Mnozí si pak při pohledu na plnou tabuli řeknou: Když jsem zaplatil tolik peněz, tak tady přece nic nenechám. A každý den se pořádně nacpou.
Když se po čtrnácti dnech vrátí domů a postaví se na váhu, nestačí se divit, kolik kilogramů na dovolené přibrali.
Třeba vás právě čeká dovolená a kladete si otázku, jak takové nástrahy švédského stolu zvládnout, aby vaše dosavadní snaha zbavit se přebytečných kilogramů nepřišla vniveč.
Připravili jsme pro vás několik osvědčených pravidel:
• Snídani si dopřejte velmi podobnou, jakou míváte v uváděných jídelníčcích. Pokud bude v některých zemích problém sehnat celozrnné pečivo, dejte si takové, jaké bude k dispozici, ale nepřekračujte množství zhruba padesáti gramů. O to více si můžete dát sýra, jogurtu, vajec, výjimečně i libovou uzeninu a k tomu vždy kus zeleniny či ovoce. Pozor na koláčky a další sladkosti.
• Nemáte-li zaplacené obědy, zkuste si dát v restauraci salát se sýrem nebo tuňákem nebo grilované maso či rybu jen se zeleninou.
• Odpoledne se pokuste vyhnout sladkým nápojům a zmrzlinám, jednou nebo dvakrát týdně si je však můžete dopřát. Vyšší příjem energie pak můžete vykompenzovat tím, že si půjdete zaplavat nebo vyrazíte na svižnou procházku.
• U večeře vždy začínejte salátem a sklenicí minerálky. Poté se rozhlédněte po rybách, libovém mase a přílohových zeleninách. Ochutnávejte hlavně to, co neznáte. Brambory, rýže i hranolky jsou notoricky známé, proto je jíst nemusíte, nebo jen zcela symbolicky.
• Abyste předešli tomu, že se přejíte, jezte každé jídlo velmi pomalu. Uvědomte si, že z přejedení je člověku jen a jen špatně a špatný pocit na dovolené - ten jste si přece nezaplatili.
Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB
Jídelníček pro dnešní den SNÍDANĚ: celozrnné pečivo s pomazánkou SVAČINA OBĚD: řecký salát SVAČINA VEČEŘE: cuketa a lilky zapečené s masem Celkem: 5940 kJ |