubnete, obézní cvičící mají lepší cévní prognozu než hubení nevičící. Nesmíte se přejídat, nadměrný příjem zeleliny prakzicky ale nevadí, nemá skoro žádné kalorie. 7.2.2012 13:26
OTÁZKA: Dobrý den,je mi 25 let a 4 roky bojuji se zvýšenou funkcí štítné žlázy. Od začátku mě endokrin. zastrašoval s tím, že musím ihned na operaci jinak mi vylezou oči apod. (v r. 2008 - ft4 28 pmol/l, TRAK 29 IU/l, na UZ šž 14ml, výrazná myopatická složka). Brala jsem Carbimazol, poté Thyrozol, v rodině žádné problémy se šž nemáme, u mě se začala projevovat jen svalovou slabostí(žádný tlak na oči). Příčinu nacházím ve stresu, ale to doktory nezajímalo. Během léčby se hodnoty střídavě snižovaly. V r. 2010 pí. doktorka navrhla nasadit obden 1/2 Thyrozol a 1/2 Euthyrox (TSH 5,3 mU/l, ft4 15 pmol/l, TRAK 3IU/ml), vysadila jsem léčbu úplně. Od té doby neberu léky, cítím se dobře, ale hodnoty hormonů neznám, obvodnímu lékaři se zdá žláza na pohled zvětšená. Bohužel mě odkazuje k mé bývalé endokrinoložce, což odmítám. Pomohlo mi také doporučení na změnu stravy-žádné sacharidy, více bílkovin a zeleniny kvůli zpomalení metabolismu a tím i zpomalení štítné žlázy. Ráda bych slyšela i Váš názor. Děkuji Pavlína
Profesor Štěpán Svačina ODPOVĚĎ: na podobnpou otázku jsem již výše odpovídal. Strava nemá zásadní vliv. 7.2.2012 13:24
OTÁZKA: Dobrý den, je me 39 let a jiz rok a neco beru prasky na tlak. POdotzkam ze merim 178 cm a mam 125 kg. Beru 3 kombinaci, protoze jinak to na me nezabiralo. Myslite si ze kdyz se me podari zhubnout o cca 40 kg, tak se tech prasku zbavim? Podotykam ze jsem byvaly sportovec. A jeste jedna otazka. Slysel jsem ze se ted tlak a cukrovka da vylecit asi hodinovzm zakrokem skrz trisla v ledvinach, kdy se v nich "odpali" nejaky konkretni nerv a talk se upravi k normalu. Slysel jste o tom a doporucujetet to? Diky Josef Maner
Profesor Štěpán Svačina ODPOVĚĎ: Zhubnout byste měl, splnuje i kriteria na operacni resení obezity, i potřeba léků na zlak se po redukci sníží. Zákrok skrz třísla se týká jen tlaku a jen čáísti pacientů, jsou s tím zatím jen zkušenosti krátkodobé. Zda splnujete kriteria by muselo říci některé centrum pro hyperenzi třeba u nás v Praze na Karláku nebo v Brnbě či na Severní Moravě. 7.2.2012 13:24
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, můžete mi prosím objasnit, proč si myslíte, že zelené potravin podle Vás nemají oproti ovoci a zelenině nic navíc? Pokud je mi známo, ZP obsahují spousty vitamínů, minerálů, enzymů a antioxidantů. To přece v našem dováženém ovoci být nemůže... Vždyť jen import a skladování tyto potraviny znehodnocuje. Se zeleninou je to totéž. Rajčata v tuto dobu chutnají vodnatě, chuť v podstatě nemají žádnou. Jaká tedy může být jejich výživová hodnota? Děkuji za odpověď. Pavlína
Profesor Štěpán Svačina ODPOVĚĎ: U zdravé polupace jsou vitamíny velký podvod a nemají žádný zdravotní benefit. To co je v běžné stravě je zcale postačující. 7.2.2012 13:21
OTÁZKA: Dobrý den,je mi 25 let a 4 roky bojuji se zvýšenou funkcí štítné žlázy. Od začátku mě endokrin. zastrašoval s tím, že musím ihned na operaci jinak mi vylezou oči apod. (v r. 2008 - ft4 28 pmol/l, TRAK 29 IU/l, na UZ šž 14ml, výrazná myopatická složka). Brala jsem Carbimazol, poté Thyrozol, v rodině žádné problémy se šž nemáme, u mě se začala projevovat jen svalovou slabostí(žádný tlak na oči). Příčinu nacházím ve stresu, ale to doktory nezajímalo. Během léčby se hodnoty střídavě snižovaly. V r. 2010 pí. doktorka navrhla nasadit obden 1/2 Thyrozol a 1/2 Euthyrox (TSH 5,3 mU/l, ft4 15 pmol/l, TRAK 3IU/ml), vysadila jsem léčbu úplně. Od té doby neberu léky, cítím se dobře, ale hodnoty hormonů neznám, obvodnímu lékaři se zdá žláza na pohled zvětšená. Bohužel mě odkazuje k mé bývalé endokrinoložce, což odmítám. Pomohlo mi také doporučení na změnu stravy-žádné sacharidy, více bílkovin a zeleniny kvůli zpomalení metabolismu a tím i zpomalení štítné žlázy. Ráda bych slyšela i Váš názor. Děkuji Pavlína
Profesor Štěpán Svačina ODPOVĚĎ: Většina pacientů skutečně léčbu operací nebo radiiojodem potřebuje. Pokud se nálezy znormalizovaly je třeba Vás dále sledovat odběry krve , onemocnění s emůže vrátit. 7.2.2012 13:20
OTÁZKA: Dobrý den. U lékaře mi naměřili opakovaně vysoký tlak 145/80 - 150/80. Po komplexním vyšetření u kardiologa (EKG, krevní testy, ultrazvuky atd...) vše v naprostém pořádku. Já mám 42 let a celý život aktivně sportuji, cítím se dobře bez problémů,postavu mám svalnatou, zdravě se stravuji, nekouřím a nepiju. Při měření KT doma kalibrovaným přístrojem hodnoty 130/80 - 140/80. Lékař mi nařídil medikaci( což jsem odmítnul) a straší mě infarktem. Je opravdu nutná medikace a opravdu mi hrozí infarkt ?? Jaroslav
Profesor Štěpán Svačina ODPOVĚĎ: Vaše domácí změřená tlaku je validnější než to u lékaře, kdy jsete ve stresu. Lékař může púrovést i 245 ghodinové měření TK. Vaše hodnoty jsou hraniční a jistě je možné zatím vyčkat, ale překontrolovány 24 hodnovým měřením by být měly 7.2.2012 13:19
OTÁZKA: Vážený pane profesore, zajímalo by mě, jak se stavíte k účinkům magnetů na naše tělo. Kamarádka se zabývá magnety od firmy Energetix a prý je to to jediné, co jí zabralo na migrény. Pořídil jsem proto silné srdíčko i své babičce, a taktéž si jeho vliv nemůže vynachválit (i na bolavé klouby atd.), stejně jako spousta dalších známých mé kamarádky. Nyní zvažuji jeho koupi i pro sebe na občasné potíže, ale stále mi není příliš jasné, že to může tak dobře fungovat... Předem děkuji za odpvověď Martin
Profesor Štěpán Svačina ODPOVĚĎ: Nejsem rehabilitační lékař ale znám rehabilitační lékaře, které považují magnoterapii také za vědecký nesmysl. Části pacientů na pohybové obtíže však pomáhá. Určitě nemá vliv na nemoci vnitřní, kterými s ezabývám já, tedy cévné onemconění, cukrovku pod. 7.2.2012 13:17
OTÁZKA: Maminka a děda měli cukrovku 2. typu. Upozornila jsem na to lékaře a i na své potíže: zejména v noci musím pít a často se proto budím, přes den jsem pak unavená a trpím návaly horka. Je mi 55 let , jsem po přechodu již pár let. Lákař udělal krevní test s tím, že je vše v normě.Slyšela jsem ale, že z tohoto vyšetření se cukrovka nemusí poznat. Co mi prosím doporučíte? Světlana
Profesor Štěpán Svačina ODPOVĚĎ: Ano pozná se tzv prediabetes glykemie 5.6-6.9 mmol/l a to je již významné onemocnění, měla by se udělůat i tzv glykemická křivka test po vypití cukru. 7.2.2012 13:16
OTÁZKA: Dobrý den, pane profesore, moje deti chodí často bosé. Hrozí jim onemocnení ledvin? Děkuji. Monika
Profesor Štěpán Svačina ODPOVĚĎ: Pokud neprochladnou tak ne. Noapk otužování může odolnostzi k infekcím pomáhat. 7.2.2012 13:15
OTÁZKA: Dobrý den, můj manžel pracuje doma. U počítače sedí 10-12 hodin denně. Dříve aktivně sportoval a byl štíhlý. Dnes váží přes sto kilo a má lupénku. Jí dost nezdravě (hodně uzenin, pije energetické nápoje) a téměr nesportuje. Jak mu mohu alespoň já pomoci, aby se změnil? Poradíte mi? Děkuji! Pavlína
Profesor Štěpán Svačina ODPOVĚĎ: Moderní výzkum ukazují, že lupénka, s obezitou a aterosklerozou hodně souvisí. Dokonce stejně obézní člověk s lupěnkou může mít asi 2x větší riziko infarktu než ten bez lupénky. Měl by cvičit a zhubnout. Jsou známy případy, kdy lupénka ustoupí i po operačním řešení obezity 7.2.2012 13:14

Upozornění






mobilní verze