Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

On-line rozhovor s Josefem Dubnem

Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy
velikost textu:
vydáno 15.3.2011 10:00
Ptejte se mluvčího Státní veterinární správy, jak jsou u nás kontrolované ryby, kuřecí maso a další potraviny dovážené ze zahraničí?

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 15. března 2011 do 10:30

OTÁZKA: Jak se věci mají s dovozem vepřového masa vykrmeného dioxinem z německa? Štěpán
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Mají se dobře. Tento skandál v Německu byl zvládnutý tak, že postup německé strany ocenily odborné orgány EU. A my jsme se přesvědčili o tom, že to, co německá strana tvrdila, je pravda. Přestože nám sdělili, že v mase, co k nám šlo nejsou překročené limity, odebrali jsme vzorky a zjistili jsme, že limity překročeny nebyly. Dále jsme prověřili i jiné komodity, celkem zhruba 50 vzorků. Takže zákazník nemusí mít obavy. JD 15.3.2011 10:12
OTÁZKA: Jíte pangase? Kamila
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: To je stručná odpověď, že...Zrovna v neděli jsme měli pangase. Byl dobrý. Při koupi mražených ryb doporučuji si přečíst složení. Kolik je masa, kolik je vody. Pokud nejsou ryby označeny jinak, může být obsah vody max 5 %. Pokud jsou glazované, tj. chráněné před vysušením chladem nebo je do nich přidaná voda pomocí povolených přídatných látek, může obsahovat vody více... JD 15.3.2011 10:13
OTÁZKA: Dobrý den, maso nekupuji v řeznictví, ale v řetězcích. Je výsekové maso prodávané na táccích, ať již pouze přetažené fólií či vakuově baleno vhodné i pro malé děti do 1 roku? A můžete prosím něco napsat i o plynech použitých při vakuových baleních. O které se jedná a neuškodí-li dětem? Děkuji Zuzana L.
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Všechny potraviny živočišného původu, tj. i toto maso, musí splnit podmínky zdravotní nezávadnosti. To znamená, že je možné je dát dětem. Zde ale asi by měl poradit dietolog, jaké maso je pro malé děti vhodné. To z hlediska stravitelnosti. Zdravotně závadné jistě není. Pokud se používá ochranných plynů i ty musejí splnit podmínky dané předpisy. JD 15.3.2011 10:16
OTÁZKA: Dobrý den, kupujete jídlo dovezené ze zahraničí, nebo dáváte přednost místním výrobkům? Díky Ivan
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Kupuji si, co mi chutná. A to dobré české i dobré cizí. jd 15.3.2011 10:17
OTÁZKA: Hezký den, jíte pangase? Katka
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Jím, viz předchozí dotaz (první). Proč ne. Je to rybka, která se dá udělat na mnoho způsobů. Jen doporučuji si přečíst na etiketě obsah masa, abyste si nekupovala moc vody za cenu masa. JD 15.3.2011 10:19
OTÁZKA: Dobrý den zajímalo by mě čemu se konkrétně vyhýbáte vy? děkuji schved
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Marně přemýšlím, čemu se vyhýbám.... Jasně, že něco mám raději, ale zase přemýšlím, co to je? Asi jsem opravdu všežravcem. Takže asi nevyhýbám. JD 15.3.2011 10:21
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaký máte názor na tzv. refresh maso např. mořských ryb, prodávaných na obchodních pultech pod štítkem "chlazené"? Třeba takový pangasius přeci nemůže být dovezen z Vietnamu ve stadiu chlazeném za cenu, kterou obchody nabízejí. Děkuji za odpověď. Kasia
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Rybí maso muže být nabízeno čerstvé a je to možné. U ryb domácích to takový problém není. Ale i dovezené může být čerstvé, například losos, tuňák. Také si člověk připlatí. Pak samozřejmě mražené. Ale i, jak píšete rozmražené, které se "tváří" čerstvě. To možné je, ale musí tak být označeno. JD 15.3.2011 10:23
OTÁZKA: Dobrý den, již před dávnou dobou jsem dostávala do emailové zschránky různé zprávy o tom, že pangasius, který se k nám dováží žije ve stokách, že se filety z pangasů často obohacují fosfáty a že tato ryba nemá v sobě absolutně žádné živiny a vitaníny. Jaká je tedy skutečnost, opravdu bychom se neměli obávat, nebo bychom tuhle poslední zprávu německé ARD měli brát jako potvrzení dřívějších teorií? Barbora
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Již v roce 2009 běhal na netu mail hrozící před pangasem, tehdy šlo o špatnou češtinou psaný text, snad automatickým překladačem. Státní veterinární správa se již tehdy na pangase zaměřila. Během mimořádné kontrolní akce jsme nezjistili překročení žádných limitů stanovených pro různé cizorodé látky, ani ony polyfosfáty. Test provedla i MF DNES, také v náhdně koupených výrobcích se neprokázalo překročení povolených limitů. Ještě k polyfosfátům, ty se mohou dodat, ale jen v povoleném množství, a to za účelem jímání vody. Jinak snad dodám, že se čas od času objevují zaručené info o rizicích tu z vepřového, drůbežího a jiného masa, abebo z jogurtů. Zajímavé informace k těmto tématům se najdou například na webové stránce věnované hoaxům, s vyjádřením odborníků. A ještě dodám, že systém veterinárních kontrol je funkční, a to jak náš, tak i ostatních zemáEU. JD 15.3.2011 10:28
OTÁZKA: Jak se provádí kontroly dovezeného jídla ze zahraničí? Kontroluje se vše nebo jen namátkově? Díky Iva
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: V rámci intrakomunitárního trhu, mezi zeměmi EU se důvěřuje veterinární autoritě země původu, kontrolují se patřičné certifikáty, nicméně namátkově se kontroluje i fyzicky, a pak navíc i v rámci mimořádných kontrolních akcí. Přísnější jsou kontroly z nečlenských zemí. Suroviny a potraviny živočišného původu mohou do EU jít jen ze závodů pro EU schválených. Kontroly certifikátů, plus kontroly fyzické! JD 15.3.2011 10:30
OTÁZKA: Dobrý den, pane doktore, zajímalo by mě, zda je na dovoz potravin ze třetích zemí nastavený pravidelný vzorkovací plán (kontrola každé dodávky) nebo se jedná pouze o cílený a časově omezený monitoring. Jaké jsou minimální požadavky na kontrolu na hranicích EU, resp. ČR? Děkuji. ML Magda Lišková
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Nejsem doktor, ale to nevadí. Jinak viz předchozí odpověď. Zásilky z nečlenských zemí prověřují na pohraničních veterinárních stanicích na vnějších hranicích EU. My máme jen jednu, na Ruzyni. Pokud výsledky vyšetření prokáží nějaké pochybení, výrobek se vrací nebo likviduje. JD 15.3.2011 10:32
OTÁZKA: Dobrý den. Zajímá mě, jak je to s s přebalováním masa, konkrétně drůbeže. Přítelkyně mi tvrdí, že firma, kde nějakou dobu pracovala to dělala běžně. Dovezli odněkud zmrazené kuřecí maso, tam ho přebalili do svých obalů a prodávali jako jejich výrobek. Jak je to s kontrolou takovýchto výrobků? Kdo zodpovídá za kvalitu? Miroslav
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Za zdravotní nezávadnost a kvalitu odpovídá výrobce. A tím se rozumí ten, kdo "to naposledy zabalil". Je možné, že někdo něco doveze, nějak zpracuje, dodá, a zabalí a označí. Ovšem dozorový orgán všechny kroky může na základě dokumentace kontrolovat a dosledovat. V současné době je na stole návrh předpisů, aby na výrobcích bylo uvedeno nejen, kldo to "naposledy" zabalil, ale jakého původu je to "uvnitř". JD 15.3.2011 10:35
OTÁZKA: Dobrý den, slyšela jsem, že zejména polské kuřecí maso obsahuje růstové hormony. Kontroluje se maso i po této stránce? pavla
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Asi jsem odpověď neuložil. Takž znovu, hormony ani antibiotika, ani v našich, ani v rakouských, neměckých či polských kuřatech nejsou a ani nesmějí být. Přesvědčujeme se o tom v rámci monitoringu cizorodých látek. Publikace o tom ne na našich webových stránkách - ww.svscr.cz. Při poslední mimořádné akci jsme se zaměřili na všechny možné kontaminanty, tj. rezidua léčiv, dioxinů, apod. Šlo o zásilku z Polska, a zádné překročení limitů jsme neprokázali. JD 15.3.2011 10:38
OTÁZKA: Dobrý den. Co si myslíte o dovozu ryb z Baltského moře? Skutečně jsou u nich všechny hodnoty chem. látek a zejména dioxinů zvýšené? Reaguji na aféru s Treščími játry, kde naměřili opakovaně vysoké hodnoty dioxinů. Jak je možné, že nám to co Polsko zakáže, doveze se do Čech a do té doby než na to někdo přijde (laboratoře neziskovek), se výrobky volně prodávají?Děkuji za odpověd. Andinka
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Baltské moře je zvláštní tím, že je v podstatě uzavřené, jen průlivy, myslím Skagerak a Kategat umožňují prodění, a to je dost málo. Takže kontamince Baltu by se údajně měla podstatně snížit do 30 let. Ale jsou zde jistě rozdíly. Loviště jsou rozdělena a označena kódy a rybáři ví, kde je riziko větší. Rybářské země ryby kontrolují a výrobky vyšetřují. V uplynulých letech jsme zijstili v tresčích játrech z Polsska více dioxinů, než je povoleno, informovali jsme polskou stranu, odpovědí byly vyšší kontroly a situace se zlepšila. Nicméně tento problém zde zřejmě bude čas od času i nadále. Takže kontrolujeme, zjistíme-li, vracíme. Poslední případ se tákal prodeje tresčích jater, ze zásilky, která byla zlikvidována, ale malý "obchodník" si jich krabici koupil a místo, aby je vrátil, po roce ve svém krámku prodával. A i na to se nakonec přišlo. JD 15.3.2011 10:43
OTÁZKA: Dobrý den, je povinnost u kuřecího masa uvádět za jakých podmínek bylo zvíře chováno? Mám namysli podobně jako u vajíček. A pokud ano, jak se to tam uvádí? Mnohokrát děkuji za odpověď. Michaela
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: Ano, u vajec je povinnost uvádět, z jakého chovu vajíčka pocházejí. V krabičce je vysvětlení kódu, co které číslo znamená. Popřípadě je to uvedeno i slovně na obalu. Zákazníci to požadují, legislativci to navrhli a platí to. U drůbežího masa tato povinnost asi moc smyslu nemá, protože kuřecí a jiní brojleři se chovají nikoli ve výbězích, takže v podstatě u všech by bylo uvedeno, v hale. S výjimkou tzv. biokuřat, která mají možnost se probíhat na sluníčku. Tedy, doufejme. JD 15.3.2011 10:46
OTÁZKA: Víte, děsím se toho,že po zvýšení DPH upotravin se ještě sníží kvalita potravin.Já už teď jezdím jednou měsíčně z Prahy do Drážďan, kde nakupuji kvalitnější mléčné výrobky, sýry a maso a využívám i větší nabídky bioproduktů. Nemáte pocit, že u nás jsme stále biti v kvalitě i nabídce? Petr
Josef Duben , mluvčí Státní veterinární správy ODPOVĚĎ: No, to je těžká otázka, ale je na ní možná lehká odpověď. Podíváte-li se u nás do regálů, najdete také velmi kvalitní potraviny, ano, jsou dražší, to ano. A pak také levnější, a obchodníci říkají, že to zákazník chce. Asi to tak je, že Čech si chce spíš bříško naplnit, než si pochutnat. Nikoli jíst do polosyta a polopita, ale do syta, do syta. Co na to říci? JD 15.3.2011 10:49

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.





mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.