Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

On-line rozhovor s lékařem Michalem Krškem

Profesor Michal Kršek, specialista na léčbu endokrinologických onemocnění
velikost textu:
vydáno 6.9.2011 12:00
Na vše o růstovém hormonu se můžete ptát profesora Michala Krška, specialisty na léčbu endokrinologických onemocnění.

Osobnost odpovídá

Litujeme, ale zadávání otázek bylo možné pouze do 6. září 2011 do 13:00. Nyní osobnost odpovídá na již položené otázky.

OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, náš syn má 6 let výška. Od 6. měsíce se drží těsně na 3. percentilu, hmotnost/výška : 10. - 25. percent (porodní váha 3170/50 cm; 6 měsíc 6380/62,5 cm; 12 m 7870/ 72 cm; 18 m 9,4/78,5 cm; 3 roky 11,8 / 90 cm; 5 let 15,3 cm/105 cm; 6 let 109,5 / 17,5 kg) Moje výška je 168cm a manžel měří 178 cm. Chtěla jsem se zeptat, zda - li se může jednat o poruchu růst. hotmonu. Děkuji Renáta Renáta
Profesor Michal Kršek, specialista na léčbu endokrinologických onemocnění ODPOVĚĎ: Dobrý den, omlouvám se, ale nemám u sebe percentilové grafy. Nicméně Váš pediatr by měl podle tzv. percentilových grafů posoudit růst Vašeho syna a pokud by shledal nějaké odchylky, pak by ho odeslal ke specializovanému endokrinologickému vyšetření. S pozdravem. MK 6.9.2011 14:40
OTÁZKA: Dobry den, u me 7-mesicni dcery byl zjisten Turneruv syndrom. Od ktereho veku by se mohlo eventualne zacit s podavanim rustoveho hormonu? Dekuji a preji hezky den. Hanka K.
Profesor Michal Kršek, specialista na léčbu endokrinologických onemocnění ODPOVĚĎ: Dobrý den, nejsem dětský endokrinolog, ale domnívám se, že takto časně se léčba růstovým hormonem u pacientek s Turnerovým syndromem nezahajuje. Doporučuji navstivit stránky: www.turneruvsyndrom.cz a www.rustovyhormon.cz, kde je i seznam specializovaných center, která Vám kvalifikovaně poradí. 6.9.2011 14:39
OTÁZKA: Dobrý den, vnučka v 10 letech měří 164 cm (váha cca 42 kg). Roste rovnoměrně, vždy patřila k nejvyšším ve třídě. Rodiče jsou vysocí - matka 1.86, otec 2.00 metry. Doposud menstruaci nemá, není ani příliš vyvinutá. Endokrinologické vyšetření je bez nálezu. Jaká je šance na zastavení růstu a dá se odhadnout, kolik ještě posroste? Děkuji za odpověď. Jiřina Jiřina Špetíková
Profesor Michal Kršek, specialista na léčbu endokrinologických onemocnění ODPOVĚĎ: Dobrý den. Přesně těžko říci, nicméně orientačně by Vaše dcera mohla dosáhnout výšky cca 186,5 +- 8,5 cm. Důležité je, aby rostla v rámci svého pásma v percentilovém grafu, což by měl posoudit Vás pediatr. S pozdravem, MK: 6.9.2011 14:36
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore. Dcera 10 let + 3 měsíce, výška 138, hmotnost cca 35 kg.Otec 173, matka 163. Podle percentilových grafů se pohybuje dcera na hraně 25%. Ve škole patří k nejmenším, v tuto chvíli je spíše období růtu chodidel. Pediatr uklidňuje, že je ještě čas na růst. je třeba se nějak znepokojovat, nebo je již vhodné přistupovat k nějakým lékařským vyšetřením? Děkuji. Karel Venda
Profesor Michal Kršek, specialista na léčbu endokrinologických onemocnění ODPOVĚĎ: Dobrý den, omlouvám se, ale pro nedostatek času a údajů nemohu přesně odpovědět. Nicméně Váš pediatr by měl podle tzv. percentilových grafů posoudit růst Vaší dcery a pokud by shledal nějaké odchylky, pak by ho odeslal ke specializovanému endokrinologickému vyšetření. S pozdravem. MK 6.9.2011 14:33
OTÁZKA: Dobrý den, syn bude mít 4 roky, měří 101 cm a váží 13,5 kg. I když dobře jí, za poslední rok přibral pouze 1 kg, v percentilových tabulkách se pohybujeme od narození okolo 3-10 percentilu. Začali jsme docházet do endokrinologické poradny, kde je sledován zhruba půl roku. Podle všech testů co mu dělali je v pořádku a doktorka zatím vyloučila růstovou poruchu. Jelikož měřím 150 cm, a manžel 2 m, bylo nám řečeno že bude nejspíš menší po mě. Co mi ale dělá starosti je váha, myslíte že je to v pořádku? Některé děti mají tuto váhu již v jednom roce. Je možné přibírání nějak ovlivnit? Lenka
Profesor Michal Kršek, specialista na léčbu endokrinologických onemocnění ODPOVĚĎ: Dobrý den, váhu je nutno posoudit jak vzhledem k výšce a věku, tak i vzhledem k jejímu vývoji, na který také existují percentilové grafy. Odpověď by Vám dle těchto údajů mel poskytnout dětský endokrinolog případně pediatr. Blíže Vám na základě těchto údajů bohužel nedokáži poradit. S pozdravem. Michal Kršek 6.9.2011 14:33
OTÁZKA: Dobry den, memu synovi byla potvrzena hypochondroplazie dle rengenu, z krevnich testu mu potvrzena nebyla, ale bylo nam to vysvetleno jako nova mutace.Co vse muzu udelat pro jeho lepsi rust?Je mu 28 mesicu, byl narozen v sedmem mesici, takze -2 mesice tj. 26, ale presto meri 83 cm, vazi 12,5 kg.Zatim zadna dalsi lecba nebyla zahajena pry je jeste maly.Pouze jsme objednany na endokrinologii a densometrii, kde ani nevim co mu budou poradne delat.Muzete mi to take popsat?Dekuji. Lucka
Profesor Michal Kršek, specialista na léčbu endokrinologických onemocnění ODPOVĚĎ: Dobrý den. Na endokrinologii ho komplexně vyšetří, změří, zváží, provedou pavděpodobně některá rentgenologická vyšetření a odběry krve na stanovení hladin hormonů. Na základě všech údajů pak rozhodou o dalším postupu. Blíže Vám takto bohužel nedokáži říci. S pozdravem. MK 6.9.2011 14:30
OTÁZKA: Mám 2letou dceru, měřím 82 cm a je celkově drobná. Ve dvou měsících podstoupila operaci srdíčka. Mám trochu obavy, že roste pomalu, je mnohem menší, než děti v jejím věku, které znám. Prosím o Váš názor. Kdy se začíná s případnou léčbou ? Magda
Profesor Michal Kršek, specialista na léčbu endokrinologických onemocnění ODPOVĚĎ: Dobrý den, omlouvám se, ale pro nedostatek času a údajů nemohu přesně odpovědět. Nicméně Váš pediatr by měl podle tzv. percentilových grafů posoudit růst Vaší dcery a pokud by shledal nějaké odchylky, pak by ho odeslal ke specializovanému endokrinologickému vyšetření. S ohledem na srdeční operaci lze říci, že některé těžší srdeční vady a někdy i stav po jejich operaci mohou negativně ovlivňovat růst. S pozdravem. MK 6.9.2011 14:29
OTÁZKA: Dobrý den, měřím 180 cm, manžel 190. Máme dva syny, kteří jsou momentálně ve své věkové kategorii tak průměrně vysocí a předpokládám, že s nastupující pubertou ještě vyrostou (už to na to vypadá). Třetí dítě je dcera a ta je na svůj věk dost drobná: devět let, 132 cm, 26 kg. Ve své třídě je druhá nejmenší a odjakživa jí každý tipoval nižší věk. Jí normálně, zdravotně je v pohodě, roste víceméně rovnoměrně - jen pomalu. Mám se začít znepokojovat, nebo prostě počkat, až vyroste sama? Veronika
Profesor Michal Kršek, specialista na léčbu endokrinologických onemocnění ODPOVĚĎ: Dobrý den, omlouvám se, ale pro nedostatek času a údajů nemohu přesně odpovědět. Nicméně Váš pediatr by měl podle tzv. percentilových grafů posoudit růst Vaší dcery a pokud by shledal nějaké odchylky, pak by ho odeslal ke specializovanému endokrinologickému vyšetření. S pozdravem. MK 6.9.2011 14:27
OTÁZKA: Dobrý den, naše Sofie bude mít 16.9.11 5let, před rokem měřila dne 16.9.10 99cm, 6.2.11 měřila 100,5cm a dnes jsem ji měřila a má 102,5cm. Manžel má 178cm a já 169cm nemá být po kom vysoká, ale výškově ji dohání její o tři roky mladší sestra a to nám dělá starosti. Když se narodila měřila 48cm a vážila 2,85 kg. Ve školce je nejmenší a každý si myslí, že jí jsou tři a ne pět let. Máme zajít k odborníkovi nebo je to ještě v normě. Děkujeme za odpověď. D.P. Dagmar Pinďáková
Profesor Michal Kršek, specialista na léčbu endokrinologických onemocnění ODPOVĚĎ: Dobrý den, omlouvám se, ale pro nedostatek času a údajů nemohu přesně odpovědět. Nicméně Váš pediatr by měl podle tzv. percentilových grafů posoudit růst Vaší dcery a pokud by shledal nějaké odchylky, pak by ho odeslal ke specializovanému endokrinologickému vyšetření. S pozdravem. MK 6.9.2011 14:27
OTÁZKA: Dcera 19 let, 158 cm, 74 kg, menstruuje od 11,5 roku. Již různá vyšetření, ale žádná příčina, Jen na endokrinologii ještě nikdo nevzpomněl. Mám požádat? Mirka
Profesor Michal Kršek, specialista na léčbu endokrinologických onemocnění ODPOVĚĎ: Dobrý den. Myslíte příčinu nadváhy? Endokrinologickým vyšetřením jistě nic nezkazíte, ale endokrinologická příčina je asi málo pravděpodobná. S pozdravem. MK 6.9.2011 14:27
OTÁZKA: Dobrý den, dcera (7 let, 116 cm, 16 kg) je sledována na endikronologii pro nízký vzrůst. Léčba zatím nebyla zahájena, jelikož se stále pohybuje "na 3 percentilu". Nízký vzrůst ji trápí. Dá se nějak speciální výživou podpořit vyšší tvorba růstového hormonu? Lenka
Profesor Michal Kršek, specialista na léčbu endokrinologických onemocnění ODPOVĚĎ: Dobrý den. Úpravou režimu růst výrazně neovlivníte, nicméně částečně příznivě působí dostatek fyzické aktivity a racionální vyvážená strava. S pozdravem. MK 6.9.2011 14:25
OTÁZKA: Dobrý den, náš syn ve 3,5 letech měří 94 cm a váží 13,5 kg, jeho vrstevníci jsou téměř o 10 cm vyšší. Proto se ptám, zda-li je jeho růst normální, děkuji janička
Profesor Michal Kršek, specialista na léčbu endokrinologických onemocnění ODPOVĚĎ: Dobrý den, omlouvám se, ale pro nedostatek času a údajů nemohu přesně odpovědět. Nicméně Váš pediatr by měl podle tzv. percentilových grafů posoudit růst Vašeho syna a pokud by shledal nějaké odchylky, pak by ho odeslal ke specializovanému endokrinologickému vyšetření. S pozdravem. MK 6.9.2011 14:24
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, mám syna, který se narodil jako dvojče B s váhou 1,250 g a 38 cm, nyní 4,5 roku měří 98,5 cm a váží cca 15 kg. Od čtyř let nám byla doporučena léčba růstovým hormonem. Léčbu jsme zatím nezahájili a stále zvažujeme zda začít až od 5 let. Synovi při argininovém testu zjistili dostatek růstového hormonu, ale v krvi měl při jiném odběru nízkou hodnotu IGF1 (hodnota 47). Ročně vyroste kolem 7 cm. Máme obavy z toho, že když má dostatek růstového hormonu a uměle mu dávat ještě další dávky, aby neměl nějaké negativní projevy léčby např. následnou akromegálii. Přece jen je tato léčba poměrně mladá a nikdo neví, jak může ublížit a jak na tom syn bude např. v jeho 60 letech a které jiné nemoci mu tato léčba může přinést. Já jsem například vyrostla až v pubertě, vždy jsem byla výrazně menší než spolužáci. Děkuji za odpověď. IV ivet
Profesor Michal Kršek, specialista na léčbu endokrinologických onemocnění ODPOVĚĎ: Dobrý den. U dětí je obecně lepším parametrem, než hladina IGF-I růst a hladina růstového hormonu ve stimulačním testu. Indikaci bych nechal na specializovaném dětském endokrinologovi. Pokud je léčba vedena správně a nedochází k předávkování, tak je riziko nežádoucích vedlejších účinků minimální. Samozřejmě, co bude v 60 letech jeho věku nelze říci, ale léčba růstovým hormonem je podle dostupných údajů poměrně bezpečná, pokud je v rukou zkušeného endokrinologa resp, specializovaného centra. S pozdravem. MK 6.9.2011 14:23
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, synovi je 19 let, mohl by ještě vyrůst. Na sportovní prohlídce mu povídali, že kluci rostou do 21 let. Nyní měří 173cm já 162 a manžel 178. Děkuji Jitka Nová
Profesor Michal Kršek, specialista na léčbu endokrinologických onemocnění ODPOVĚĎ: Dobrý den, takto to nemohu posoudit, musel by se posoudit stav tzv. růstových štěrbin, ale pokud ještě poroste, tak bych to odhadoval jen na několik málo cm. S pozdravem. MK 6.9.2011 14:20
OTÁZKA: Dobrý den, má dcera (8,75 roků) je již v pubertě - před pár měsíci začaly jí viditelně růst prsa ... a je velice pravděpodobné, že by dostala menses okolo 10 roku věku. Co z okolí vidím, tak spousta dívek přestává prakticky růst, když dostane menses. Teď dcera měří cca 142 cm, váží přes 30kg, jaká je šance, že by dorostla aspoň 160 cm? Je nutná návštěva u endokrinologa? Matka má 169 a otec 176 cm. Marcibeta
Profesor Michal Kršek, specialista na léčbu endokrinologických onemocnění ODPOVĚĎ: Dobrý den. Po nástupu menses se obvykle růst výrazně zpomalí a postupně zastaví. Podle mého názoru má šanci na dosažení 160 cm, protože puberta může probíhat pomalu. V případě jakýchkoliv pochybností doporučuji vyšetření dětským endokrinologem. Hezký den. MK 6.9.2011 14:18

Upozornění






mobilní verze