Doporučujeme

Na Jarmarku se nejen prodávalo a nakupovalo, ale také se tu ochutnávaly domácí moučníky.

Na Jarmarku se nejen prodávalo a nakupovalo, ale také se tu ochutnávaly domácí moučníky. | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

Ochutnejte moučníky, které jsme nabízely na Jarmarku

  • 5
Pokud jste před týdnem navštívili Jarmark, možná jste na našem stánku ochutnali dobroty, které pro vás upekly redaktorky OnaDnes.cz se svými kolegyněmi z iDNES.cz. Pokud jste nestihli ochutnat (zaprášilo se po nich ještě během dopoledne, na odbyt šel zejména malinový koláč), můžete si je připravit u sebe doma. Zde jsou recepty.

O Jarmarku OnaDnes.cz si přečtěte ZDE.

Povidlové koláčky

(Pavla Matějů)

Povidlové koláčky
  •  500 g mouky (napůl hladká a polohrubá)
  • 3 lžíce cukru
  • 2 vrchovaté lžíce majolky
  • 2 dcl oleje
  • 2 žloutky
  • 1 kostka droždí
  • 2 dcl mléka

1. Droždí dáme vykynout do vlažného mléka s trochou cukru.
2. Do mísy nasypeme mouku, přidáme žloutky, cukr, majolku, olej a nakonec vykynutý kvásek.
3. Vymícháme hladké těsto a necháme na teplém místě vykynout, minimálně hodinu.
4. Lžící na pomoučený vál vykrajujeme z těsta malé kousky a děláme placičky. Doprostřed dáme lžičku tužších povidel a zabalíme (jako buchty).
5. Naskládáme na plech, potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou. Dáme péct do předehřáté trouby a pečeme na 180 - 200 °C, dokud koláčky nezezlátnou.

Malinový koláč

(Lucie Formáčková)

Malinový koláč
  • 2 skleničky polohrubé mouky
  • 1 sklenička cukru
  • 1/2 skleničky oleje
  • 1 sklenička kefíru (podmáslí)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • maliny (nebo jiné ovoce)
  • máslo na vymazání a strouhaný kokos na vysypání pekáče
  • 1 vanilkový cukr

1. Mouku, cukr, kefír, olej, prášek do pečiva a vejce rozmícháme.
2. Těsto vlijeme do pekáče vymazaného máslem a vysypaného strouhaným kokosem.
3. Poklademe malinami, posypeme vanilkovým cukrem a pečeme přibližně 25 minut na 200 °C.

Makovník

(Petra Barochová)

Makovník
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek oleje
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka

1. Všechny suroviny dáme do mísy a ušleháme.
2. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.
3. Pečeme asi 45 minut při 180 °C.
4. Po vychladnutí vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Hnětynky

(Veronika Veselá)

Hnětynky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • rum/rumová tresť na ovonění

1. Všechny ingredience zpracujeme do tuhého těsta, po částech vyválíme a vykrajujeme pomocí formiček různé tvary.
2. Pečeme na 170 °C, dokud hnětynky nezrůžoví.
3. Po vychladnutí obalíme v moučkovém cukru.

Muffiny s brusinkami

(Johana Barvínková)

Brusinkové muffiny
  •  250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 125 g moučkového cukru
  • 6 lžic oleje
  • 2 dcl zakysané smetany
  • 100 g nalámané čokolády
  • 1 menší jablko
  • hrst sušených brusinek
  • 1 prášek do pečiva

1. Vejce, cukr, olej a smetanu smícháme a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
2. Jablko oloupeme a zbavíme jadřince, nakrájíme na malé kousky (nebo nastrouháme) a vmícháme do těsta.
3. Nakonec přidáme nalámanou hořkou čokoládu a brusinky. Smícháme. Lžící rozdělíme těsto do formy na muffiny, kterou jsme předtím vymazali trochou oleje (můžeme použít i muffinové košíčky). Neplníme až k okraji, protože muffiny při pečení "vyrostou".
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Špejlí zkontrolujeme, zda jsou muffiny propečené, případně ještě na pět minut vrátíme do trouby. Necháme lehce vychladnout a vyjmeme z formy. Před servírováním ještě necháme na mřížce dokonale vychladnout.

Olejová bábovka

(Barbora Buřínská)

Bábovka
  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g oleje
  • 100 g studené vody
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 g polohrubé mouky
  • kousek másla
  • strouhanka

1. Žloutky, moučkový cukr, olej a vodu našleháme do pěny.
2. Postupně zamícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva a nakonec přidáme sníh z bílků.
3. Do máslem vymazané a strouhankou (nebo např. mletými ořechy, kokosem) vysypané bábovkové formy vlijeme těsto a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut.

TIP: Bábovku můžete vylepšit nasekanými vlašskými ořechy, rozinkami, kandovaným ovocem, kakaem či kokosem.

Perník s jablky

(Monika Hrušová)

Perník s čokoládovou polevou
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 skořicový cukr
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 nastrouhané jablko
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 1 vejce
  • 1 hrnek vody s citronem
  • 1/2 hrnku oleje
  • marmeláda
  • čokoládová poleva

1. Nejprve smícháme polohrubou mouku a kypřicí prášek do perníku. Pak přidáváme ostatní suroviny.
2. Vzniklé těsto nalijeme do vymazané, moukou vysypané formy a dáme péct na 180 °C zhruba na 15 minut.
3. Když se bude zdát, že už je perník nahoře hotový, ale uvnitř by ještě nějakou tu chvíli v troubě potřeboval, přikryjeme ho alobalem a vložíme na pár minut znovu do trouby.
4. Po vyjmutí necháme vychladnout, potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou.

TIP: Čokoládovou polevu používám buď koupenou, nebo domácí kalorickou bombu: nechte rozpustit 250 g 100% tuku, přidejte 4 lžíce prosátého cukru moučky a 2 lžíce kakaa. Pozor, ať se vám tuk nepřipálí. Polevu nechte trochu vychladnout a polijte s ni upečený perník.


  • Vybrali jsme pro Vás