Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

On-line rozhovor o autismu s psycholožkou Veronikou Šporclovou

velikost textu:
vydáno 18.10.2011 12:30
Každý rok se v Česku narodí zhruba 200 dětí s autismem, v zemi tak odhadem žije 15 až 20 tisíc pacientů s tímto onemocnením. Autismus je přitom jednou z nejzávažnějších poruch dětského mentálního vývoje. Na vše, co souvisí s tímto onemocněním, se můžete od 12.30 hodin ptát psycholožky Veroniky Šporclové.

Osobnost odpovídá

Litujeme, ale zadávání otázek bylo možné pouze do 18. října 2011 do 13:00. Nyní osobnost odpovídá na již položené otázky.

OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala zda je možno, dle Vašeho názoru, spojovat autismus s očkováním např. Triple vakcínou ( soudní spory v USA s farmaceutickými firmami ) ? A dále proč v dnešní době převládá regresní autismus, který se plně projeví většinou až po sérii povinných očkování ? Eva N.
ODPOVĚĎ: Dobrý den, v minulosti byla zveřejněná studie, která poukazovala na možný vztah očkování a vzniku autismu. Tato hypotéza ověřovaná následně mnoha vědeckými týmy, se nikdy nepotvrdila a původní studie byla napadena za nevědecký postup. Ověřovací studie neprokázaly žádnou souvislost mezi očkováním a autismem. Anamnesticky rodiče občas zmiňují regres ve vývoji, nedomnívám se ovšem, že se s tzv. autistickým regresem setkáváme častěji, než tomu bylo v minulosti. V souvislosti s regresem rodiče uvádějí různé významné události (horečka, epileptický záchvat, léky, nemoc, narkóza, apod.). Zmiňují také očkování, ovšem s regresem se setkáváme také u dětí, u kterých nebyla očkovací látka podána. Přeji pěkný den Veronika Šporclová 18.10.2011 15:29
OTÁZKA: Dobrý den. Synovi jsou 2 roky a 7 měsíců. Má opoděný vývoj řeči (používá tak 20 hodně základních slov). Rozumí pefektně a přesně chápe, co se po něm chce, dokáže s námi bez problémů "svou řečí" komnikovat. Je moné mu cokoliv vysvětlit. Mazlí se s námi. Svoje vrstevníky nevyhledává a nesnaží se s nimi navazovat kontakt. Má několik oblíbených aktivit, které rád stále dokola opakuje. Rád se zapojí do jakékolliv naší činnosti. V televizi chce koukat jen na známé pohádky a přimět ho, aby se podívalna novou pohádku chce značnou dávku manažerského talentu - většinou si pak tuto novou pohádku oblíbí a chce ji pořád pouštět a povídat si o ní. Stejné to je i s pohádkami vyprávěnými a písničkami. Občas dostává "záchvaty vztekliny" kvůli blbostem, např. kvůli tomu, že ho chce obléknout někdo jiný, než si sám představuje. A extrémně si pamatuj, co je kde uklizeno (např. hřebíky, obracečka...) Ráda bych Vás poádala o Váš názor, zda by se mohlo jednat o autismus? Děkuji. Lenka
ODPOVĚĎ: Dobrý den, podle popisu chování nelze posoudit, zda se může jednat o autismus. Jak jsem v průběhu tohoto on-line rozhovoru opakovaně zmínila, při jakýchkoliv pochybnostech a obavách o správný vývoj dítěte doporučuji obrátit se na odborníka, který dokáže kompetentně zhodnotit vývoj dítěte. Nevyplatí se čekat, jedině stanovení správné diagnózy může vést k účinné pomoci (a čím dříve, tím lépe). Pokud budete mít zájem, kontaktujte mě, prosím, mailem (sporclova@apla.cz), probereme vše důkladněji. Pěkný den, Veronika Šporclová 18.10.2011 15:19
OTÁZKA: Dobrý den, náš bezmála 2letý syn má tendenci upínat se k věcem, které dobře zná. Nechce jíst jídlo, které nezná, nové botičky, mikina a v podstatě cokoliv nového je pro něho docela problém. Je to vždy doprovázeno brekem.Po čase si zvykne, ale první reakce je hodně odmítavá. Z pohledu skupiny a zapojení do ní nepozorujeme něco zvláštního, rád si hraje, směje se, s ostatními dětmi si opravdu vyhraje. Trápí nás to zejména s tím jídlem. Jí prakticky pořád to samé a dostat do něho cokoliv jiného (např. maso je nadlidský úkol). Může se jednat o poruchu spojenou s autismem? Mockrát díky za odpověď. Honza
ODPOVĚĎ: Dobrý den, jak jsem již zmínila výše, pro diagnostiku autismu je stěžejní oblast sociální interakce, komunikace a představivovosti. Pokud v těchto oblastech u syna nepozorujete v porovnání s ostatními dětmi odlišný vývoj, není důvod se znepokojovat. Méně pružná reakce na náhlé změny, určité adaptační potíže mohou souviset s běžným vývojem dítěte a nejsou pro stanovení diagnózy zásadní.. Přeji pěkný den Veronika Šporclová 18.10.2011 15:14
OTÁZKA: Myslím že netrpím autismem ale občas mi lide řikají že jsem divný Jinak IQ mám cca 120 A vš. A nepřijdu si nějak zvlášt divný. Ale občas mi lide řikají že jsem divný hlavvně ty co mě neznají. Petr
ODPOVĚĎ: Dobrý den, omlouvám se, ale z dotazu jsem nepochopila, na co se ptáte.. Pokud máte podezření, že byste mohl trpět Aspergerovým syndromem, doporučuji vám knihu Poruchy autistického spektra Dr. Thorové, kde najdete screeningové metody pro zjištění rizika Aspergerova syndromu (např. AQ test - Kvocient autistického spektra). Přeji pěkný den Veronika Šporclová 18.10.2011 15:11
OTÁZKA: Dobrý den,proč zdravotní pojišťovny nehradí diagnostiku v APLE?Děkuji Gabriela
ODPOVĚĎ: DObrý den, APLA není zdravotnické zařízení, nemáme uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou, z tohoto důvodu není psychologické vyšetření hrazeno ze zdravotního pojištění. Pěkný den Veronika Šporclová 18.10.2011 15:08
OTÁZKA: Dobrý den, rád bych se zeptal na nové trendy a nové poznatky co se týká opioidních peptidů nalezených v moči dětí. U mojí dcerky (3 roky, diagnostikován atypický autismus) jsme nechali provést vyšetření na gliadorfin a kasoforfin s výsledkem oba pozitivní a přecházíme na bezlepkovou a bezmléčnou dietu. Můžete mi prosím sdělit Vás pohled na tuto záležitost? Předem děkuji za odpověď. Radomír Jahoudek
ODPOVĚĎ: Dobrý den, žádné vědecké studie neprokázaly účinnost této diety na symptomatiku autismu a žádný z rodičů, který prošel naším střediskem, nereferoval o vyléčení autismu u jeho dítěte. U dítěte, kterému je na základě standardního laboratorního vyšetření prokázána potravinová alergie či metabolická porucha, může být dieta indikována lékařem velmi přínosná - dochází ke zklidnění dítěte, dítě může být v lepší náladě a může být vnímavější vůči podnětům přicházejicím z vnějšku. Nicméně v žádném případě touto dietou nedocílíme odstranění handicapu. S pozdravem Veronika Šporclová 18.10.2011 15:07
OTÁZKA: Dobrý den paní psycholožko, synovi byl diagnostikován atypický autismus. Nyní má 3,5 roku. Projevy měl už od malička, ale my jsme o autismu mnoho nevěděli. Dětská lékařka pořád čekala, když jsem jí říkala, že s ním něco není v pořádku, měla vždy typické výmluvy: kluci jsou takoví a takoví, ještě počkáme. Až na tříleté prohlídce, kdy syn nemluvil aj., začala jednat. Pak jsme podstoupili všechna vyšetření. U paní psychiatričky nám byla sdělena diagnóza po 15 min. návštěvě. Podle DACH má syn 70 % a měl by mít dětský autismus, ale ona nebrala v potaz tento dotazník, který jsme vyplnili u paní psycholožky. Máme dál jednat, třeba oslovit APLA , nejsem si jista, zda diagnoza je správná, a pokusit se ještě syna vyšetřit někde jinde??? My jsme totiž ze SM a tady APLA není. Ještě u nás nebylo ani SPC, na vše se dlouho čeká. Proto se chci zeptat, neuvažuje APLA i na rozšíření na SM kraj???? Tady opravdu možnosti pomoci pro autisty nejsou tak velké, jako v čechách nebo JM. Děkuji a mějte se hezky Dejna1
ODPOVĚĎ: Dobrý den, podobné problémy, které popisujete, často slýcháváme také od ostatních rodičů. Je důležité zmínit, že stanovení správné diagnózy slouží především pro zahájení vhodné intervence a práce s dítětem. Proto doporučujeme vždy, když rodiče či jiné blízké osoby zmiňují nápadnosti v chování, které mohou souviset s autismem, komplexní psychologické vyšetření. POkud si nejste jisti správností diagnózy, obraťte se s žádostí o vyšetření na odborné pracoviště, kde mají zkušenosti s lidmi s PAS. V Ostravě můžete kontaktovat např. SPC Kpt.Vajdy. Přeji vám hodně štěstí a přeji pěkný den Veronika Šporclová 18.10.2011 15:01
OTÁZKA: Dobrý den, pediatrička posílá mého synovce na vyšetření na neurologii a foniatrii (možná píši špatně...). Prý by snad u něho mohla být diagnostikována lehčí autistická porucha. Má 2 roky. V 1 roce mluvil, říkal základní slova máma, táta, napodoboval většinu zvířátek. Teď ve 2 letech vydává jen nesrozumitelné zvuky. Nejraději je doma, buď s mámou nebo tátou. Moc nemá zájem si hrát s jinými dětmi, ani se sestrou. Z hraček má nejvíc rád knížky a zvířátka. Dle infa od pediatričky by mohlo být snad příznakem autismu i to, že několik dní nechce skoro jíst a pak následující den krásně celý den jí. Myslíte, že je velká pravděpodobnost nějaké poruchy? Nemůžu být prostě jen introvert? Dá se z vyšetření jednoznačně určit, že se jedná o autistickou poruchu? Moc děkuji za příp. odpověď a přeji pěkný den. Hana
ODPOVĚĎ: Dobrý den, pro stanovení diagnózy autismu je stěžejní oblast sociálního chování, komunikace a představivosti. Zmiňujete opožděný vývoj řeči a také regres v řečovém vývoji (slovíčka, která znal, přestal používat). Osobně se domnívám, že důkladné neurologické a foniatrické vyšetření je žádoucí, přikláněla bych se zároveň ke komplexnímu psychologickému vyšetření. Psycholog, který má zkušenosti s problematikou autismu, dokáže tuto poruchu rozpoznat již v raném věku. Váš synovec je malý - stanovení správné diagnózy může vést k zahájení vhodné intervence, tak, aby došlo k rozvoji jeho schopností a dovedností. Přeji hodně štěstí a zdravím Veronika Šporclová 18.10.2011 14:54
OTÁZKA: Dobrý den, mám syna, 3,5 let. Mluví málo, špatně, jednu dobu i špatně slyšel, vyšetření na ORL v pořádku, neurologie v pořádku, fonitraie v pořádku, nakonec jsme skoncčili u prychiatra, kde byla diagnostikovana vyvojova dysfazie. Bereme Risperdal, 5 kapek denne. Pres to všechno mám stále podezření na autismus, nebo autistické rysy. Syn je samotářský, v kolektivu neoblíbený, prý na děti zlý, lpí na svých věcech, hraje si raději sám, zná všechny znacky aut, pozna je na dalku, na pocitaci umi lip nez dospeli atd. Muzete mi prosim poradit, co s tim a jak dal??Děkuji Vendula
ODPOVĚĎ: Dobrý den, pokud máte podezření na autismus, doporučovala bych vám absolvovat se synem komplexní diferenciálně diagnostické vyšetření pro potvrzení nebo vyloučení diagnózy. Je vhodné obrátit se na pracoviště, kde mají zkušenosti s poruchami autistického spektra, aby byl případný autismus včas rozpoznán. Držím pěsti Veronika Šporclová 18.10.2011 14:48
OTÁZKA: Dobry den, mam 2 syny 3 a 5 let. Provorozeny vsak vykazuje urcite projevy autismu, tak jak byly popsany v uvodnim clanku. Spatne se integruje do spolecnosti (skolky) mezi neznamymi lidmi (navstevy) se uzavira do sebe a dlouho nekomunikuje. Rad a casto si hraje sam ale nedela mu problem hrat a komunikovat s mladsim bratrem nebo s nami rodici. Stale ma problemy s vyslovnosti nekterych hlasek, nicmene to nevidim jako hlavni duvod, proc nezdravi, nedekuje a pozadavky sdeluje jednoslovne ci v kratkych vetach narozdil od mladsiho bratra. Ma dobrou predstavivost. Je alergik a exematik, ale vse je pod kontrolou a netrapi ho to ani neomezuje. Porod byl prirozeny, ale nastaly komplikace (nizka TF), ktere vyustily k pouziti nizkych klesti. Lze na zaklade tohoto popisu vyloucit me obavy nebo nekde urcit jeho presnejsi diagnosu ? Dekuji Tomas
ODPOVĚĎ: Dobrý den, na základě popisu se bohužel nemohu vyjádřit k případné diagnóze. Pokud máte pochyby, zda vývoj vašeho chlapce probíhá tak, jak má, doporučuji obrátit se na dětského psychologa, se kterým můžete probrat vaše obavy. V případě zájmu mě můžete kontaktovat mailem (sporclova@apla.cz), probereme vaše znepokojení důkladněji. S pozdravem Veronika Šporclová 18.10.2011 14:45
OTÁZKA: Dobrý den, kolik zařízení pro léčbu nebo diagnostiku autismu se vyskytuje v ČR? Doporučíte nám nějakou? Děkuji princeznaaura
ODPOVĚĎ: Dobrý den, autismus není léčitelný, proto neexistují zařízení na léčbu autismu. Zařízení, která by se zabývala diagnostikou autismu, není v ČR bohužel mnoho. Nepíšete, odkud jste, proto vám nemohu doporučit konkrétní pracoviště. APLA je jediným pracovištěm v ČR, která se specializuje výhradně na problematiku poruch autistického spektra. Veronika Šporclová 18.10.2011 14:41
OTÁZKA: Před rokem a třemi měsíci se nám narodila holčička se základní diagnózou Tuberózní skleróza. Sekundárně trpí epilepsií. Víme, že hrozí i možnost nějaké formy autistické poruchy. Nikolka nemá problém s očním kontaktem, ale její sociální dovednosti zaostávají za jejím stejně starým bratrem. Není ani zlostná, na jakékoliv změny reaguje s klidem. Málo se však usmívá, ráda si hraje sama, samota jí nevadí. Otázka - lze už v tomto věku udělat nějaké vyšetření na možnost autistické poruchy? A případně pak v rodině aplikovat i nějaké "cvičení" či jiné prostředky, které by v rámci možností vylepšovaly sociální dovednosti tak malého dítěte? Předem děkuji za odpověď Roman
ODPOVĚĎ: Dobrý den, přibližně 5% lidí s poruchou autistického spektra zároveň trpí tuberózní sklerózou. Přestože je vaše holčička malá, pokud pozorujete /v porovnání s jejím bratrem/ odlišný vývoj, obraťte se na odborníka, který vývoj dcerky dokáže posoudit. Předpokládám, že vaše holčička je lékařsky sledována, své podezření na poruchu můžete probrat s lékaři, kteří vaši holčičku mají v péči. I v takto raném věku lze dítě psychologicky vyšetřit (pro potvrzení nebo vyloučení PAS) a navrhnout další opatření. Čím dříve, tím lépe. Pokud budete mít zájem, kontaktujte mě mailem (sporclova@apla.cz) Přeji hodně štěstí a držím pěsti Veronika Šporclová 18.10.2011 14:37
OTÁZKA: Dobrý den, moje přítelkyně byla před časem diagnostikována se schizoidní poruchou osobnosti v kombinaci se sociální fóbií pedle MMPI2 inventáře, který vyplňovala na základě psychiatrické studie, na které se účastnila v Bohnicích jako studentka medicíny. Avšak podle kritérií MKN-10 mám neodbytný pocit, že by se ve skutečnosti mohlo jednat o zatím nerozpoznanou, velice slabou formu aspergerova syndromu - tedy aspoň tomu zatím vše nasvědčuje. Dočetl jsem se v literatuře, že u žen má tento syndrom výrazně slabší symptomatiku než u chlapců. Proto bych se tímto chtěl zeptat, zda-li by se to dalo diagnostikovat nějakým odborníkem přes poruchy autistického spektra (kde) a co by se s tím dalo případně dělat. Děkuji za Vaší odpověď. Petr Přibyl
ODPOVĚĎ: Dobrý den, tento dotaz již byl zodpovězen V.Š. 18.10.2011 14:30
OTÁZKA: Dobrý den,syn mé sestry má 32 měsíců,stále jsou potíže s funkční řečí.Nehovoří slova,krátké věty,pouze pár prvních slabik jména např.bag...Na zavolání nereaguje,oční kontakt naváže jen velmi těžko.Zajímají jej spíše věci,než kontakt s lidmi.Svou maminku velmi vyžaduje,ale pokud ji nemá v dosahu,nevadí mu to.Je velmi živý,snad hyperaktivní,špatně spí,miluje kakao a mléčné výrobky.Jsou potíže s jídlem.V poslední době začal milovat vláčky.Nepřijde se pomazlit,třeba na klín.Sestra je již smířená s hyperaktivitou synka,snad i s ADHD,ale autismu se samozřejmě obává..Vyčkat až do tří let na pravidelnou prohlídku u pediatra?Předem děkuji za odpověd''. Iva
ODPOVĚĎ: Dobrý den, stanovení správné diagnózy je branou k účinné pomoci, proto bych se nepřikláněla k variantě čekat na tříletou prohlídku. Nicméně píšete za svou sestru, žádost o vyšetření jejího syna musí iniciovat rodiče. Nicméně pokud u svého synovce pozorujete zvláštnosti v chování, které mohou souviset s autismem, bylo by vhodné to začít řešit co nejdříve. Pokud bude mít vaše sestra zájem, ať mě kontaktuje mailem (sporclova@apla.cz), probereme to osobně. Přeji hodně štěstí a držím pěsti Veronika Šporclová 18.10.2011 14:29
OTÁZKA: Dobrý den, má dcera 2,5 roku si ráda hraje s dětmi, ale někdy je bez zcela jakéhokoli důvodu praští čímkoli co má po ruce, nebo přímo rukou. Doma jí nebijeme a stále trpělivě vysvětlujeme, že je to špatně. Během jakéhokoli vysvětlování či mluvení (nezáleží, jestli vysvětlování viz. výše, ale i během hry, vyprávění aj.) s ní, se jakoby zavře do sebe, skloní hlavu a není schopna ani nakrátko udržet oční kontakt. To, že většinou absolutně nereaguje na podněty či příkazy beru jako normální a provádění opaků zákazů také. Karolína
ODPOVĚĎ: Dobrý den, z vašeho dotazu jsem přesně nepochopila, na co se ptáte. Pokud máte pochybnosti o správném vývoji vaší dcery, doporučuji vyhledat odborníka, který by posoudil vývoj dítěte a mohl poskytnout další výchovná doporučení. S pozdravem Veronika Šporclová 18.10.2011 14:24

Upozornění






mobilní verze