Obilniny a ovoce chrání srdce

Vláknině se dosud připisovalo jen to, že chrání trávicí soustavu a pomáhá zhubnout. Vědci však zjistili, že prospívá i srdci. Zajímavé však je, že musí jít o vlákninu z ovoce a obilnin, ne ze zeleniny.

Vlákninu zkoumal doktor Mark A. Pereira z Harvardovy univerzity v Bostonu v americkém státě Massachusetts, který své výsledky publikoval v únorovém čísle časopisu Archives of Internal Medicine.

Jak vláknina zmenšuje riziko těchto nemocí? Vláknina snižuje krevní tlak, zlepšuje složení krevních tuků a zvyšuje účinnost inzulinu. Vědci vyšli z výsledků studií, kterých se zúčastnilo celkem více než 90 tisíc mužů a téměř 25 tisíc žen v USA i v Evropě po dobu šesti až deseti let.

Studie ukázaly, že každých deset gramů vlákniny zkonzumovaných za den snížilo riziko kardiovaskulárních nemocí včetně infarktu o 14 procent a riziko, že člověka tyto potíže zabijí, o 27 procent.