On-line rozhovor s profesorem Milanem Kvapilem

Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA
velikost textu:
vydáno 15.8.2012 15:00
Na vše o umělých sladidlech a jejich vlivu na zdraví bude odpovídat profesor Milan Kvapil, předseda České diabetologické společnosti.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 15. srpna 2012 do 15:30

OTÁZKA: Dobrý den. Co je vhodnější? Vůbec nesladit a pak si jednou za čas dopřát "sladkou bombu", nebo sladit málo, ale každý den? Já to nebyl, já to nebil!
Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA ODPOVĚĎ: Pokud jste zdráv, je to jedno s pozdravem Milan Kvapil 15.8.2012 15:55
OTÁZKA: Dobrý den, slyšela jsem, že jsou umělá sladidla karcinogenní. Je na tom něco pravdy? A je vůbec vhodné je požívat, pokud člověk není diabetik? Eva
Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA ODPOVĚĎ: Uvažovalo se o některých souvislostech, jistě se to netýká aspartamu a stévie s pozdravem Milan Kvapil 15.8.2012 15:55
OTÁZKA: Dobrý den pane profesore, zajímalo by mě, zda je pro diabetika lepší umělé sladidlo či cukr? Jedná se o "cukráře" na inzulínu. Také se hodně mluvilo o škodlivosti umělých sladidel, hlavně aspartamu, co je na tom pravdy? A ještě by mě zajímalo, pokud doma sladíme cukerinem, od kolika let může takový čaj dítě? Děkuji a přeji krásný den Lenka Lenka
Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA ODPOVĚĎ: aspartam je dle mého přesvědčení bezpečný, pro pacienty s diabetem je , pokud se neobejdou bez sladké chuti, lepší umělé sladidlo cukerín pro děti není nejvhodnější s pozdravem Milan Kvapil 15.8.2012 15:56
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o vhodnosti používat ke slazení glukozo-fruktozový sirup (isoglukóza)? Nedávno se dost diskutovalo o nahrazení běžného cukru touto látkou např. v nápojích jako je Coca-Cola a podobně. Když pominu to, že takové nápoje jsou samy o sobě zbytečnou kalorickou bombou, měli bychom se výrobkům s obsahem isoglukózy obecně vyhýbat a proč? Alena
Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA ODPOVĚĎ: No, nejsem si jist, jestli to nebyla klamavá reklama. Molekula sacharlzy, tedy řepného cukru, se skláda z jedné molekuly glukozy a jedné molekuly sacharozy. Takže to vyjde nastejno s pozdravem Milan Kvapil 15.8.2012 15:58
OTÁZKA: Opravdu nemají umělá sladidla vliv na zdraví? Psal jste, že když je užíváme s mírou, tak je to ok. Co znamená to s mírou (jednou denně, 3x nebo i víckrát). A jak je to s dlouhodobým užíváním třeba 20 let? Irena
Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA ODPOVĚĎ: Moc děkuji za tento dotaz, míra je relativní pojem, měl jsem ale na mysli, že běžnou potravu nedoslazujete, a tak dosladíte jedno až tři kafe deně, a vypijete cca 3 deci slazené limonády, tohle množství Vám jistě neublíží, a to ani při délce užívání delší než 20 let. Pokud ale někdo přislazuje vše, co si dá do pusy, a dokonce dává dávky velmi vysoké, tak to jistě nebude v pořádku. Nicméně, sladidla jsou testována z hlediska bezepčnosti na dávky mnohem větší, než běžný člověk deně zkonzumuje. s pozdravem Milan Kvapil 15.8.2012 16:01

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.