Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ochutnejte zelí a kapustu s masem a přijdete jim na chuť

  1:43aktualizováno  1:43
Jestli jste ještě nepřišli zeleným listům na chuť, vyzkoušejte je v kombinaci s masem... a možná podlehnete.

Zelné závitky. | foto: Isifa

Quiche s kapustou a slaninou

Quiche s kapustou a slaninou.Příprava: 30 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 250 g kapustových listů
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 plátky slaniny
* 1 lžíce oleje
* 1 balení listového těsta
* 4 vejce
* sůl
* pepř
* 200 g zakysané smetany
* 150 g strouhaného sýra
* 150 g šunky
* 1 malé kyselé jablko
* čerstvá petržel

1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Kapustové listy nasekáme, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na proužky.
2. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme slaninu, vsypeme kapustu, cibuli a česnek a opékáme 3-4 minuty, dokud kapusta nezvadne.
3. Listové těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu vymazanou tukem nebo vyloženou pečicím papírem.
4. Vejce prošleháme se solí a pepřem, promícháme se smetanou a nastrouhaným sýrem.
5. Quiche naplníme kapustou, natrhanou šunkou, přelijeme vaječnou směsí, ozdobíme měsíčky vykrájeného omytého jablka a zapečeme 30-35 minut. Hotový quiche podáváme posypaný nasekanou čerstvou petrželkou.

Zelné závitky

Zelné závitky.Příprava: 40 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 400 g vepřového masa
* 2 lžíce oleje
* 1 hrnek zeleninové směsi: mrkev, hrášek, fazolky, kukuřice i mražené
* 200 g podušené rýže
*8 větších zelných listů
* sůl
* pepř
* 250 ml zeleninového vývaru

1. Nadrobno pokrájené vepřové maso orestujeme na oleji, přisypeme zeleninu a společně podusíme doměkka. Takto upravenou směs smícháme s rýží, dochutíme solí a pepřem.
2. Zelné listy povaříme pět minut ve vroucí osolené vodě. Silné stonky seřízneme nebo jemně naklepeme paličkou.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na rozprostřené zelné listy rozdělíme nádivku, smotáme je do závitků a převážeme nití.
4. Závitky naskládáme do vymazaného pekáčku nebo hrnce, potřeme olejem, podlijeme vývarem a asi 20 minut zapékáme ve vyhřáté troubě.

Zelná polévka

Zelná polévka.Příprava: 30 minut + vařeni 40 minut

Pro 4 osoby

* 1/2 menší hlávky zelí
* sůl
* 1 lžička másla
* 1 l vody nebo zeleninového vývaru
* 3 brambory
* 500 ml plnotučného mléka
* 1 lžíce hrubé mouky
* 1 malá plechovka červených fazolí
* 200 g anglické slaniny
* čerstvá petržel

1. Zelí očistíme, nakrájíme na nudličky, vložíme do hrnce, osolíme, přidáme lžíci másla a zalijeme vodou nebo vývarem a uvaříme doměkka.
2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě s trochou kmínu.
3. K měkkému zelí přilijeme mléko rozšlehané s moukou. Polévku provaříme, promícháme se slitými fazolemi, dochutíme solí a pepřem.
4. Na pánvi orestujeme na sucho nakrájenou anglickou slaninu.
5. Do polévkové misky dáme uvařené brambory, přelijeme polévkou a ozdobíme orestovanou slaninou a nasekanou petrželí.

Segedinský guláš

Segedinský guláš.Příprava: 25 minut + vaření 60 minut

Pro 4 osoby

* 800 g vepřové plece
* hladká mouka
* 1 větší cibule
* 400 g kysaného zelí
* 50 g sádla
* kmín
* 1 lžička sladké papriky
* 4 kuličky černého pepře
* 1 bobkový list
* sůl
* pepř
* 250 ml vývaru
* 250 ml zakysané smetany
* cukr

1. Maso omyjeme, pokrájíme na kostky a obalíme v hladké mouce. Cibuli nakrájíme na kostičky. Kysané zelí scedíme, pokrájíme, šťávu z něj uchováme.
2. V hrnci na části sádla opečeme dozlatova cibuli s kmínem, poprášíme paprikou, promícháme a stáhneme z plotny, aby paprika nezhořkla.
3. Vepřové kostky orestujeme ze všech stran na rozpáleném sádle, přisypeme je k cibulce s paprikou, přidáme sůl, pepř, celý pepř, bobkový list, podlijeme částí vývaru a podusíme asi čtvrthodiny.
4. Maso promícháme, podlijeme a znovu dusíme. Po půlhodině přidáme k masu pokrájené zelí a dusíme společně do měkka.
5. Přimícháme smetanu, dochutíme solí a pepřem, případně lákem ze zelí nebo cukrem a krátce provaříme.

Telecí karbanátky se zelným salátem

Telecí karbanátky se zelným salátem.Příprava: 20 minut + smažení 30 minut

Pro 4 osoby

* 500 g hlávkového zelí
* 2 hrušky
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce světlých rozinek
* 1 lžíce vinného octa
* 1 lžička cukru
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* 1 houska
* 200 ml mléka
* 800 g mleté telecí plece
* 2 vejce
* petržel
* strouhanka
* olej

1. Očištěné zelí nakrájíme na nudličky. Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince, pokrájíme a zakapeme v misce citronovou šťávou. Rozinky krátce spaříme horkou vodou.
2. Zelí promícháme s hruškami, rozinkami a dresinkem z prošlehaného octa, cukru, oleje, soli a pepře a tří lžic vody. Směs necháme vychladit.
3. Housku nakrájíme na plátky a zalijeme v misce ohřátým mlékem, necháme chvíli nasáknout a vymačkáme.
4. V míse promícháme mleté telecí maso s vymačkanou houskou, vejci, solí, pepřem a nasekanou petrželkou, případně trochou strouhanky.
5. Z mletého masa vytvarujeme karbanátky a opékáme je pomalu na oleji po obou stranách dozlatova.

Zelené hlávky

- Jsou zdrojem důležitých vitaminů a minerálů, např. C, sk. B, E, D, vápníku, draslíku, a to hlavně v syrovém stavu. Víte, že růžičková kapusta má téměř 3x více vitaminu C než citrony? Při tepelné úpravě zeleniny se vitaminy ztrácejí, proto by měla být co nejkratší.
- Už naši předkové říkali: Brambory a zelé, živobytí celé. Především kysané zelí jim zajišťovalo přísun vitaminů v zimě.
- Obsahují vlákninu, která zlepšuje trávení a váže na sebe cholesterol.
- Je to tuzemská zelenina, lékaři ji doporučují jako pro nás nejvhodnější. Pokud berete ohledy na životní prostředí, kapusta a zelí do obchodů necestují přes půl zeměkoule.

Autoři:




Nejčtenější

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - Straňanská lávka, Strán
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Zpěvačka s spisovatelka Natálie Kocábová při rozhovoru pro OnaDnes.cz
Natálie Kocábová: Asi už nebudu chlapům tak věřit

Protekční dcera, tak se na ni léta pohlíželo. Aby ne, když ji otec v patnácti vtáhl do showbyznysu. Ale jako by se z toho vymanila. Natálie Kocábová už sama za...  celý článek

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Dáši: Z manžela se v důchodu stal líný a nerudný dědek

Jsem už tři roky v důchodu a užívám si to. Těšila jsem se, až i manžel přestane pracovat a budeme si společně „plnit sny“. Místo toho denně poslouchám, co ho...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.