Doporučujeme

Obrácený pivní koláč s hruškami

Obrácený pivní koláč s hruškami | foto: Apetit

Obrácený pivní koláč s hruškami

Tento kořeněný koláč úžasně zvláčňuje nezvyklá ingredience – tmavé pivo.
NA 8-10 ŘEZŮ

Příprava: 30 minut + 50 minut pečení

* 250 ml černého piva (např. Guinness)
* 4 lžíce medu
* 2 lžíce melasy
* 1/2 lžičky sody
* 3 velká vejce pokojové teploty
* 110 g krupicového cukru
* 50 g hnědého krupicového cukru
* 170 ml rostlinného oleje
* 140 g polohrubé + 130 g hladké mouky
* 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
* špetku soli
* 1 lžičku mleté skořice
* 1/4 lžičky mletého hřebíčku
* 1/4 lžičky mletého muškátového ořechu
* 3/4 lžičky mletého kardamomu
* 10 g oloupaného zázvoru, strouhaného

Na karamelizované hrušky:
* 4 velké hrušky (800 g), oloupané
* šťávu z jednoho citronu na zakapání
* 100 g hnědého krupicového cukru
* 50 g másla
* špetku mletého badyánu

1. Pivo vlijte do kastrůlku a svařte je s melasou a medem. Odstavte a přisypte sodu. Směs vypění, ale po chvíli pěna opadne.

2. Hrušky nakrájejte na osminky a pokapejte citronem, aby nezhnědly. V silnostěnné pánvi rozpusťte máslo, vsypte cukr a zamíchejte. Přidejte badyán a už bez míchání nechte zkaramelizovat. Jakmile směs začne zlátnout, vložte do ní hrušky a 10–15 minut nechte na mírném ohni probublávat, dokud vše nezhoustne.

3. Mezitím přesijte oba druhy mouky s kořením, práškem do pečiva a solí.

4. V míse ušlehejte vejce s oběma druhy cukru. Přilijte olej a pivo s melasou a medem. Ve dvou dávkách přidejte mouku se zázvorem a promíchejte. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.

5. Pekáček či formu o rozměrech cca 25 x 23 cm vymažte máslem, na dno naklaďte karamelizované hrušky a zalijte je těstem. Pečte asi 50 minut. V pekáči nechte 5 minut chladnout na kovové mřížce, pak vyklopte.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Šafránové hrušky
Šafránové hrušky
Hruškovo-mangový krambl se zázvorem
Hruškovo-mangový krambl se zázvorem
Bramborové koláčky s hruškovým čatní
Bramborové koláčky s hruškovým čatní


  • Vybrali jsme pro Vás