Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

On-line rozhovor s gynekologem Vladimírem Dvořákem

Gynekolog Vladimír Dvořák
velikost textu:
vydáno 19.12.2011 11:00
Na vše o rakovině děložního čípku a dalších HPV onemocněních se můžete ptát v pondělí od 11 hodin Vladimíra Dvořáka, předsedy České gynekologické a porodnické společnosti.

Osobnost odpovídá

Litujeme, ale zadávání otázek bylo možné pouze do 19. prosince 2011 do 11:30. Nyní osobnost odpovídá na již položené otázky.

OTÁZKA: Dobrý den,pokud tedy i muži mohou mít genitální bradavice, můžou se jim objevit třeba i na rukou? Prodělala jsem konizaci čípku. Mohl se přítel nakazit? Děkuji za odpověď. anonym
Gynekolog Vladimír Dvořák ODPOVĚĎ: Bradavice na kůži rokou jsou způsobeny jinými typy hpv, než genitální bradavice nebo přednádorové změny na děložním čípku. 19.12.2011 11:38
OTÁZKA: Dobrý den,jsem po operaci LAVH kvůli myomum,mám se ještě obávat HPV onemocnění? Anonym
Gynekolog Vladimír Dvořák ODPOVĚĎ: HPV by u Vás vyvolat genitální bradavice, případně přednádorové změny v pochvě a na zevních rodidlech. HPV samozřejmě může postihnout i jiné lokality, než genitál. 19.12.2011 11:37
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké jsou hlavní rozdíly mezi vakcínami proti HPV a kterou VY OSOBNE doporucujete pro zeny ve veku 30 - 33 let. Dekuji Anonym
Gynekolog Vladimír Dvořák ODPOVĚĎ: Obě vakcíny jsou bezpečné a výrazně snižují šanci, že by žena mohla onemocnět karcinomem děložního čípku a některými dalšími nádory. Vakcína Silgard oproti vakcíně Cervarix výrazně snižuje riziko vzniku genitálních bradavic- velmi častému onemocnění, které je velice nepříjemné, obtížně se léčí a často recidivuje. Proto preferuji Silgard. 19.12.2011 11:36
OTÁZKA: Dobrý den, pane doktore. Lze zjistit přítomnost papilomavirů v těle ženy ještě před tím, než začnou zhoubně bujet. Jsou odhalitelné pravidelnou roční gynekologickou prohlídkou, nebo je potřeba nějaké nadstandartní vyšetření ? Děkuji Vám za odpověď. Anonym
Gynekolog Vladimír Dvořák ODPOVĚĎ: Test na hpv není součástí gynekologické prohlídky. Při ní nepátráme po hpv, ale po přednádorových změných. Ty odhalí cytologický stěr nebo kolposkopie (ty součástí prohlídky jsou). Přítomnost hpv neznamená nemoc, s infekcí se setká cca. 80% naší populace. 19.12.2011 11:33
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, u mého přítele se již nějako dobu vyskytují genitální bradavice. Bohužel se je zatím s pomocí dermatoložky nedaří úspěšně odstranit. Já chodím pravidelně na cytologii a občas jsem měla zhoršené výsledky, takže nám bylo řečeno, že původcem můžu být já nebo i přítel, že to máme oba v sobě a jen někomu se to projeví např. těmi bradavicemi. Příteli jeho dermatoložka řekla, že nemá již tedy cenu, aby se očkoval proti HPV, ale moje gynekoložka mi to naopak doporučuje. Není to levná záležitost. Myslíte, že to má pro mě smysl se nechat očkovat? Může výskyt HPV způsobovat i nějaké jiné potíže, např. bolesti při pohlavním styku? Také se chci zeptat, zda je normální, že stěr z děložního čípku mě rozkrvácí na několik dní. Děkuji předem za odpověď. Lucie
Gynekolog Vladimír Dvořák ODPOVĚĎ: Myslím, že vakcinace pro Vás smysl má. Snižuje riziko vzniku i jiných onemocnění, než genitálních bradavic. HPV bolesti nezpůsobuje. Po odběru cytologie se opravdu krvácení objevuje běžně, vyjímečně může být i dlouhodobější (několik dní). 19.12.2011 11:31
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, opravdu kromě očkování neexistuje žádný lék? Dané očkování přeci není na všechny typy viru a hlavně s ním nejsou ještě dlouhodobé zkušenosti?A do nedávna pro ženy(nemyslím mladé dívky) nebylo vůbec nic:-( Poslední dobou mi přijde, že skoro každá žena má nějaké zkušenosti s tímto virem... je to až nějak moc nezadržitelný problém s kterým si nějak nikdo moc neví rady :-( Myslíte, že třeba anionové vložky by mohli být malinko nápomocné? Předem děkuji za odpověď. Matunová
Gynekolog Vladimír Dvořák ODPOVĚĎ: Očkování není lék, ale prevence nákazy. Je pravdou, že nechrání proti všem typům hpv, ale dramaticky snižuje riziko mnoha nebezpečných a nepříjemných nemocí. Další prevencí by byla celoživotní sexuální abstinence nebo celoživotní monogamie páru (za předpokladu, že žádný z dvojice neměl nikdy jiného sexuálního prtnera). Anionové ani jiné vložky léčbou ani prevencí nejsou. 19.12.2011 11:29
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, jak je možné se nakazit HPV viry v případě, že je vyloučen pohlavní styk, nebo jakýkoliv kontakt s kůží u genitálu? Lenka Nová
Gynekolog Vladimír Dvořák ODPOVĚĎ: Nákaza, o které píšete, by byla velmi raritní. Existují např. případy nákazy zdravotníků při některých laserových nebo radiochirurgických výkonech. 19.12.2011 11:27
OTÁZKA: Dobrý den, má smysl nechat se očkovat i ve třiceti letech? A jak zjistím, že už nejsem HPV viry nakažená? Anna
Gynekolog Vladimír Dvořák ODPOVĚĎ: Minimálně jedna z vakcín, které jsou na trhu, má účinnostní data pro ženy do 45 let. Jde o vakcínu Silgard. Vakcinace je tedy možná. Pravděpodobnost, že byste byla nakažena všemi viry, proti kterým vakcína chrání, je menší než 1%. Test na hpv před vakcinací se nedoporučuje nikde na světě. 19.12.2011 11:25
OTÁZKA: Dobrý den, je možné, že lékař provede stěry špatně? Mám kamarádku a té zjistili nález na děložním čípku a říkali, že už to tam musela mít několik let a přitom chodila každý rok na cytologii. Děkuji! Sylva
Gynekolog Vladimír Dvořák ODPOVĚĎ: Je velice obtížné vyjádřit se k případu, o kterém nevím detaily. Stěr samozřejmě může být proveden nekvalitně, ale příčina objevení se nádoru u Vaší kamarádky může být i zcela jiná. 19.12.2011 11:23
OTÁZKA: Dobry den...prosim o radu s nasledujicim problemem. Mel jsem pohlavni styk se zenou chraneny prezervativem. Az pote jsem zjistil, ze ta dotycna mela genitalni bradavice. Asi po ctvrt roce se mi zacaly objevovat drobne kozni potize, ale zatim zadne genitalni bradavice...drobne svedeni na sliznici v nose, drobne svedeni v oblasti penisu. Objevila se jen jedna mala bradavicka na tvari. Byl jsem na koznim, ale stery z predkozky na HPV negativni. Beru hodne vitaminu a hlivu ustricnou. Muzete mi poradit jak a jestli mohu vyloucit pritomnost viru v tele? Pokud pritomnost nelze vyloucit, nebo pokud bych jeho pritomnost zjistil, co byste mi doporucil? Da se viru ucine zbavit? Dekuji Martin
Gynekolog Vladimír Dvořák ODPOVĚĎ: Příznaky, které uvádíte, nepůsobí infekce hpv. Byl-li hpv test negativní, infekce se t.č. patrně nemusíte obávat. 19.12.2011 11:22
OTÁZKA: Dobrý den, před půl rokm jsem byla na kontrole u svého gynekologa a byl mi zjištěn papilomavirus na děložním čípku. Je mi 22 let, mám 4 roky stejného partnera. Lékař mi říkal, že 8 z 10 žen se viru zcela zbaví. Je to opravdu možné? Klára
Gynekolog Vladimír Dvořák ODPOVĚĎ: Ano, u naprosté většiny mladých žen infekce samovolně odezní. Je ovšem ale možná infekce opakovaná. Bohužel nedokážeme určit, u koho infekce vyvolá přednádorové či jiné změny. 19.12.2011 11:20
OTÁZKA: Dcera prodělala infekci virem v podobě genitálních bradavic, po "vyléčení" - zmizení bradavic byla na doporučení lékařky očkována. Může onemocnět rakovinou děložního čípku? Kudláčková
Gynekolog Vladimír Dvořák ODPOVĚĎ: Vakcinace výrazně snižuje riziko vzniku karcinomu děložního čípku a dalších závažných onemocnění. Přesto je ale nutné, aby očkované ženy chdily na preventivní prohlídky. Vakcíny, které jsou na trhu, nechrání proti méně častým typům hpv, proto by u některých očkovaných, které by prevenci zanedbávaly, nádor vzniknout mohl. 19.12.2011 11:18
OTÁZKA: Je pravda, že do vzorku z každoroční cytolog. kontroly čípku se dostane asi jen 20 % z celkové tkáně, jež byla podrobena kontrole. Je to jeden z důvodů, proč se kontrola provádí každoročně? Proč v jiných zemích chodí ženy na kontrolu jednou za pět let? Je výskyt papilomavirů v populaci různých zemí různý? Anonym
Gynekolog Vladimír Dvořák ODPOVĚĎ: Je pravdou, že při odečítání cytologického stěru screenerka či lékař nemohou prohlédnout všechny buňky, které jsou na sklíčku (desítky či stovky tisíc buněk). I to je jednou z příčin, že se mohou někdy atypické buňky přehlédnout a proto se cytologie u nás doporučuje opakovat každoročně. Čím je interval mezi vyšetřeními kratší, tím menší je šance, že by u ženy, která chodí na screening, mohl vzniknout nádor. Frekcence screeningových vyšetření je dána ekonomickými možnostmi systému. Je možné, že i v ČR se screeningový interval v budoucnu rozšíří. Výskyt hpv se v jednotlivých zemích Evropy patrně příliš neliší. 19.12.2011 11:16
OTÁZKA: Dobrý den, po konizaci čípku (lékaři nedokázali určit, zda byla odebrána všechna postižená tkáň) mi lékař doporučil očkování Sligard. Druhou dávku dostanu 20. prosince 2011. Ráda bych se začala snažit o těhotenství. Jaké mi hrozí problémy – z hlediska provedené konizace, nálezu na čípku (který by nemusel být v pořádku) a bude mít očkování vliv na těhotenství (je možné 3. dávku odložit)? Anonym
Gynekolog Vladimír Dvořák ODPOVĚĎ: dobrý den, vakcinaci může podstoupit i žena, která má za sebou ošetření přednádorové změny na děložním čípku. Pokud bylo možné provést konizaci šetrně (bylo odstraněno minimum tkáně), komplikace ve smyslu předčasného porodu by Vám hrozit neměly. Pokud otěhotníte po aplikaci druhé dávky Silgardu, je možné aplikací 3. dávky odložit až po šestinedělí. Vakcinace bude stejně účinná, jako by byla vakcína podána v běžném schématu. 19.12.2011 11:12
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, moje přítelkyně před asi 3 lety prodělala rakovinu děložního čípku (naštěstí ji byla diagnostikována včas a nádor jí byl odoperován). Rád bych se zeptal, zda je možné že se jí rakovina může znovu vrátit a také zda se případná nákaza HPV virem může týkat i mě. Děkuji. Honza
Gynekolog Vladimír Dvořák ODPOVĚĎ: Dobrý den, prodělaná infekce hpv nezanechává dlouhodobou imunitu, takže je možné, aby se u ženy, která má za sebou ošetření přednádorové změny či počínajícího nádoru, objevily podobné změny za několik let znovu. Nákaza hpv se týká obou pohlaví. U muže způsobují hpv např. karcinom penisu či genitální bradavice. Naštěstí většina infekcí hpv odezní bez následků a léčby. Nelze ale předem určit, u koho vzniknou nebezpečná či nepříjemná onemocnění. 19.12.2011 11:09

Upozornění






mobilní verze