Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Odlehčete své večeře s mořskými rybami, bylinkami a tofu

  0:06aktualizováno  0:06
Šéfkuchař pražské restaurace La Strada Ristorante Jan Souček, patří mezi mladé mistry svého oboru snažící se posunout výše laťku české gastronomie. Vyzkoušejte si jeho recepty na lehké večeře, se sojou v podobě lehké smetany nebo jako tofu a se zdravými rybami a čerstvými bylinkami.

Filátko z mořského vlka s koprovým rizotem | foto: Alpro

Filátko z mořského vlka na lehkém koprovém rizotu

Náš tip

Sojová smetana má nižší obsah tuku, pokud ji budete v receptu nahrazovat tou klasickou, sáhněte po výrobku s obsahem tuku kolem sedmnácti procent.

  • 4 filátka z mořského vlka
  • 300 g rýže arborio
  • 2 šalotky
  • 200 ml bílého vína
  • 300 ml mandlového nápoje
  • 100 ml sojové smetany
  • 1 svazek kopru
  • rybí vývar (nebo voda)
  • 4 vejce

  1. Najemno nakrájenou šalotku zlehka zpěníme na olivovém oleji. Přidáme rýži, orestujeme a zalijeme vínem. Pomalu vaříme, postupně dle potřeby přiléváme vývar, dokud se rýže neuvaří na skus. Poté přidáme mandlový nápoj , sojovou smetanu a nasekaný kopr. 
  2. Vejce vaříme ve vroucí vodě 7 minut, oloupeme a osolíme.
  3. Filátko z mořského vlka osolíme a opečeme na rozpálené pánvi, ke konci pečení přidáme bylinky.

Tofu s pyré ze sladkých brambor, cuketové tagliatelle a omáčka z mladé pažitky a česneku

Tofu s pyré ze sladkých brambor, cuketové tagliatelle a omáčka z mladé pažitky...
  • 400 g tofu
  • 600 g batát
  • 200 g brambor
  • 300 ml lískooříškového nápoje
  • 1 cuketa
  • 250 ml sojové smetany
  • 1 svazek pažitky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • olej

 

  1. Horké uvařené brambory a batáty smícháme se 100 ml sojové smetany a lískooříškovým nápojem. Tyčovým mixérem vyšleháme jemnou kaši. 
  2. Na lehce rozpáleném oleji opečeme do růžova šalotku a česnek. Zalijeme smetanou, provaříme, dochutíme solí a přidáme nakrájenou pažitku.
  3. Cuketu nakrájíme na tenké dlouhé plátky, které zlehka opečeme na olivovém oleji spolu s tofu nakrájeným na kostičky. Na závěr osolíme.

Studená okurková polévka s citronovým olejem

Okurková polévka s citronovým olejem
  • 2 okurky
  • 250 ml sojové smetany
  • 400 ml mandlového nápoje
  • 1 svazek kopru
  • 1 citron
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl
  • listy mladých salátů na ozdobu

  1. Oloupané okurky rozmixujeme se smetanou a mandlovým nápojem. Dochutíme nasekaným koprem, citronovou šťávou a solí. 
  2. Olivový olej smícháme s nastrouhanou kůrou z jednoho citronu a necháme odležet. Takto připraveným olejem polévku před podáváním dozdobíme.

Pečené filátko z mořského okouna s koriandrovým pyré a omáčkou z kokosového mléka a limet

Pečené filákto z okouna na koriandru
  • 4 filety z mořského okouna (4 x 150 g)
  • 600 g brambor
  • 1 svazek koriandru
  • 400 ml lískooříškového nápoje
  • 300 ml kokosového mléka
  • 1 limetka
  • 250 ml sojové smetany
  • olivový olej
  • najemno nasekané bylinky
  • cukr
  • sůl

  1. Horké uvařené brambory smícháme se sojovou smetanou a lískooříškovým  nápojem. Mixérem vyšleháme jemnou kaši, do které přidáme nasekaný čerstvý koriandr.
  2.  Kokosové mléko svaříme s trochou smetany, limetovou kůrou, cukrem a solí. Před podáváním dochutíme čerstvým koriandrem a limetovou šťávou.
  3. Filátko z okouna osolíme a opečeme na olivovém oleji s bylinkami.

Vyzkoušejte také lehké a lahodné italské rizoto s cuketou:

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.