Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

Na vedlejší účinky antikoncepce jste se ptali MUDr. Heleny Máslové

Gynekoložka MUDr. Helena Máslová při rozhovoru pro OnaDnes.cz
velikost textu:
vydáno 11.1.2013 15:00
Pilulky proti otěhotnění mohou zavinit mrtvici i smrt, varují lékaři čím dál hlasitěji. Trombóza ale není jediným vedlejším účinkem hormonální antikoncepce. Co naše játra nebo riziko rakoviny prsu? Jaké povinnosti má gynekolog, než vůbec prášky předepíše? Ptejte se on-line MUDr. Heleny Máslové.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 11. ledna 2013 do 15:30

OTÁZKA: Dobrý den, chtěl bych zeptat jake krevní testy je dobre nechat udelat jako prevenci při užívaní hormonální antikoncepce? Zkrátka, co mam říct když přijdu do laboratoře? Michal Minář
Gynekoložka MUDr. Helena Máslová při rozhovoru pro OnaDnes.cz ODPOVĚĎ: Krevní testy by měl předepsat, obvodní lékař, člověk si nemůže naordinovt své testy v laboratoři, pokud je nechce sám hradit. Potom záleží na důvodu testování. Pokud se jedná o nasazení hormonální antikoncepce tak záleží na rodinné anamnéze. 11.1.2013 15:02
OTÁZKA: Dobrý den, syn má 15letou přítelkyni, byla očkovaná proti rakovině děložního čípku a teď zvažují jak dál. Nechtějí být ve stresu z případného těhotenství a HA jim přijde jako nejlepší řešení, co myslíte? Jolana
Gynekoložka MUDr. Helena Máslová při rozhovoru pro OnaDnes.cz ODPOVĚĎ: HA je jistě nejspolehlivější antikoncepční metodou. Pokud zahájí pohlavní život v takto ranném věku, pak je to namístě. 11.1.2013 15:04
OTÁZKA: Dobrý den, chci se zeptat, zda má braní HA nějaký vliv na imunitu? Nízkohormonální HA jsem brala měsíc, pak jsem musela přestat, trpěla jsem nadýmáním, křečemi a bolestmi žil, o psychice nemluvě. Asi měsíc po vysazení se mi rozjela infekční artritida a další nepříjemné problémy. Lze to svézt na HA jako na spouštěč problemů? Nebo to byla pouze shoda náhod? Do té doby jsem byla zcela zdravý mladý člověk, což se teď už moc říct nedá. Předem díky za odpověď. Marta
Gynekoložka MUDr. Helena Máslová při rozhovoru pro OnaDnes.cz ODPOVĚĎ: Autoimunitní choroby dostávají i ženy bez HA. Spekulovat o tom zda byl HA spouštěčem můžeme, ale objektivní zhodnocení není možné zpětně provést. Neznám studii, která by jednoznačně prokázala vliv HA na autoimunitní choroby. 11.1.2013 15:06
OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko, je mi 29 let a již 12 užívám hormonální antikoncepci. Momentálně jsem přešla po delší době od značky Yaz na Zoely. V rodině máme problémy s křečovými žilami (babička, maminka), jsem nekuřačka, ale trpím lehkou nadváhou. Chci se Vás zeptat, je pro mne užívání HA vhodné nebo bych měla s jejím užíváním přestat? Děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký zbytek dne. Čermáková
Gynekoložka MUDr. Helena Máslová při rozhovoru pro OnaDnes.cz ODPOVĚĎ: Záleží na posouzení více faktorů- partnerský vztah, sexuální aktivita, s výskyt dalších chorob v rodinné anamnéze. Nejdůležitěší je otázka proč má 29 letá žena převedena do umělé neplodnosti? 11.1.2013 15:07
OTÁZKA: Dobry den, prosim Vas o radu ohledne hormonalni antikoncepce. Jsem matka dvou deti, mladsi jsem prestala kojit pred mesicem. Pred otehotnenim jsem uzivala horm.ant. 6 let. Je mne 36 let, jsem nekuracka a ja sama ani v rodine neni problem s trombozou, nebo mrtvici. Mela jsem v planu zacit brat prasky, ale odrazuji me nektere clanky, ktere varuji pred rakovinou prsu v souvislosi s uzivanim horm. antikoncepce. Co byste mne poradila, pripadne jaky typ zvolit. Predem dekuji za odpoved. Lucie D. Lucie
Gynekoložka MUDr. Helena Máslová při rozhovoru pro OnaDnes.cz ODPOVĚĎ: Nevím, zda máte v rodině Ca prsu. Pokud ano, pak je obezřetnost namístě, pokud ne, je potřeba zvážit přínos spolehlivosti HA a menší nespolehlivost u nehormonálních metod. 11.1.2013 15:10
OTÁZKA: Dobrý den paní doktorko, mám na vás dvě otázky. HA beru již 6 a půl roku a to od svých 16 let. Za celou dobu mi můj gynekolog neudělal žádné jaterní testy a to i přes to, že jsem ho o to sama žádala. Prý to u mne není nutné, protože jsem mladá, HA beru jen krákou dobu a v rodině nemám žádné rizikové faktory a jsem nekuřačka. Je to v pořádku? Můj druhý dotaz se týká vysazení HA. O tomto kroku uvažuji i když nemám žádné zdravotní komplikace spojené s užíváním HA. Projevuje se u mne "jen" snížená chuť k sexu. O vysazí uvažuji, přestože děti neplánuji dřív než v horizontu pěti let. Bojím se, že pokud bych HA užívala až do doby, kdy budu chtít mít děti, tak bude otěhotnění po např. 12 letech nepřetržitého užívání HA problematické. Jaký je Váš názor na dlouhodobé užívání HA? Může dlouhodobé užívání HA později souviset s obtížemi s početím? Děkuji za Vaše odpověďi. Irena Irena
Gynekoložka MUDr. Helena Máslová při rozhovoru pro OnaDnes.cz ODPOVĚĎ: Lékaři se drží doporučení, které ukládá povinnost vyšetřovat jisté ukazatele, což není v případě nasazeni HA. Není chybou lékaře, že jaterní testy neudělal. můžeme diskutovat, zda je vpořádku, že i přesto, že HA zatěžuje játra, není v doporučení dělat jaterní testy. 11.1.2013 15:12
OTÁZKA: Dobrý den, mluvíte o tom, že pro ženy starší 40 let je hormonální antikoncepce riziková. Platí to i o hormonálním tělísku (Mirena)? Můj gynekolog mi tvrdil, že v případě tělíska obdobná rizika neplatí. Je to opravdu tak? A pokud ano, je to bezpečné i pro ty z nás, které mají zmiňovanou poruchu krevní srážlivosti? Markéta
Gynekoložka MUDr. Helena Máslová při rozhovoru pro OnaDnes.cz ODPOVĚĎ: Hormonální tělísko uvolňuje hormony, které se vstřebávají do organizmu a mají stejné vedlejší a nežádoucí účinky jako perorální preparáty. 11.1.2013 15:14
OTÁZKA: Je fakt, že o jaterní testy při užívání HA se už nikdo nezajímá. Takže už žádné nebezpečí játrům nehrozí? Nováková
Gynekoložka MUDr. Helena Máslová při rozhovoru pro OnaDnes.cz ODPOVĚĎ: Již zodpovězeno. 11.1.2013 15:14
OTÁZKA: Dobrý den, cca 10 let jsem brala antikoncepci, napřed Tri-Regol, pak Regulon... Před rokem tři měsíce Clostilbegyt, bez úspěchu. Nyní jsem v sedmém měsíci těhotenství - přirozenou cestou. Mohou mít léky, které jsem brala, nějaký negativní dopad na moje zdraví? Co byste mi doporučila jako bezpečnou antikoncepci po porodu? Prášky ani tělísko bych nechtěla... Děkuji za odpověď. Hanka
Gynekoložka MUDr. Helena Máslová při rozhovoru pro OnaDnes.cz ODPOVĚĎ: Jsou muži, kteří používají přerušovanou soulož celoživotně, bez toho, aby přivedli svou partnerku do nežádoucího těhotenství. V případě, že nevěříte svému partnerovi, pak je tu na místě kondom. 11.1.2013 15:16
OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se zeptala jaké jsou podle vás možné vedlejší účinky hormonální antikoncepce na pleť? Brala jsem horm.antikoncepci od 16ti let, po dobu deseti let, od té doby co jsem ji vysadila se mi strašně zhoršila pleť a trpím akné v silné formě, častokrát se setkávám s názorem, že se po vysazení moje tělo čistí a bouří se mi hormony a tento proces může trvat několik let. Předem děkuji za odpověď. Bára
Gynekoložka MUDr. Helena Máslová při rozhovoru pro OnaDnes.cz ODPOVĚĎ: Akné dospělých je civilizační chorobou a vyskytuje se ve vyšší míře, než v předelšých generacích. Příčiny nejsou přesně známy. Spekuluje se o zatížení hormonálními disruptory. Zkuste to zvládnout nefarmakologickou péčí o pleť. 11.1.2013 15:18
OTÁZKA: Dobry den. Pred par rokmi mi doktora odporucovala brat antikoncepciu na moju nepravidelnu menstruaciu. Ja som odmietla s tym, ze v rodine mame srdcovo-cievne problemy. Neviem, ale ci som neurobila chybu. Menstruciu mam, ale ma dlhy cyklus, viac ako 60 dni. Doktorka uz to nechce riesit, a priatel ma z toho obavu. Mam sa nejak obavat? Ist na testy do specializovanej kliniky? Dakujem. Emma
Gynekoložka MUDr. Helena Máslová při rozhovoru pro OnaDnes.cz ODPOVĚĎ: Vzhledem k tomu, že bylo potvrzeno francouzskými výzkumy, že u uživatelek HA zvyšuje riziko infarktu myokardu, jeví se méně rizikové tolerovat delší cyklus, než riskovat toto zvýšené riziko. 11.1.2013 15:19
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho před otěhotněním bych měla vysadit HA. Můj gynekolog tvrdí, že cca tři měsíce po vysazení budu teoreticky nejplodnější, ale já bych byla raději, kdyby se tělo po užívání HA srovnalo a početí bylo přirozenější (teda jestli to jde). Chtěla jsem vysazovat tak dva roky před plánovaným otěhotněním, ale řekl mi, že je to zbytečně brzo. Je mi 26 let, HA (Belara) beru už asi 5 let bez jakýchkoliv problémů. Děkuji za odpověď a pěkný víkend. Eva Eva
Gynekoložka MUDr. Helena Máslová při rozhovoru pro OnaDnes.cz ODPOVĚĎ: Nikdo neví, jak dlouho se tělo čistí, nikdo to ještě nikdy nezměřil. Cokoli bude řečeno je pouhá spekulace. Řiďte se svými instinkty. 11.1.2013 15:21
OTÁZKA: Dobrý den paní doktorko, mám na Vás několik otázek. Je mi 27 let, před 4 měsíci jsem přestala brát HA Diane35, kterou jsem užívala od 16ti let. Jaterní testy mi byly provedeny, když jsem HA začínala brát, od té doby ne. Jak často by se měly provádět? Dále se chci zeptat, zda může ovlivnit HA rakovinu děložního čípku. V příbalovém letáku je upozornění, ale vím, že gynekologové to často vyvrací. Prodělala jsem konizaci děložního čípku ve stadiu CIN III a podle gynekologa můžu antikoncepci užívat klidně dál (já už raději z více důvodu nechci). A poslední otázka, před 2 lety mi byla zjištěna snížená funkce štítné žlázy, myslíte, že na to mohlo mít vliv dlouhé užívání antikoncepce? Moc děkuji Daniela Mrázová
Gynekoložka MUDr. Helena Máslová při rozhovoru pro OnaDnes.cz ODPOVĚĎ: K první otázce: Vyšetřovaní jaterních testů není guidelines. Nález na děložním čípku souvisí s infekci papillomavirem a v kombinaci s horší imunitou poševní sliznice užívání HA souvisí jen velmi nepřímo, mění kvalitu vaginální flory a tím i sliznice. Souvislost s ovlivňovaním funkce štítné žlázy nebyla oficálně prokázána, ale víme, že oba systémy, pohlavní a thyroidální spolu úzce souvisí. 11.1.2013 15:26
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat proč po vysazení antikoncepce razatně přibírám na váze? Děkuji Zuzana Zuzana
Gynekoložka MUDr. Helena Máslová při rozhovoru pro OnaDnes.cz ODPOVĚĎ: Tyto dvě věci spolu pravděpodobně nesouvisí. 11.1.2013 15:26
OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se vás zeptat na jednu věc. Beru antikoncepci už asi osm let (s malou přestávkou). Je podle vás vhodné čas od času třeba na tři měsíce vysadit? Sníží se tím riziko vzniku některých onemocnění, které jsou s antikoncepcí spojovány? Děkuji za odpověď. Linda
Gynekoložka MUDr. Helena Máslová při rozhovoru pro OnaDnes.cz ODPOVĚĎ: Nesníží. Přestávky mají jediný smysl, že si ověříte, zda vaše tělo je schopné menstruovat spontánně. 11.1.2013 15:28

Upozornění






mobilní verze