Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ochutnejte moučníky, které jsme nabízely na Jarmarku

  5:14aktualizováno  5:14
Pokud jste před týdnem navštívili Jarmark, možná jste na našem stánku ochutnali dobroty, které pro vás upekly redaktorky OnaDnes.cz se svými kolegyněmi z iDNES.cz. Pokud jste nestihli ochutnat (zaprášilo se po nich ještě během dopoledne, na odbyt šel zejména malinový koláč), můžete si je připravit u sebe doma. Zde jsou recepty.

Na Jarmarku se nejen prodávalo a nakupovalo, ale také se tu ochutnávaly domácí moučníky. | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

O Jarmarku OnaDnes.cz si přečtěte ZDE.

Povidlové koláčky

(Pavla Matějů)

Povidlové koláčky
  •  500 g mouky (napůl hladká a polohrubá)
  • 3 lžíce cukru
  • 2 vrchovaté lžíce majolky
  • 2 dcl oleje
  • 2 žloutky
  • 1 kostka droždí
  • 2 dcl mléka

1. Droždí dáme vykynout do vlažného mléka s trochou cukru.
2. Do mísy nasypeme mouku, přidáme žloutky, cukr, majolku, olej a nakonec vykynutý kvásek.
3. Vymícháme hladké těsto a necháme na teplém místě vykynout, minimálně hodinu.
4. Lžící na pomoučený vál vykrajujeme z těsta malé kousky a děláme placičky. Doprostřed dáme lžičku tužších povidel a zabalíme (jako buchty).
5. Naskládáme na plech, potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou. Dáme péct do předehřáté trouby a pečeme na 180 - 200 °C, dokud koláčky nezezlátnou.

Malinový koláč

(Lucie Formáčková)

Malinový koláč
  • 2 skleničky polohrubé mouky
  • 1 sklenička cukru
  • 1/2 skleničky oleje
  • 1 sklenička kefíru (podmáslí)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • maliny (nebo jiné ovoce)
  • máslo na vymazání a strouhaný kokos na vysypání pekáče
  • 1 vanilkový cukr

1. Mouku, cukr, kefír, olej, prášek do pečiva a vejce rozmícháme.
2. Těsto vlijeme do pekáče vymazaného máslem a vysypaného strouhaným kokosem.
3. Poklademe malinami, posypeme vanilkovým cukrem a pečeme přibližně 25 minut na 200 °C.

Makovník

(Petra Barochová)

Makovník
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek oleje
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka

1. Všechny suroviny dáme do mísy a ušleháme.
2. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.
3. Pečeme asi 45 minut při 180 °C.
4. Po vychladnutí vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Hnětynky

(Veronika Veselá)

Hnětynky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • rum/rumová tresť na ovonění

1. Všechny ingredience zpracujeme do tuhého těsta, po částech vyválíme a vykrajujeme pomocí formiček různé tvary.
2. Pečeme na 170 °C, dokud hnětynky nezrůžoví.
3. Po vychladnutí obalíme v moučkovém cukru.

Muffiny s brusinkami

(Johana Barvínková)

Brusinkové muffiny
  •  250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 125 g moučkového cukru
  • 6 lžic oleje
  • 2 dcl zakysané smetany
  • 100 g nalámané čokolády
  • 1 menší jablko
  • hrst sušených brusinek
  • 1 prášek do pečiva

1. Vejce, cukr, olej a smetanu smícháme a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
2. Jablko oloupeme a zbavíme jadřince, nakrájíme na malé kousky (nebo nastrouháme) a vmícháme do těsta.
3. Nakonec přidáme nalámanou hořkou čokoládu a brusinky. Smícháme. Lžící rozdělíme těsto do formy na muffiny, kterou jsme předtím vymazali trochou oleje (můžeme použít i muffinové košíčky). Neplníme až k okraji, protože muffiny při pečení "vyrostou".
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Špejlí zkontrolujeme, zda jsou muffiny propečené, případně ještě na pět minut vrátíme do trouby. Necháme lehce vychladnout a vyjmeme z formy. Před servírováním ještě necháme na mřížce dokonale vychladnout.

Olejová bábovka

(Barbora Buřínská)

Bábovka
  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g oleje
  • 100 g studené vody
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 g polohrubé mouky
  • kousek másla
  • strouhanka

1. Žloutky, moučkový cukr, olej a vodu našleháme do pěny.
2. Postupně zamícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva a nakonec přidáme sníh z bílků.
3. Do máslem vymazané a strouhankou (nebo např. mletými ořechy, kokosem) vysypané bábovkové formy vlijeme těsto a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut.

TIP: Bábovku můžete vylepšit nasekanými vlašskými ořechy, rozinkami, kandovaným ovocem, kakaem či kokosem.

Perník s jablky

(Monika Hrušová)

Perník s čokoládovou polevou
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 skořicový cukr
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 nastrouhané jablko
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 1 vejce
  • 1 hrnek vody s citronem
  • 1/2 hrnku oleje
  • marmeláda
  • čokoládová poleva

1. Nejprve smícháme polohrubou mouku a kypřicí prášek do perníku. Pak přidáváme ostatní suroviny.
2. Vzniklé těsto nalijeme do vymazané, moukou vysypané formy a dáme péct na 180 °C zhruba na 15 minut.
3. Když se bude zdát, že už je perník nahoře hotový, ale uvnitř by ještě nějakou tu chvíli v troubě potřeboval, přikryjeme ho alobalem a vložíme na pár minut znovu do trouby.
4. Po vyjmutí necháme vychladnout, potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou.

TIP: Čokoládovou polevu používám buď koupenou, nebo domácí kalorickou bombu: nechte rozpustit 250 g 100% tuku, přidejte 4 lžíce prosátého cukru moučky a 2 lžíce kakaa. Pozor, ať se vám tuk nepřipálí. Polevu nechte trochu vychladnout a polijte s ni upečený perník.

Autor:




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne
Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne

Těším se na léto. Na rozdíl od mojí pleti. Co s tím, abych se nestyděla za prázdninové fotky, kde se lesknu jako prasátk... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.