Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ochutnejte masopustní speciality, po dlouhé zimě vám spraví náladu

  3:00aktualizováno  3:00
Někdo tento prastarý lidový zvyk označuje za svátek obžerství. Napadá vás ale v dlouhé zimě lepší zábava, než je dobré jídlo? Plné břicho vám teď zlepší náladu. Ochutnejte zabijačkové speciality, huspeninu nebo čočkovou polévku.

Pečená jehněčí kýta se vám rozplyne na jazyku.

Pečená jehněčí kýta

Příprava: 12 hodin + 90 - 120 minut pečení

Pečená jehněčí kýta se vám rozplyne na jazyku.

* 4 stroužky česneku
* 5 lžic medu
* 2 lžíce dijonské
* hořčice
* 1 lžička mletého pepře
* 1 lžička citronové kůry
* 2,5 - 3 kg jehněčí kýty s kostí
* sůl

Porce pro 4 osoby

1. Česnek oloupeme a prolisujeme, promícháme v misce s medem, hořčicí, pepřem a citronovou kůrou.
2. Očištěnou a osušenou jehněčí kýtu potřeme připravenou marinádou, zakryjeme a necháme přes noc marinovat v chladu.
3. Troubu rozehřejeme na 220 °C, kýtu přendáme do pekáče, osolíme, překryjeme volně alobalem a pečeme.
4. Po dvaceti minutách pečení stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 60 - 90 minut.
5. Po dopečení necháme maso deset minut dojít, než je naporcujeme, aby nám nevytekla šťáva.

Huspenina

Příprava: 30 minut + 4 hodiny vaření 

Huspenina v chlebu

* 2 vepřová kolena
* 4 vepřové nožičky
* sůl
* 8 kuliček černého pepře
* 8 kuliček nového koření
* 2 bobkové listy
* mletý pepř
* 1 velká mrkev
* 1/4 celeru
* 1 menší petržel
* 100 ml octa
* 2 sladkokyselé okurky

Porce pro 4 osoby

1. Vepřové koleno i nožičky dobře očistíme a zbavíme chlupů. Vložíme do vroucí vody, krátce povaříme, slijeme a dáme vařit v čerstvé osolené vodě s kořením na dvě až tři hodiny, dokud maso není měkké.
2. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Okurky pokrájíme na plátky.
3. Hotová kolena a nožičky vyjmeme z vývaru, vykostíme, maso i kůže nadrobno pokrájíme.
4. Vývar přecedíme, přidáme pokrájenou zeleninu a vaříme doměkka. Ke konci varu přidáme do vývaru cibuli a asi 5 minut povaříme. Dochutíme solí, mletým pepřem, octem. Promícháme s pokrájeným masem a kůžemi, okurkou a nalijeme do studenou vodou vypláchnutého pekáče.
5. Huspeninu necháme v chladu ztuhnout a podáváme s chlebem, nasekanou čerstvou cibulí a octem.

Čočková polévka v chlebu

Příprava: 20 minut + 50 minut vaření 

Čočková polévka v chlebu

* 4 malé bochníčky chleba
* 1 cibule
* 2 lžíce oleje
* 1 lžička mleté papriky
* 250 g předem namočené čočky
* 1 l zeleninového vývaru
* 3 brambory
* 1 mrkev
* majoránka
* sůl
* hrst zelených fazolek
* 2 nožky klobásy nebo párku

Porce pro 4 osoby

1. Bochníčky chleba seřízneme a vydlabeme střídku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci na oleji orestujeme cibuli, zaprášíme paprikou, promícháme a přidáme slitou a okapanou čočku.
2. Zalijeme vývarem a dolijeme vodou. Vaříme do poloměkka.
3. Brambory a mrkev očistíme, brambory pokrájíme na kostičky, mrkev nahrubo nastrouháme nebo jemně nasekáme.
4. K povařené čočce přisypeme brambory a mrkev, osolíme a dovaříme doměkka. Ke konci varu vložíme do polévky překrájenou uzeninu a fazolky a společně prohřejeme.
5. Polévku dochutíme solí, majoránkou a rozdělíme ji do bochníčků chleba.

Kachna s cibulí a jablky

Příprava: 20 minut + pečení 150 - 180 minut

Kachna s cibulí a jablky

* 1 kachna (2,5 kg)
* sůl
* 5 menších jablek
* 3 cibule
* 2 lžičky citronové šťávy
* rozmarýn
* 2 lžíce másla

Porce pro 4 osoby

1. Kachnu omyjeme a osušíme. Osolíme a sůl vetřeme i dovnitř kachny. Necháme odležet. Troubu předehřejeme na 200 °C.
2. Cibuli oloupeme, jablka omyjeme, nakrájíme na měsíčky nebo přepůlíme. Promícháme s citronovou šťávou a rozmarýnem.
3. Kachnu naplníme částí cibule a jablek, pomažeme rozpuštěným máslem, položíme na pekáč prsy dolů a zapečeme. Po dvaceti minutách snížíme teplotu na 160 °C, podlijeme vodou, zakryjeme a pečeme další hodinu.
4. Během pečení odebíráme tuk, podléváme vodou a přeléváme výpekem.
5. Po dvou hodinách pečení kachnu odkryjeme, otočíme, do pekáče přidáme zbylá jablka a cibuli a kachnu dopékáme již odkrytou.

Domácí kachní paštika

Příprava: 40 minut + 50 minut pečení

Domácí kachní paštika

* 150 g špeku
* 1 cibule
* 1 bobkový list
* 700 g kachního masa
* 300 g vepřového masa
* 250 ml smetany
* 2 vejce
* sůl
* pepř
* 1 lžička sušeného tymiánu

Porce pro 4 osoby

1. Troubu předehřejeme na 90 °C. Na kostičky nakrájený špek rozehřejeme na pánvi, přisypeme pokrájenou cibuli a bobkový list, společně orestujeme. Vyjmeme bobkový list.
2. Pokrájené kachní a vepřové maso najemno umeleme. K umletému masu přidáme orestovanou cibuli se špekem a ještě jednou umeleme nebo rozmixujeme.
3. Smetanu promícháme s vejci,ochutíme solí, pepřem a sušeným tymiánem.
4. Masovou hmotu promícháme se smetanou s vejci, naplníme jí formu a pečeme v troubě ve vodní lázni 50 - 60 minut.
5. Po upečení necháme paštiku zchladnout, vršek paštiky pokrytý vrstvou alobalu zatížíme a necháme úplně vychladnout.

Autor:




Nejčtenější

Chrissy Teigenová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Chrissy Teigenová: Kvůli dalšímu umělému oplodnění končím s alkoholem

Modelka Chrissy Teigenová (31) prozradila, že se dostala do stádia, kdy byla závislá na pravidelné konzumaci vína. Denně si dopřávala několik skleniček a...  celý článek

Minerální kosmetika je vyrobena čistě z přírodních minerálních složek, je pro...
Bez barviv a bez vosku. Minerální kosmetika zkrášluje i uzdravuje

Žádné chemikálie, barviva ani umělé vůně. To je poznávací znamení minerální kosmetiky. Čerpá totiž z přírodních zdrojů, a proto je oblíbená zejména u lidí s...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.