Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

On-line rozhovor s gynekologem Petrem Janků

Primář Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity
velikost textu:
vydáno 10.8.2011 12:00
Matek nad 35 let přibývá, rodičky vyžadují hladký průběh porodu, zcela běžný je požadavek otců na přítomnost u porodu. Také vás čeká porod? Máte z něčeho obavy, trápí vás nejistota? Na vše o porodu se můžete od 12 hodin ptát v on-line rozhovoru primáře Petra Janků z gynekologicko-porodnické kliniky v Brně.

Osobnost odpovídá

Litujeme, ale zadávání otázek bylo možné pouze do 10. srpna 2011 do 12:30. Nyní osobnost odpovídá na již položené otázky.

OTÁZKA: Dobrý den, pane primáři, je mi 27 let a aktuálně jsem ve 34. týdnu svého prvního těhotenství. Jsem hypertonik, v těhotenství se mi ale tlak i přes vysazení léků upravil. V poslední době jsem si však na domácím měřiči několikrát naměřila TK okolo 140/90 a tep okolo 110/min. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli se u hypertoniček přistupuje automaticky k porodu císařským řezem, nebo záleží na aktuální situaci během porodu? Ráda bych samozřejmě porodila přirozeně. Celé těhotenství mám bezproblémové, pouze jsem pro svoji hypertenzi více sledovaná. Děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den. Helena
Primář Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ODPOVĚĎ: Zatím není důvod k císařskému řezu, ale určitě bych doporučil léčbu vysokého tlaku a léky nevysazovat, pokud opakovaně budete mít TK 140/90 a více. 10.8.2011 18:21
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat k jakému lékařskému posunu došlo u rozštěpových vad od 80. let. Jsou nějaká preventivní opatření a doporučení pro rodičky s touto genetickou dispozicí? Kde se dá případne zjískat více informací?. Děkuji. Alžběta P.
Primář Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ODPOVĚĎ: Pokud myslíte rozštěp rtu, tak se zlepšila prenatální dignostika díky kvalitním ultrazvukovým přístrojům. Poslední dobou se na některých pracovištích podporuje časná operační korekce rozštěpů, takže dítě odchází z nemocnice již po operaci a kosmetický efekt je optimální. 10.8.2011 18:20
OTÁZKA: Dobry den, nase statistiky novorozenecke umrtnosti jsou opravdu dobre, verim tedy, ze nase porodnictvi ma prostor zabyvat se i prozivanim rodicek a sestinedelek. Vyzkumy (napr. clanek v Ceske gynekologii, http://www.prolekare.cz/ceska-gynekologie-clanek?id=35545) ukazuji, ze psychosocialni aspekty pece vyrazne ovlivnuji spokojenost rodicek a v mnoha aspektech pokulhavaji za zdravotni peci. Co je podle Vas potreba k tomu, aby se situace u nas zmenila k lepsimu a zdravotnici dokazali reagovat na psychicky stav rodicky u porodu? Eliska Kodysova
Primář Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ODPOVĚĎ: Je to složitá problematika a postupně se pozitivně mění. Za posledních 20 let velmi dramaticky. Je potřeba na tom dále pracovat, ale to se týká celého zdravotnictví. V porodnictví jsme možná v přístupu k pacientům relativně daleko, ale stále je co zlepšovat. 10.8.2011 18:17
OTÁZKA: Píšete, že žena se po porodu stará o své dítě sama. U Vás nemusí??? Znám praxi, kde "tady máte vaše dítě a starejte se, jak umíte", ať už je to po porpodu s veůlkou krevní ztrátou, po porodu císařským řezem, klešťovém porodu, prostě i když se sama necítí. není něco špatně,??? porodní asistentka
Primář Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ODPOVĚĎ: Pokud nechce nebo nemůže, tak nemusí. Po císařském řezu i déle než 48 h. Je to individuální. Některé ženy jsou motivované a starají se již po 12 hodinách, jiné jsou rády, že jim pomůžeme i po 48 hodinách od císařského řezu. Pokud dojde k závažné komplikaci, tak i déle. 10.8.2011 18:11
OTÁZKA: Dobrý den, pane primáři, očekávám své první dítě a trpím oční vadou (syndrom bílých teček) a krátkozrakostí (L -2,75 a P -6,00). Chtěla bych se zeptat, jestli je stále při očních vadách doporučován porod císařským řezem a do jaké míry hrozí riziko zhoršení zraku při porodu přirozenou cestou? Děkuji. Gabriela
Primář Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ODPOVĚĎ: Důležité je vyšetření sítnice. Císařský řez je doporučován při degenerativním onemocnění sítnice, kde hrozí v důsledku zvýšeného nitroočního tlaku ke krvácení do sítnice. 10.8.2011 18:08
OTÁZKA: Dobrý den, zajímá mě možnost ambulantního porodu, pokud možno s porodní asistentkou, kterou bych si sama přivedla. Tedy ženu s kterou bych konzultovala celé těhotenství, znala by mě a měla bych k ní důvěru. Velmi nerada bych se spolíhala na anonymní směnu v nemocnici. Děkuji. Hezký den. Sofie
Primář Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ODPOVĚĎ: To bohužel u nás není možné. Nemůžeme brát odpovědnost za externí porodní asistentky. Ambulantní porod ano, ale s naším zkušeným týmem a za předpokladu dodržování medicínských postupů. 10.8.2011 18:07
OTÁZKA: Dobry den, jako dite jsem podstoupila dve operace kycle (kvuli rozpadani kycelniho kloubu - myslim, ze se to onemocneni nazyva pertes). V tehotenstvi jsem absolvovala prohlidku ortopedem, zahybal mi nohou, rekl, ze je perfektne pohybliva a muzu podstoupit prirozeny porod. V kvetnu jsem rodila (ve 37+2 tt), krome obrovskych krizovych bolesti se miminko nakonec zaseklo v porodnich cestach a museli ho vytahnout vexem. Chtela jsem se zeptat, zda komplikace pri porodu mohly mit souvislost s operaci kycle v detstvi a zda je to pro pripadny druhy porod indikace k cisarskemu rezu, ci jake vysetreni bych mela pred tehotenstvi podstoupit, abych minimalizovala pripadne dalsi komplikace. Predem dekuji za odpoved. S pozdravem Eliska Eliska
Primář Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ODPOVĚĎ: Důležitý je názor ortopeda. Pokud se domníval, že můžete rodit normáleně, je to v pořádku aza komlikací ve II. době porodní Vaše onemocnění určitě nemůže. Důvodem k porodu císařským řezem může být omezená hybnost v kyčelních kloubech. Před dalším těhotenstvím bych znovu konzultoval ortopeda s dotazem, zda se neco nezměnilo po předchozím porodu a pokud ne, tak můžete rodit normálně. 10.8.2011 18:02
OTÁZKA: Jak rozeznat kdy je správný čas jet do porodnice, abych nepřijela pozdě ani brzy? Inah
Primář Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ODPOVĚĎ: Když Vám zesílí kontrakce, jsou velmi intenzivní až bolestivé, cca po 3 min nebo odteče plodová voda, či začnete krvácet. 10.8.2011 17:57
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, první dítě jsem porodila celkem rychle - během nece.lých dvou hodin. Jaká je pravděpodobnost, že i druhý porod bude takto rychlý? Předem moc děkuji za odpověď Anonym
Primář Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ODPOVĚĎ: Pravděpodobnost rychlého porodu je vysoká. 10.8.2011 17:56
OTÁZKA: Dobrý den, jsem ve 34tt a mám těhotenskou cukrovku. V porodnici mi bylo řečeno, že v 39tt musí vždy vyvolat porod. Myslíte si, že je to vůbec nutné, i když má dítě normální váhu?Ještě jsem se chtěla zeptat ohledně umělého protržení plodové vody při porodu. Není lepší počkat, až plodová voda odteče přirozeně během porodu? Děkuji Mirka
Primář Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ODPOVĚĎ: Je to optimální. Diabetičky jsou více ohroženy poruchou funkce placenty. Ke konci těhotenství je větší pravděpodobnost, že placenta nebude fungovat optimálně. Diabetička by neměla vůbec přenášet. To je již vysoké riziko. Pokud nedojde k samovolnému odtoku plodové vody, je lepší po určité době provést dirupci, protože tím dochází k prodlužování porodu. Prodloužený porod je spojen s častějším výskytem hypoxie plodu a dalších komplikací. Dirupce urychlí porod a tím zvýšíme bezpečnost. Nemusíme s ní ale spěchat a klidně můžeme nějakou dobu počkat, jestli neodteče sama. 10.8.2011 17:56
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy je nejvhodnější podat epidurál, aby to nijak negativně neovlivnilo průběh porodu? Mám před sebou třetí porod a u obou předchozích mi po požádání o epidurál bylo sděleno, že je již porod pěkně rozběhnutý a celý proces bychom tím zpomalili, nebo zastavili...nakonec jsem tedy obě děti rodila bez epiduralu. Tentokrát už bych se ho ale nerada vzdala:) Děkuji za odpověď. januha
Primář Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ODPOVĚĎ: Lze ho podat kdykoliv. Je pravda, že na začátku porodu může dojít k utlumení stahů a na konci to už může být zbytečné. Optimální je při brance 2 cm po dirupci vaku blan. V té chvíli je již porod nevratný Při brance 8 cm bych ho již neaplikoval, protože na konec porodu je optimální, když žena cítí tlak hlavičky na konečník. Lépe zapojí břišní svaly při tlačení. 10.8.2011 17:50
OTÁZKA: Dobrý den, pane primáři, před rokem a půl jsem porodila dceru ve 28tt, akutním císařem, z důvodu předčasně odloučené placenty. Praskla mi plodová voda a po třech dnech byl porod vyvolán. Těhotenství bylo po IVF, v průběhu aplikace Fragminu z důvodu trombofilní mutace MTHFR. Jak hodně je pravděpodobné, že i u druhého těhotenství hrozý předčasný porod? Moje gynekoložka mi tvrdí, že riziko je málo pravděpodobné. Je tomu tak? Mám se dalšího těhotenství obávat? Předem děkuji za odpověď. Monika
Primář Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ODPOVĚĎ: Riziko je u dalšího těhotenství vyšší, ale ne tak vysoké abyste se rozhodla neotěhotnět. Je potřeba průběh těhotenství pečlivě monitorovat a doufat, že to dopadne lépe. 10.8.2011 17:47
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore,dnes jsem 40+3,po 2 termínech - 5.8, 8.8 Minulý týden lékař zjistil oligohydramnion a suspektní CTG-první záznam nebyl v pořádku,opakovaný v pořádku byl. Poslala mě do nemocnice-5 dní průběžně natáčeli CTG-zkraje nebylo nejlepší, ale postupně se zlepšilo-příjde mi, že se dítěintenzivněji pohybovalo v dlouhých intervalech,jinak jsem je skoro necítila-pokud udělali záznam, když bylo v klidu,nebyl dobrý.Oxytocynový test vyšel fyziologicky.Včera-t.j.den po termínu,mi pan primář při vizitě řekl, že mě propustí, že je vše fyziologické. Ovšem za 2 hodiny přišel léka, co mě měl na starosti a řekl mi, že při psaní propouštěcí zprávy zjistil,že si spletl můj termín a celou dobu mysleli že jsem 39+3-což byl ale stav při přijetí, ne při propuštění. Pan primář tedy vycházel z toho, že nepřenáším. Lékař po ultrazvuku řekl, že průtoky jsou normální a že mě pustí domů. Kontrola v pátek. Nevím, jestli byl primář informován o tom, že ve skutečnosti přenáším. Mám si dělat starosti? anna
Primář Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ODPOVĚĎ: Je to složité. Od 8. dne po termínu porodu by se mělo pracovat na vyvolání porodu. Pokud by se do té doby objevil nejaký problém na kardiotokografickém záznamu, tak i dříve. Interval kontrol by měl být 48h. 10.8.2011 17:45
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, je možné nějakým způsobem předejít nastřižení hráze (cvičení, masáž, masti)? Iva
Primář Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ODPOVĚĎ: Již jsem odpověděl. 10.8.2011 17:41
OTÁZKA: Dobrý den, dá se nějak vyhnout nástřihu hráze, nebo je to běžná praktika? Cipruška
Primář Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity ODPOVĚĎ: Běžné to není, záleží na průběhu porodu.V současné době je to u nás 45%. Doporučují se masáže, při porodu respektovat doporučení porodní asistentky abylo prokázáno, že výskyt poranění snižuje použití porodnického gelu. 10.8.2011 17:41

Upozornění






mobilní verze