Doporučujeme

Děťátku mixovanou zeleninku, tátovi pořádnou polévku a kus masa... (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Oběd jedním šmahem pro celou rodinu. Od miminka po tátu

  • 61
Větší věkové rozdíly v rodině nemusejí znamenat, že strávíte půl dne u plotny, abyste gastronomicky uspokojila kojence, školáka, manžela i sebe. Stačí jen "dospělácké" menu promyslet tak, aby se z jeho části dala připravit zároveň i vhodná krmě pro mimino. A to při zachování chuťového zážitku a nutriční vyváženosti každé servírované porce.

Dvě matky, zastánkyně zdravé výživy a autorky populárních textů se sešly nad knížkou určenou pro novopečené i zkušenější maminky s názvem Chutné recepty pro miminko a celou rodinu.

V praktické publikaci Birgit Kaltenthalerové a Heike Kovácsové najdete nejen 66 receptů na polévky, hlavní jídla a dezerty včetně kašiček a příkrmů pro nejmenší, ale také rady, jak se popasovat s kojením, miminkovskou kolikou, odmítáním stravy nebo dětskými zažívacími potížemi.

Zkuste si podle jejich návodu sestavit třeba víkendové rodinné menu. Uvidíte, že bude chutnat všem bez ohledu na věk a počet zubů.

Středomořská zelná polévka

Středomořská polévka

Množství: 2 až 3 porce

  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velké masité rajče
  • 200 g bílého zelí
  • 1 malá červená paprika
  • 1 malá žlutá paprika
  • 1 malý řapíkatý celer
  • 3 karotky (nejlépe rané)
  • 100 g zelených fazolek
  • zeleninový vývar (instantní nebo domácí), voda
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 3 lístky šalvěje
  • sůl, pepř
  • asi 10 černých oliv bez pecky

1. Cibuli a stroužky česneku oloupeme a krátce opečeme na pánvi na jedné lžíci oleje. Rajče ponoříme do vroucí vody, stáhneme slupku a nakrájíme na kostičky. Bílé zelí omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Zbylou zeleninu očistíme a také nadrobno nakrájíme.

2. Dvě karotky odložíme pro miminko, podusíme je ve zvláštním hrnci a necháme stranou.

3. Všechnu zeleninu dáme do velkého hrnce a krátce podusíme. Doplníme vodou a trochou instantního zeleninového vývaru nebo domácím zeleninovým vývarem. Bylinky svážeme a zavěsíme do hrnce. Necháme polévku asi deset minut povařit, ochutíme solí, pepřem a na závěr přidáme olivy.

Pro miminko: Dušenou karotku nakrájíme na kousky, rozmixujeme a přidáme trochu másla nebo lžíci rostlinného oleje. Toto jídlo je velmi vhodné jako první příkrm. V tom případě se doporučuje raná karotka.

Tip: Raná karotka má o něco sladší chuť, proto je obzvlášť vhodná jako počáteční příkrm pro kojence. U mnohých dětí však karotka může způsobovat zácpu, proto je vhodné přidat do lahvičky trochu mléčného cukru. Pokud je však dítě ještě kojeno, určitě žádné trávicí problémy mít nebude.

Telecí rolky plněné špenátem

Telecí rolky plněné špenátem

Množství: 2 - 3 porce

  • 300 g malých brambor
  • 300 g listového špenátu
  • 2 - 3 telecí řízky po 180 g
  • jodová sůl
  • na špičku nože mletého zázvoru
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 100 ml domácího zeleninového vývaru
  • 2 lžíce kysané smetany
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 1 snítka kopru

1. Brambory omyjeme, oloupáme a uvaříme doměkka. Listový špenát důkladně omyjeme a očistíme, blanšírujeme ve vroucí vodě a necháme okapat v sítu.

2. Na příkrm pro miminko si odložíme 50 - 80 g brambor a stejné množství špenátu.

3. Telecí řízky velmi opatrně mírně naklepeme a pro dítě odřízneme malý proužek (asi 30 - 50 g).

4. Řízky ochutíme trochou jodové soli a mletého zázvoru a položíme na ně vrstvu blanšírovaného špenátu. Maso podélně srolujeme a svážeme kuchyňskou nití.

5. V pánvi rozehřejeme jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje a asi 5 minut rolky opékáme ze všech stran. Poté je zalijeme zeleninovým vývarem a necháme asi 20 minut dusit na středním plameni. Vyjmememe rolky z pánve, odstraníme kuchyňskou nit a nakrájíme je na kousky dlouhé asi 5 centimetrů.

6. Svaříme omáčku, sejmeme z plotýnky, vmícháme kysanou smetanu, ochutíme zázvorem a solí a přidáme javorový sirup. Omyjeme a osušíme kopr a nadrobno nasekáme. Brambory a masové rolky naservírujeme na předehřáté talíře, přelijeme omáčkou a ozdobíme koprem.

Pro miminko: Proužky telecích řízků podusíme doměkka a rozmixujeme se špenátem a bramborami. Přimícháme jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje.

Banány s krokantem

Opečené banány s krokantem

Množství: 2 - 3 porce

  • 3 středně velké banány
  • 2 lžičky másla
  • 2 lžíce mandlových hoblinek 
  • 1 lžička medu
  • 200 g kysaného mléka

1. Oloupeme dva banány. Na pánvi rozpustíme máslo a banány na něm opečeme a vyjmeme.

2. Pak na pánev nasypeme mandlové lupínky (ořechy) a med a necháme zkaramelizovat. Vzniklým krokantem zalijeme banány na talířku.

3. Kysané mléko rozmícháme do pěny a podáváme k banánům.

Pro miminko: Rozmixujeme jeden banán. Pokud máme i malé jablko, nastrouháme je. Pokud je dítě větší, můžeme banán jen rozmačkat vidličkou. Podáváme jako svačinku.

Tip: Banány s krokantem jsou obzvlášť v zimě chutným dezertem. Banány jsou dobře stravitelné, obsahují hodně vitaminů a minerálů a dodávají energii.


  • Vybrali jsme pro Vás