Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

On-line rozhovor s primářem Norbertem Paukem

Ilustrační fotografie
velikost textu:
vydáno 20.12.2010 11:55
Na všechno o plicních chorobách se můžete od 12 hodin zeptat Norberta Pauka, primáře Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 20. prosince 2010 do 12:30

OTÁZKA: Dobrý den, již několik měsíců mám suchý, dráždivý kašel. Dráždí mě v krku, ne škrábe, spíše "šimrá" a nutí mě to kašlat, což ale nijak nepomáhá. Mezitím jsem byla nemocná, brala sirup na suchý kašel, na chvíli (týden) pomohl, ale nyní je to opět stejné. Večer lehnu a nemůžu kvůli tomu usnout. U lékaře jsem nebyla, je to "jen kašel", ale už je to otravné.. Díky za posouzení a radu. Lo.Paja
Ilustrační fotografie ODPOVĚĎ: Na prvním místě je nutné vyloučit průduškové astma, refluxní nemoc jícnu a dále pak problém na horních cestách dýchacích. Neberete léky na tlak (tzv. ACE inhibitory?). Určitě Vaše potíže je nutné dovyšetřit. 20.12.2010 12:06
OTÁZKA: Dobrý den, kouřím asi 20 cigaret denně a je mi 35 let. Chtěl bych přestat a mám dotaz, za jak dlouho by se mé plíce mohli z kouření od mých 18 let vyléčit? Nebo už budou nenávratně poškozeny? Díky Ondřej Ondřej
Ilustrační fotografie ODPOVĚĎ: Přestat dnes s kouřením, je-li to možné, nebo kontaktovat poradnu zabývající se závislostí na kouření. Vaše plíce mohou být nevratně poškozeny, ale musel bych Vás vyšetřit, především funkčním vyšetřením plic (spirometrie) 20.12.2010 12:08
OTÁZKA: Můj otec je kuřák a každé ráno pokošlává a někdy i během dne. Může se jednat o CHOPN? Díky Ivana
Ilustrační fotografie ODPOVĚĎ: Ano může mít CHOPN, k tomu je zapotřebí provést spirometrické vyšetření. 20.12.2010 12:09
OTÁZKA: Dobry den, je mozne, ze za zhorsenim pyloveho astmatu (normalne vyskyt pouze cca. 2 mesice v roce, kdyz kvetou alergeny, nyni po cely rok) je vysazeni hormonalni antikoncepce? Dekuji za zodpovezeni dotazu Radka Radka
Ilustrační fotografie ODPOVĚĎ: Nemyslím si to. Určitě zasluhujete celoroční léčbu zaměřenou na potlačení průduškového zánětu, které astma provází. 20.12.2010 12:10
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore! Několik let mám problém s vykašlaváním hlenů s dráždivým kašlem, zejména ráno, ale i v noci. Hleny jsou ráno v barvě do zelena, později bílé. Rentgen plíc je v pořádku. používám různé kapky, např. Stoptusin a také jsem používal sprey ATROVENT, ale moc to nepomáhá. Nekouřím, jsem důchodce, prodělal jsem dvě operace srdce a dříve jsem se léčil na alergickou rýmu. Při vyšetření jsem reagoval na všechny alergeny. Děkuji za odpověď. Hrubý
Ilustrační fotografie ODPOVĚĎ: Myslím, že máte průduškové astma, a že nemáte řádnou léčbu. Určitě co nejdříve vyhledejte pneumologa, který by tuto diagnózu potvrdil nebo vyloučil. 20.12.2010 12:12
OTÁZKA: Může mít CHOPN i nekuřák? Může ji mít i mladý člověk? Dan
Ilustrační fotografie ODPOVĚĎ: Ano může, asi 15% u nekuřáků. Vrozený nedostatek určitých enzymů se může projevit jako CHOPN i ve věku 20-30 let. 20.12.2010 12:13
OTÁZKA: Dobrý den, mám tříletého syna a při každé rýmě má hned i kašel. Takže kašle skoro celou zimu. Dá se tomu nějak předcházet? Mám používat sirupy na kašel? Díky Kamila Novotná
Ilustrační fotografie ODPOVĚĎ: Není syn alergik, doporučuji vyloučit průduškové astma, než nějaké sirupy na kašel. 20.12.2010 12:14
OTÁZKA: Dobry den, myslite si, ze astma jde zlepsit behanim? Jsem slysel, ze rada astmatiku se spravila prave diky sportu, ze i rada olympioniku jsou astmatici(no ikdyz tady si rikam, jestli to astma nehrajou, aby meli k dispozici leky, ktere jim zlepsi vykon) Kvatan
Ilustrační fotografie ODPOVĚĎ: Astma běháním nevyléčíte. Fyzická aktivita a sport jistě zlepší celkovou kondici,ale na astma se musí jít protizánětlivou léčbou, což také olympionici dělají a mohou pak být zcela bez potíží a žít bez omezení jako zdraví jedinci. 20.12.2010 12:16
OTÁZKA: Dobrý den, manžel / 44 let, nekuřák/ má diagnozu adenokarcinom pravého dolního laloku. Jedná se o náhodný nález, který se nedá chirurgicky léčit. Žádné příznaky nikdy neměl. Prognozu nám odmítají lékaři sdělit, ani přibližně. Údajně se jedná o nádor 4.stupně. Ráda bych věděla, co to znamená a jaká je statická prognoza. Děkuji Markéta
Ilustrační fotografie ODPOVĚĎ: IV.stadium (tím asi je myšleno 4.stupeň) znamená, že manžel má metastázy, léčit lze chemoterapií nebo biologickou léčbou. Prognóza se odvijí od celkového stavu Vašeho manžela, voléné léčbě, onemocnění je to ale nevyléčitelné, v tomto případě. Prognózu bez znalosti konkrétní dokumentace si netroufám odhadnout. 20.12.2010 12:19
OTÁZKA: 1) Dobrý den, zajímalo by mě, jak dlouho se dá s takovým CHOPN žít? 2) Někdy, když zakašlu, cítím zápach krve (pasivní kouření v práci, ovzduší v Ostravě). Mám se odhodlat k vyšetření nebo se zbytečně stresuji? Mám z toho docela strach a proto to pořád odkládám a nejsem s to se objednat.. Děkuji. Cocteau A.
Ilustrační fotografie ODPOVĚĎ: CHOPN je 4.nejčastější příčina úmrtí, jde o vážné onemocnění, které má plíživý průběh. Jak dlouho žít, to zavisí na stadiu choroby, která jsou 4. Např. 2.stadium jsou to desítky let, ve 4.stadiu cca do 5 let., ve Vašem případě udělejte si skiagram hrudníku a spirometrii. 20.12.2010 12:21
OTÁZKA: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jsem astmatik, beru pulmikort ( teda jen když se dusím ), kouřím 40 cigaret denně, k alergologovi moc nechodím, co vše může nastat při mém životním stylu?? Předem děkuji za odpověď Milan Pospíšil
Ilustrační fotografie ODPOVĚĎ: Naprosto špatně. Pulmicort nepomůže vůbec v případě dušnosti!.,navíc nefunguje u aktivního kuřáka. Co může nastat? Mnoho věcí, třeba rakovina plic nebo vznik CHOPN-chronická obstrukční plicní nemoc. 20.12.2010 12:22
OTÁZKA: Dobrý den, zajímal by mě váš názor na následující: před cca 8 lety mi bylo diagnostikováno astma bronchiale. Dlouhodobě jsem se léčila léky: Singulair, Seretide 250, Xyzal. Nikdy jsem však neměla příznaky dušnosti, ani jiné... Dlouhodobě mě však trápí dráždivý kašel, šimrání v krku, které u mě vyvolává silné velice obtěžující záchvaty kašle cca 5x denně. Kašel bývá horší přes zimní období, ale ani v létě nemizí. Zmíněné léky na toto nezabíraly a já jsem je - proti doporučené lékařů - před rokem vysadila. Nepozoruji žádné zhoršení po vysazení léků, nicméně kašel zůstává s léky i bez nich. Prosím o vaše vyjádření. Děkuji Kateřina
Ilustrační fotografie ODPOVĚĎ: Je pravděpodobné, že žádné astma nemáte. Vyloučil bych u Vás refluxní nemoc jícnu, neberete nějaké léky na tlak, co tyto potiže mohou způsobit.? 20.12.2010 12:24
OTÁZKA: Co si myslíte o užívání marihuany k léčebným účelům. Děkuji rambor
Ilustrační fotografie ODPOVĚĎ: z literatury vím, že své místo jistě například v symptomatické léčbě nádorových onemocnění má., neodsuzuji tuto variantu 20.12.2010 12:25
OTÁZKA: Dobrý den, lékař mi diagnostikoval pozátěžové astma. Před sportem inhaluji Ventolin Inhaler a chtěl bych se Vás prosím zeptat zda, když člověk přestane kouřit, zda je možnost že tento přípravek by v budoucnu nemusel před sportem potřebovat? Dále bych se chtěl zeptat jak velký vliv pro tuto moji diagnozu může mít život v domácnosti s 2 kočkami, vím že všeobecný názor je, že přítomnost koček astmatikům neprospívá a chtěl bych se zeptat, jestli toto je všeobecné pravidlo, nebo je třeba se na toto nějakým způsobem otestovat - např. na alergologii? Ptám se proto, že i přesto že některý den nemusím sportovat, i tak se mi v noci špatně dýchá a nevím jestli na to můžou mít vliv přítomnost koček. Děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký zbytek dne. Rudolf
Ilustrační fotografie ODPOVĚĎ: Za prvé přestat úplně kouřit, za druhé alergologa k vyloučení senzibilizace na kočičí alergen, ne každému astmatikovi musí kočka vadit. Pozátěžové astma se musí léčit protizánětlivě, doufám, že při Vašich potížích nemáte jen Ventolin před námahou, to by bylo velmi špatně 20.12.2010 12:28
OTÁZKA: Dobrý den,jsem kuřačka,je mi 45.Několikrát za den si musím odkašlat,není to normální sputum,vypadá to jako malé pevné válečky,napohled připomínající ,,červa,,.Co to může být.Děkuji Čížková Čížková
Ilustrační fotografie ODPOVĚĎ: Mohou to být odlitky sputa z bronchiektazií, kdyby se objevila krev, okamžitě k lékaři. 20.12.2010 12:29

Upozornění






mobilní verze