Hubnutí - (c) profimedia.cz/corbis

Hubnutí - (c) profimedia.cz/corbis - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Odolejte nástrahám švédského stolu

  • 9
Určitě jste to na zahraniční dovolené zažili také: přijdete do hotelové restaurace, kde se stoly prohýbají pod spoustou lahůdek. Stravování formou švédských stolů je rozšířeno takřka po celé Evropě.

PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE

Mnozí si pak při pohledu na plnou tabuli řeknou: Když jsem zaplatil tolik peněz, tak tady přece nic nenechám. A každý den se pořádně nacpou.

Když se po čtrnácti dnech vrátí domů a postaví se na váhu, nestačí se divit, kolik kilogramů na dovolené přibrali.

Třeba vás právě čeká dovolená a kladete si otázku, jak takové nástrahy švédského stolu zvládnout, aby vaše dosavadní snaha zbavit se přebytečných kilogramů nepřišla vniveč.

Připravili jsme pro vás několik osvědčených pravidel: 

• Snídani si dopřejte velmi podobnou, jakou míváte v uváděných jídelníčcích. Pokud bude v některých zemích problém sehnat celozrnné pečivo, dejte si takové, jaké bude k dispozici, ale nepřekračujte množství zhruba padesáti gramů. O to více si můžete dát sýra, jogurtu, vajec, výjimečně i libovou uzeninu a k tomu vždy kus zeleniny či ovoce. Pozor na koláčky a další sladkosti.

• Nemáte-li zaplacené obědy, zkuste si dát v restauraci salát se sýrem nebo tuňákem nebo grilované maso či rybu jen se zeleninou.

• Odpoledne se pokuste vyhnout sladkým nápojům a zmrzlinám, jednou nebo dvakrát týdně si je však můžete dopřát. Vyšší příjem energie pak můžete vykompenzovat tím, že si půjdete zaplavat nebo vyrazíte na svižnou procházku.

U večeře vždy začínejte salátem a sklenicí minerálky. Poté se rozhlédněte po rybách, libovém mase a přílohových zeleninách. Ochutnávejte hlavně to, co neznáte. Brambory, rýže i hranolky jsou notoricky známé, proto je jíst nemusíte, nebo jen zcela symbolicky.

• Abyste předešli tomu, že se přejíte, jezte každé jídlo velmi pomalu. Uvědomte si, že z přejedení je člověku jen a jen špatně a špatný pocit na dovolené - ten jste si přece nezaplatili.

Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB

Jídelníček pro dnešní den

SNÍDANĚ: celozrnné pečivo s pomazánkou 
50 g celozrnné bagety
100 g polotučného tvarohu
sůl, petrželka, bazalka
ředkvičky
1060 kJ

SVAČINA
50 g ořechů
1430 kJ

OBĚD: řecký salát
100 g okurek
100 g rajčat
100 g papriky
1 cibule
1 lžíce černých oliv
1 lžička olivového oleje
šťáva z citrónu, rozmarýn
80 g sýra feta
1370 kJ

SVAČINA
káva latté (nebo 2 dl mléka)
380 kJ

VEČEŘE: cuketa a lilky zapečené s masem
80 g vařené rýže (nejlépe basmati)
100 g mletého hovězího
100 g cukety
100 g lilku
100 g papriky
100 ml rajčatového pyré 
1 lžíce parmezánu
česnek, sůl, pepř, provensálské koření
1 lžíce oleje, 1 cibule
Osmahněte zeleninu, přidejte utřený česnek a koření. Do pekáčku dejte část zeleniny, přidejte osolené mleté maso a zakryjte zbytkem zeleniny. Zalijte rajčatovým pyré. Posypte parmezánem a zapečte.
1710 kJ

Celkem: 5940 kJ

,