Ona

O Velikonocích to v Řecku voní jehněčím

Řecko je další zemí, ve které se Velikonoce berou opravdu vážně a zasluhují si přiměřenou úctu. Jsou časem, kdy se celá rodina schází domů do rodné vsi, byť by byli měli její členové dorazit z různých koutů světa. Města se načas vylidní a všichni spěchají slavit na venkov. Velikonoční svátky probíhají v podobném duchu jako v ostatních pravoslavných zemích. Zastavme se proto na chvíli u řeckého jídla.

Velikonoční nedělí končí dlouhý půst, který měl věřící očistit a připravit na uctění svátků. Strava, která se po tu dobu poměrně zjednodušila a obešla se bez masa, sladkosti či sýrů, se navrací do normálu. Řecký  tradiční pokrm tvoří velikonoční polévka z vnitřností jehněte, která navíc obsahuje i střívka. Ta mají symbolizovat spletité cesty bloudícího člověka, dokud ho Kristus nevyvede na správnou cestu. Kromě polévky se v neděli jí také zvláštní chléb, do kterého se zapékají červeně zbarvená vajíčka vyjadřující  Kristovu krev. Neděle je také dnem, kdy lidé vycházejí ven před svá obydlí a grilují v přírodě jehňata.  Pokud vás Řekové pozvou k tomuto obřadu, můžete si být jisti, že vás zahrnuli do úzkého rodinného kruhu. Přirovnat by se to dalo snad k pozvání na štědrovečerní večeři.

Závěrem jeden recept na velikonoční polévku k dobru.

  • 2 jehněčí srdce
  • 0.5 kg jehněčích jater
  • 0.5 kg telecích jater
  • citron
  • 1 nakrájená cibule
  • sůl, pepř
  • 0.5kg drobů
  • 1 hřebíček
  • 1 hrníček nakrájeného celeru
  • nasekaná celerová nať
  • půl hrníčku nakrájené petržele
  • 1 polévková lžíce sušeného kopru
  • 200 gr. másla
  • 2 kuřecí kostky do polévky
  • půl hrníčku rýže
  • 6 vajec  

Omyjte důkladně srdce a játra,  do  hrnce k nim přidejte  citronovou šťávu, nasekaný celer, cibuli, pepř, sůl a vše zalijte dvěma hrnky vody. Přiveďte maso k varu, odstraňte pěnu a vařte po dobu 20 minut. Po té játra  a srdce vyndejte a vývar si ponechte stranou. Mezitím dáte několikrát oprané droby vařit na  půl hodiny společně s hřebíčkem a vývar si opět uschováte. Uvařená játra, srdce, a droby nakrájejte, osmahněte na másle do zhnědnutí, přidejte petrželku, celerovou nať,  kopr a vše  pár minutek orestujte. Přilejte ponechané vývary, kuřecí kostku do polévky, 1-2 šálky vody a vařte pozvolna asi jednu hodinu. Postupně přidejte i rýži, aby se v polévce povařila tak dvacet minut. Nakonec vmíchejte rozšlehaná vejce a citronovou štávu. A řecká polévka by měla být na světě! 

 

Řekové si na oslavu Velikonočních svátků potrpí.