Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

On-line rozhovor s alergoložkou Jiřinou Chládkovou

MUDr. Jiřina Chládková
velikost textu:
vydáno 6.4.2011 12:00
Jak se nejlépe vypořádat s alergickou rýmou vám poradí on-line lékařka Jiřina Chládková.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 6. dubna 2011 do 12:35

OTÁZKA: Dobry den, pani doktorko, rada bych znala Vas nazor na potize meho 17leteho syna. Syn ma celorocne rymu, ucpany nos a vychrchlava hleny, nekdy je to lepsi, jindy horsi, nepamatuji vsak, ze by byl v uplynulych nekolika letech zcela bez techto potizi. Pritom je sledovan 2x rocne na alergologii, bere injekcne vakcninu (nyni jiz 1x za mesic), denne Xyzal a Nasonex. Pred 2 lety pomohl Singulaire, nyni ho bere zas, ale tentokrat zadny vyrazny pokrok nevidim. Cas od casu se ryma zmeni na hnisavou (streptokok) a na ORL dostane lek (nepamatuji si nazev), ktery na par dni pomuze a pak je to zas stejne. Syn je dlouhodobe unaveny a ja jsem pomerne nestastna, jelikoz prestoze bere tolik leku, neni videt zlepseni. Dekuji predem za radu. Zuzana
MUDr. Jiřina Chládková ODPOVĚĎ: Milá Zuzano, domnívám se, že přínosné v případě vašeho syna je rinoendoskopické ORL vyšetření, které by mohlo odhalit vadu v nosní dutině spolupodílející se na obtížích (např. křivá nosní přepážka nebo zvětšená nosní skořepa. Otorinolaryngolog také posoudí, zda-li by bylo vhodné CT vyšetření vedlejších nosních dutin. S pozdravem Jiřina Chládková 6.4.2011 12:12
OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko. Je mi 21 let a nedávno jsem byla již potřetí za svůj život odeslána k alergologovi. Tentokrát je důvodem kašel – někdy záchvaty kašle, jindy jen pocit „tlačení v krku“ s potřebou odkašlat si. Na ORL ani na vyšetření štítné žlázy nebyla zjištěna příčina. Alergolog mi udělal klasické testy, ale všechny alergeny byly negativní, takže mi řekl, že žádnou alergii určitě nemám a ať už k němu nikdy nechodím. V minulosti jsem u něj byla kvůli opakujícímu se alergickému zánětu spojivek a také kvůli kašli (ten pak přešel, ale teď zase trvá asi 2 roky-s občasnými pauzami). Poslední dobou mám skoro pořád rýmu. Opravdu základní testy odhalí všechny alergie, nebo je možné, že jsem alergická na něco, na co se běžně netestuje? Doporučila byste mi návštěvu jiného alergologa? Díky, Lucka Lucka
MUDr. Jiřina Chládková ODPOVĚĎ: Milá Lucko, ve Vašem případě považuji za vhodné navštívit nejprve otorinolaryngologa. Řada pacientů má chronickou rýmu nealergického původu, kterou lze úspěšně potlačit léčivými přípravky s protizánětlivým účinkem. Příčinou chronického kašle u mladých lidí bývají i stresové situace. Chronický kašel u pacientů bez průkazu alergie řeší plicní lékař. Doporučuji proto vyšetření u tohoto specialisty. S pozdravem Jiřina Chládková 6.4.2011 12:17
OTÁZKA: Dobrý den, jak poznám alergickou rýmu od rýmy klasické? Díky M. Michaela
MUDr. Jiřina Chládková ODPOVĚĎ: Milá Michaelo, alergická rýma narozdíl od klasické rýmy vyvolané nejčastěji virovou infekcí trvá po dobu delší než 1 týden nebo se často znovu objevuje. Alergická rýma má vodnatý charakter a v případě pylové rýmy je doprovázena silným svěděním nosu, kýcháním (nař. 50krát denně)a očními příznaky (svědění, slzení a zarudnutí očí). U těžší pylové a celoroční rýmy je velmi nepříjemný pocit ucpaného nosu. Alergologické vyšetření - kožní testy jsou velmi cenné v rozlišení obou nemocí. S pozdravem Jiřina Chládková 6.4.2011 12:23
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě, zda stačí užívat na alergickou rýmu jen antihistaminika nebo je potřeba navštívit lékaře. Alergii mám vždy na jaře a někdy v červnu ustává. Jde mi o to, zda mi lékař dá něco jiného než již zmiňované prášky, jestli si tím ještě více neškodím. Děkuji za odpověď Aneta
MUDr. Jiřina Chládková ODPOVĚĎ: Milá Aneto, pokud máte pocit ucpaného nosu navštivte, prosím, alergologa, který Vám jistě předepíše protizánětlivý lék v nosním spreji. Pokud Vás trápí silné svědění nosní sliznice nebo oční příznaky lze účinek tablet s antihistaminikem posílit i kapkami s tímto léčivým přípravkem. Tyto léčivé přípravky jsou zcela bezpečné a umožní Vám prožít pylovou sezónu bez omezení. S pozdravem Jiřina Chládková 6.4.2011 12:26
OTÁZKA: Dobrý den, používám sprej Livostin, ale má jen krátkodobý účinek. Zkoušel jsem tablety Zirtec 1 denně, ale příjde mi, že rok od roku jeho účinek na mě se snižuje. Existuje nějaký další účinný "lék". Děkuji a přeji hezký den. Dušan
MUDr. Jiřina Chládková ODPOVĚĎ: Milý Dušane, domnívám se, že ve Vašem případě se jedná o těžší alergickou rýmu. Bylo by vhodné zahájit protizánětlivou místní léčbu nosním sprejem. S pozdravem Jiřina Chládková 6.4.2011 12:28
OTÁZKA: Dobry den,mam nosni deviazione,takze prakticky mam vzdy jednu ci druhou nosni dirku ucpanou.Do toho alergie na vse mozne(ne moc silna-tak 2-3 mesice)a taky chronicka ryma-podle doktora.Nosni mi navrhl pro lepsi dychani nechat se operovat a chirurgicky odstranit nanosy hluboko v nose co mi nedovoluji spravne dychat..casto se stava ,hlavne kdyz jsi jdu lehnout,ze musim dychat usty.Taky mi doporucil nejaky kortisonovy spray..pry ho mam strikat mesic do nosa(neudelala jsem to) a pak se uvidi.Chtela jsem se zeptat jestli operativni vycisteni(seskrabani) nosa je jedine mozne reseni ci by se tyto nanosy daly treba taky postupne odstranit inhalovanim specialnich pripravku.Dekuji predem za odpoved.Renata L. Renata Laukova
MUDr. Jiřina Chládková ODPOVĚĎ: Milá Renato, dovolte mi, abych Vás podpořila v souhlase s operativním zákrokem, který ve Vašem případě s velkou pravděpodobností povede k významnému zlepšení zdravotního stavu. Operační výsledky jsou výtečné. Od žádných léčivých přípravků nelze očekávat účinek. S pozdravem Jiřina Chládková 6.4.2011 12:31
OTÁZKA: Dobrý den, souhlasíte s názory odborníků, že alergie je onemocnění psychosomatického původu? děkuji Aneta Durmanová
MUDr. Jiřina Chládková ODPOVĚĎ: Milá Aneto, názor, že alergická onemocnění např. průduškové astma patří mezi psychosomatické choroby, je již dávno překonán. Alergická onemocnění jsou podmíněna zánětlivým procesem. S pozdravem Jiřina Chládková 6.4.2011 12:34
OTÁZKA: Dobry den. Kazdy rok resim stejny problem. celou zimu jsem v pohode... ale jakmile se otepli... tak se dostavi nachlazeni. Jenze se pak nemuzu zbavit rymy... resp. pocitu plneho nosa. Kapu pak nejruznejsi kapky nekolik mesicu. Byla by nejaka rada? Nekde jsem cetl ze pry pomaha neco jako "nosni sprcha" (jednou o tom byl slanek i zde na iDnesu). PavelK
MUDr. Jiřina Chládková ODPOVĚĎ: Milý Pavle, ve Vašem případě mi dovolte, abych Vám doporučila navštívit alergologa. V případě průkazu alergické rýmy je třeba zahájit účinnou léčbu místními kapkami a event. tabletami (antihistaminika). Volně prodejné kapky jsou vhodné jen pro krátkodobou (maximálně 9 dnů trvající) léčbu infekční rýmy, protože při dlouhodobém užívání mohou poškodit nosní přepážku a vyvolat zhoršení alergické rýmy. Oplachování nosní sliznice solnými roztoky je vhodné zejména u infekční rýmy. S pozdravem Jiřina Chládková 6.4.2011 12:38
OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko, mám asi trochu netradiční dotaz. Již několik let jezdím od jara do pozdního podzimu na kole do práce (10km). Bohužel při tom trpím vodnatou rýmou, která se objevuje vždy, když vyrazím na kole v chladném počasí. Takzvaně mi "teče z nosu, jako z vodovodu". Jakmile sesednu, je po rýmě. Přežít se to dá, ale obtěžuje to velice. Někde jsem slyšela, že existuje a mohla by to být alergie na chlad. Je to možné? Jak se léčí? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Alena z Jindřichohradecka
MUDr. Jiřina Chládková ODPOVĚĎ: Milá Aleno, ve Vašem případě jde velmi pravděpodobně o chronickou nealergickou rýmu, která je v typickým případech vyvolávána vdechováním chladného vzduchu. Dovolte mi, abych Vám doporučila navštívit otorinolaryngologa. Řadě pacientů pomohou nosní spreje s protizánětlivým účinkem. S pozdravem Jiřina Chládková 6.4.2011 12:41
OTÁZKA: Dobrý den, jaký máte názor na povinné očkování? Souhlasíte s tím, že se jedná o nezodpovědné hazardování s životy našich dětí? lancik.blog.idnes.cz
MUDr. Jiřina Chládková ODPOVĚĎ: Dobrý den, jednoznačně souhlasím s povinným očkováním. Děti je třeba ochránit před nebezpačnými nákazami, které je mohou ohrozit na životě nebo vést k dlouhodobým následkům snižujícím jejich kvalitu života. S pozdravem Jiřina Chládková 6.4.2011 12:43
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné zvýšení závažnosti alergie při denním kontaktu s kočkou - přičemž alergii na kočku mám (projevuje se občasnou rýmou a svěděním očí) Dále by mne zajímalo, zda je řešením užívat Zodac pouze při těchto příznacíh (cca 1x týdně), či zda je nutné, jej užívat opravdu denně. Děkuji za odpověd a přeji pěkný den. Jitka Jitka Vašíčková
MUDr. Jiřina Chládková ODPOVĚĎ: Milá Jitko, zcela s Vámi souhlasím, že při alergii na kočku a každodennímu kontaktu s ní hrozí zhoršení tíže alergického onemocnění. Z hlediska farmakoterapie je mnohem účinnější, pokud budete Zodac užívat pravidelně každý den. Nejlepším řešením je ale vyhnout se kontaktu s kočkou, aby se k alergické rýmě nepřidružilo průduškové astma. S pozdravem Jiřina Chldáková 6.4.2011 12:47
OTÁZKA: Dobrý den. Je mi 28 a zruba od 18ti let trpim tzv. zadni rymou(hlen steka do krku).Tento problem mam celorocne a jsem kurak.Mohla by jste mi prosim poradit jake mohou byt priciny?Dekuji moc za odpoved.S pozdravem Martin. formess
MUDr. Jiřina Chládková ODPOVĚĎ: Milý Martine, dovolte mi, abych Vám doporučila vyšetření u otorinolaryngologa. Příčin Vaší chronické rýmy může být celá řada (např. křivá nosní přepážka, zvětšená nosní skořepa, nosní polypy...)a kouření cigaret situaci neprospívá. S pozdravem Jiřina Chládková 6.4.2011 12:50
OTÁZKA: Dobrý den, dlouhodobě se léčím na ORL s chronickým zánětem hltanu - není možné, že bych měla alerg. rýmu? Přijde mi, že mám dost podobné příznaky jako při alerg. rýmě. Děkuji. Pavla
MUDr. Jiřina Chládková ODPOVĚĎ: Milá Pavlo, zcela s Vámi souhlasím, vyšetření u alergologa je velmi vhodné. S pozdravem Jiřina Chládková 6.4.2011 12:52
OTÁZKA: Dobrý den, jsem v jiném stavu a očekávám, že příchodem jara se mi objeví i alergická rýma. Chci navštívit svou alergoložku, ale to potrvá ještě tři týdny, proto se ptám Vás, jaký medikament mohu ve svém stavu brát. Dosud jsem užívala Zyrtec, ten je ale v mém případě vyloučen. Děkuji za odpověď. Linda
MUDr. Jiřina Chládková ODPOVĚĎ: Milá Lindo, v těhotenství je vhodné používat nosní spreje s protizánětlivým účinkem, které jsou jen na lékařský předpis. Požádejte, prosím, Vaší alergoložku o přednostní konzultaci před nástupem Vaší pylové sezóny. S pozdravem Jiřina Chládková 6.4.2011 12:54
OTÁZKA: Dobrý den,již 3. rokem jsem si nechala aplikovat na mé problémy s alergií injekce před započetím pylové sezony. Přesto musím brát alespoň Zodac už 14 dnů, protože mám opět alergii. Injekce se mohou užívat 3-5 let, tak se bojím, že po uplynutí této lhůty vyléčená určitě nebudu a co pak budu dělat, opravdu mám obavy. Je mi 42 let. Jinak jsem mívala až alergický zánět očních spojivek, rýmu až do kašle, vše bylo opravdu neúnosné. Díky tomu očkování je to výrazné z mírnění problémů, to ano.Děkuji za odpověď. Kamila Kamila z Ostravy
MUDr. Jiřina Chládková ODPOVĚĎ: Milá Kamilo, velmi dobrou zprávou je, že alergenová imunoterapie vedla ve Vašem případě ke zmírnění alergických obtíží. I když se podává po dobu 3-5 let, její příznivý účinek přetrvává minimálně dalších 10 let. Tuto léčbu lze i opakovat. S pozdravem Jiřina Chládková 6.4.2011 12:57

Upozornění






mobilní verze