Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

On-line rozhovor s lékařem Jaroslavem Hulvertem

Lékař Jaroslav Hulvert
velikost textu:
vydáno 19.4.2011 12:00
Máte problémy s otěhotněním? Na vše o neplodnosti se můžete ptát primáře Centra asistované reprodukce ISCARE IVF Jaroslava Hulverta.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 19. dubna 2011 do 12:30

OTÁZKA: Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na váš názor. Před půl rokem jsem podstoupila ukončení mimoděložního těhotenství v rohu děložním a byl mi odebrán jeden vejcovod. Od té doby se snažíme o opětovné otěhotnění za pomoci ovulačních testů, ale marně. Jedno dítě již mám. Ráda bych se zeptala, zda je možné otěhotnět i v cyklu, kdy se vajíčko uvolňuje na straně, kde chybí vejcovod (četla jsem i názor, že si je druhý vejcovod dokáže k sobě stáhnout) a za jak dlouhou dobu byste doporučoval řešit naši situaci asistovanou reprodukcí? Předem vám velmi děkuji za odpověď a přeji hezký den. Barbora
Lékař Jaroslav Hulvert ODPOVĚĎ: Dobrý den, otěhotnění ze strany, kde byl odstraněn vejcovod je opravdu raritní, nicméně jsem to při monitorování cyklu u neplodných pacientek již 2x zažil. doporučuji ještě několik měsíců vyčkat a poté navštívit gynekologa aby sledoval na ultrazvuku, na jaké straně ovulujete a ev. Vám doporučil optimální dny koncepce. 19.4.2011 12:06
OTÁZKA: Dobrý den, je mi 35 let. Mám za sebou 1 IVF. Bohužel bez úspěchu. Já i manžel jsme v pořádku. prošla jsem si také OHSS. Je to již dva roky, ale od OHSS mi zůstala měkká boule v podpaží, spíše se jedná o nateklé podpaží. Stále to velice bolí a v době menstruace je i bolestivé nosit podprsenku. Radili mi toto místo chladit, ale je to už dva roku a stále žádná změna. Je nějaká možnost jak se toho zbavit?.. Děkuji Kalka Kalka
Lékař Jaroslav Hulvert ODPOVĚĎ: dobrý den, v tomto případě doporučuji navštívit mamologické centrum kde Vás odborně vyšetří. Mohlo by se jednat o přídavnou prsní žlázu. 19.4.2011 12:08
OTÁZKA: Dobrý den. Minulý rok jsem se po roce snažení o mimčo obrátila na svého gynekologa. Byly mi zjištěny anovulační cykly. Přítel prodělal vyšetření spermiogramu a je zcela v pořádku. Poté jsem brala s přestávkami 6 měsíců clostilbegyt, 6tý měsíc brání jsem otěhotněla, bohužel v 6tt došlo k zamlklému potratu a musela jsem na revizi dělohy. Po revizi jsme měli 3 měsíce od snažení pauzu a pak jsem brala 3 měsíce Proveru z důvodu ustálení menstruačního cyklu (špiním cca 4 dny před menzes a cyklus je 32-34 dní). Nyní dle ultrazvuku ovulace probíhá, folikuly narůstají tak jak mají, přesto se otěhotnění již pátý měsíc nedaří. Můj gynekolog ještě navrhuje pobyt v lázních. Myslíte si, že by bylo již vhodné obrátit se na specializované pracoviště? Děkuji za odpověď. Věra (28let) Věra
Lékař Jaroslav Hulvert ODPOVĚĎ: Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste již jednou otěhotněla , byť s pomocí Clostilbegytu, a nyní se snažíte pouze 5 měsíců , doporučoval bych pouze minimálně ještě půl roku spontánní snahu o těhotenství (za předpokladu,že bude docházet k ovulaci) 19.4.2011 12:13
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych Vám položila otázku, jestli je vhodné otěhotnět po odstranění ledviny, nebo zda-li je nutné nějakou dobu mezi operací a otěhotněním počkat, a jak dlouhá doba by to měla být. Děkuji Veronika
Lékař Jaroslav Hulvert ODPOVĚĎ: Dobrý den, Po této operaci je samozřejmě nutná určitá doba rekonvalescence. Otázku,kdy začít se snahou o otěhotnění, tzn. kdy budete úplně v pořádku, bych směřoval spíše na Vašeho urologa. 19.4.2011 12:16
OTÁZKA: Dobrý den, přítel prodělal léčbu chemoterapiemi. Jaká je šance, že se nám podaří početí přirozenou cestou? Ještě před léčbu mu bylo odepráno sperma s né moc dobrými výsledky. Je nějaký způsob, kterým by napomohl regeneraci spermií po léčbě? Děkuji za odpověď. Marta
Lékař Jaroslav Hulvert ODPOVĚĎ: Dobrý den, léčba chemotherapií výrazně negativně ovlivňuje hodnoty spermiogramu. To zda se spermiogram upraví či zda bude tvorba spermií zcela zastavena závisí na více faktorech (druh nádoru, způsob a dávky chemotherapie atd)Většinou by se měl spermiogram zlepšit do 2 let od léčby. 19.4.2011 12:21
OTÁZKA: Dobrý den, lze metodu in vitro maturace použít při diagnóze předčasného ovariálního selhání? Děkuji tara
Lékař Jaroslav Hulvert ODPOVĚĎ: Dobrý den, bohužel při diagnoze předčasného ovariálního selhání nemáme možnost získat vajíčka a to ani ta nezralá, tudíž tato metoda u předč. ovar. selhání nemá smysl. 19.4.2011 12:23
OTÁZKA: dobrý den chtěla jsem se zeptat s přítelem už se snažíme tři roky o mimčo a pořád nic vystřídala jsem pár dortorů a posladní doktorka mi po vyšetření zdělila že nám zbývá jen umělé oplodnění. Myslíte si že po snaze tří let bychom měli ještě jinou šanci než to umělé oplodnění. Děkuji za odpověď zuza
Lékař Jaroslav Hulvert ODPOVĚĎ: Dobrý den, bohužel na základě Vašeho dotazu nemohu zodpovědně říci, zda zvolit metodu umělého oplodnění či jinou léčbu. Každopádně pokud se páru 1 rok nedaří otěhotnět, měli by oba partneři podstoupit vyšetření a teprve na základě těchto vyšetření by se měl ošetřující lékař rozhodnout o způsobu léčby neplodnosti. 19.4.2011 12:27
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, má cenu podstupovat inseminaci, když nám doktor stejně řekl, že je to mizivé % úspěšnosti? Spíše nám doporučil umělé oplodnění. (Snažíme se o mimčo 3 roky, mě je 30 let, manželovi 31 let, prošli jsme oba vstupními vyšetřeními a byl nám nabídnuty dvě varianty na nejmenované pražské klinice 1. inseminace 2.umělé oplodnění. Problém náš je v hraničním % spermií. Já jsem prý zdravá, ale neprošla jsem vyšetřením o průchodnoti vaječníků ) Děkuji Zuza N. Zuzana N.
Lékař Jaroslav Hulvert ODPOVĚĎ: Dobrý den, ve Vašem případě /beru v potaz věk a hraniční spermiogram/ bych 1x inseminaci doporučil. I když je její úspěšnost pouze 10-15%,časově vás výrazně v léčbě nezdrží a má přínos v tom, že se a)opět se vyšetří spermiogram b)dá Vám realnou šanci na otěhotnění c) při mírné stimulaci gonadotropiny získá ošetřující lékař zkušenosti s Vaší reakcí na léky, kterou potom může dále využít při umělém oplodnění. 19.4.2011 12:34
OTÁZKA: Vážený pane doktore. Podstoupila jsem konizaci a následně rekonizaci děložního čípku. Bude to mít vliv na otěhotnění a následné donošení plodu? Lenka
Lékař Jaroslav Hulvert ODPOVĚĎ: Dobrý den, V současné době jsou tyto výkony vedeny již velmi šetrně a ve většině případů výrazně nezvyšují riziko předčasného porodu. 19.4.2011 12:36
OTÁZKA: Dobrý den pane primáři, brala jsem teď druhý měsíc CLOSTILBEGYT, 2x denně třetí až sedmý den cyklu. Měla jsem návaly horka a tlačilo mně v břiše. Nevíte, kdy by mohla po dobrání clostilbegytu nastat ovulace? Děkuji a zdraví. RM Renáta
Lékař Jaroslav Hulvert ODPOVĚĎ: Dobrý den, domnívám se, že by měla u Vás být provedena ultrazvuková kontrola ovulace mezi 10.-12. dnem cyklu a teprve na základě této kontroly lze přesněji termín ovulace určit. 19.4.2011 12:38
OTÁZKA: Dobrý den.Chtěla bych se zeptat zda lze provést vyšetření vaječníku. Mám problém s tím, že jsem již několik krát absolvovala nativní odběr folikulů , ale pokaždé byla prázdná.Existuje nějaká metoda jak to zjistit, zda se vajíčka ve Folikulu vytváří , jinak než odebráním? Děkuji za odpověd. Petra
Lékař Jaroslav Hulvert ODPOVĚĎ: Dobrý den, na základě odběru folikulů v nativním cyklu /tzn. 1 folikulu!! byť opakovaně/ nelze soudit, že by Váš vaječník neobsahoval vajíčka. Doporučoval byl cyklus se stimulací hormony-gonadotropiny, po kterých by v daném cyklu na vaječníku dorostlo více folikulů a tím by se výrazně zvýšila šanci zisku vajíčka. 19.4.2011 12:42
OTÁZKA: Dobrý den, Chtěla bych se zeptat , jaká je čekací doba u Vás v Iscare pro darovaná vajíčka. Děkuji Petra
Lékař Jaroslav Hulvert ODPOVĚĎ: Dobrý den, v Centru asistované reprodukce Iscare je v současné době čekací doba na darované oocyty zhruba do 3-4 měsíce 19.4.2011 12:45
OTÁZKA: Dobrý den. Snažíme se s manželem o miminko od srpna 2009, kdy jsem vysadila HA. Ovulace dle testů probíhá. Cca před půl rokem se mi začal prodlužovat cyklus. Někdy je po 28 dnech, někdy ale až o deset dní později. Je možné, že dojde k oplodnění vajíčka, ale moje tělo ho nedokáže udržet? Michaela
Lékař Jaroslav Hulvert ODPOVĚĎ: Dobrý den, pokud máte nepravidelné cykly, ale opakovaně prokázanou ovulaci, můžete spontánně otěhotnět, pouze se hůře odhaduje právě termín ovulace. Vzhledem k tomu, že současné těhotenské testy prokazují graviditu již 2-3 dny po očekávaném termínu menses, můžete si sama zjistit, zda nedošlo k tzv. biochemické graviditě-tzn. že došlo k oplození, produkci těhotenského hormonu , ale záhy se embryo přestalo vyvíjet. 19.4.2011 12:49
OTÁZKA: Dobrý den, nabízí vaše centrum ISCARE vyšetření PGD, ale VŠECH chromozomů? Vím, že běžně nějakých 5-8 (?). Je toto vyšetření indikovaným hrazeno VZP, byť s doplatkem? Děkuji, Anna, 34 let. Anna
Lékař Jaroslav Hulvert ODPOVĚĎ: Dobrý den, vyšetření PGD nabízíme, v indikovaných případech je toto vyšetření hrazeno VZP, vyšetření všech chromozomů neprovádíme. 19.4.2011 12:54
OTÁZKA: Dobry den, namerili mi FSH 15,0 a AMH 1,43, mam sanci otehotnet pri IVF s vlastnimi vajicky? Dekuji:-) Jana
Lékař Jaroslav Hulvert ODPOVĚĎ: Dobrý den, tyto hodnoty jsou hraniční, nicméně se domnívám a ze zkušeností vím , že lze s těmito hodnotami (které mimochodem mohou být příští měsíc výrazně jiné!) otěhotnět 19.4.2011 12:57

Upozornění






mobilní verze