Čočkový salát s batáty a kozím sýrem
Ingredience pro 4 osoby:
- 400 g čočky
- 2 velké batáty
- 1 svazek rukoly
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce tekutého medu
- sůl a pepř
- 4 kolečka kozího sýra
Pracovní postup:
- Čočku přeberte a asi na hodinu namočte. Pak vodu vyměňte a uvařte čočku doměkka. Slijte, osolte, opepřete, promíchejte a nechte stranou.
- Mezitím si oloupejte batáty, nakrájejte je na kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka.
- V misce prošlehejte ocet, olej, med, pepř a sůl.
- Do velké mísy dejte čočku, uvařené batáty a rukolu, zlehka promíchejte a rozdělte na talíře.
- Každou porci přelijte zálivkou a navrch položte kozí sýr, který jste lehce ogrilovali v troubě nebo na grilu. Podávejte s čerstvým pečivem.
Těstovinový salát s kuřecím masem
Ingredience pro 4 osoby:
- 2-3 kuřecí prsa
- sůl a pepř
- olivový olej
- 300 g uvařených špaget
- 2 žluté papriky
- 2 červené papriky
- 1 salátová okurka
- polníček nebo salátové listy podle dostupnosti
- 2 hrsti piniových semínek
Pracovní postup:
- Kuřecí prsa osolte, opepřete a na trošce olivového oleje je z obou stran opečte na pánvi. Můžete je také připravit na grilu, v tom případě je lepší maso napřed naložit do oleje a přidat oblíbené bylinky. Bude pak šťavnatější a voňavé. Když zchladne, nakrájejte ho na nudličky.
- Papriky omyjte, rozkrojte a zbavte jádřince. Nakrájejte je na menší kousky. Okurku omyjte, oloupejte a nakrájejte na půlkolečka nebo nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Piniová semínka orestujte na trošce oleje a nechte vychladnout.
- V míse promíchejte všechnu zeleninu včetně salátových listů, přidejte maso a u vařené špagety. Salát podávejte posypaný orestovanými piniovými semínky a zakápnutý olivovým olejem. Pro hladovce k němu servírujte čerstvé pečivo.
Tip: Místo piniových oříšků můžete použít třeba jemně nasekané vlašské ořechy. V tom případě salát místo olivovým zakápněte olejem z vlašských ořechů.
Sendvič s trhaným vepřovým
Ingredience pro 4 osoby:
- 600-800 g vepřové krkovice bez kosti vcelku
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2-3 lžíce dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- pepř a sůl
- 4 chlebové housky
- 1⁄2 salátové okurky
- polníček
Pracovní postup:
- Z třtinového cukru, jedné lžíce hořčice, prolisovaného česneku, olivového oleje, soli a pepře vymíchejte marinádu a tou potřete maso ze všech stran. Nechte ho pak alespoň 24 hodin odležet v chladničce.
- Pak dejte krkovici do pekáče a při teplotě 130 °C ji pečte asi 4 hodiny. Průběžně podlévejte a přelévejte výpekem. Přeneste do mísy a nechte vychladnout. Pak maso vidličkou natrhejte.
- Housky podélně překrojte, potřete hořčicí, poklaďte bohatou vrstvou trhaného masa a doplňte plátky okurky a polníčkem. Přiklopte a podávejte.