Doporučujeme

Provensálská kachna

Provensálská kachna | foto: Olivová kuchařka

O svátcích upečte kachnu či králíka na olivách

  • 7
Chcete být úspěšná? Zkuste tohle: pozvěte si domů kamarádky. Váš manžel či přítel připraví vynikající oběd. Na závěr pijete kávu. "Ten oběd nám dal zas zabrat," říká jedna z vás. "Taky holky používáte při vaření olivový olej?"


Téma pro úspěšnou kuchařku, takovou, která právě vyšla v nakladatelství Smart Press, je na světě.

Zdá se vám tahle příhoda jako učiněné scifi? Váš manžel že neuvaří ani čaj, natož aby vás obskakoval i s přítelkyněmi? Jarmila Teplíková, Lenka Světová a Dagmar Derré, které Olivovou kuchařku napsaly, měly zřejmě větší štěstí a zrod nápadu samy v knize takto popisují. Kromě štěstí na partnery, měly už však také bohaté zkušenosti s psaním kuchařek (předchozí byla o chřestu).

Olivy léčí

Olivový olej prospívá našemu zdraví. O tom není sporu. Patří totiž mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě. Ví se například, že jedna lžíce zruší účinek cholesterolu dvou vajec, že výrazně zlepšuje krevní obraz pacientů náchylných k srdečnímu infarktu, už necelá lžíce oleje denně snižuje krevní tlak.

Který olej je nejlepší?

Umíte si však z nabídky v obchodě vybrat ten správný olivový olej? Liší se od sebe jedna barvou, upozorňují autorky kuchařky, ale především chutí. Italské oleje jsou obvykle tmavě zelené, štiplavé, s vůní bylin a trávy. Španělské jsou zlatavě žluté, ovocné, aromatické, s mandlovou vůní. Z Francie se dováží světlejší, jemnější, sladší a lehčí, z Portugalska zlaté, výrazné, vyzrálé. Řecká úroda nabízí od slámově žlutých hutných olejů až po zelené, výrazně aromatické. Kalifornské jsou nejčastěji jemné, lehké, ovocné.

Důležitější rozdíly však autorky připisují chuti. "Záleží na každém z nás, například Španělé si oblíbili výrazně hořké a palčivé oleje," uvádějí v knize a za nejkvalitnější označují - jak jinak - olej extra panenský, který pochází z prvního lisování a obsahuje nejvíc chuti i cenných a prospěšných látek. "Když s olejem začínáte, vyzkoušejte nejdříve ty s jemnější chutí, například z Toskánska v Itálii," dočtete se v kuchařce.

Avokádový salát s olivami a sušenými rajčaty 

4 porce
910 kJ, cholesterol 0 mg

1 ledový salát
3 avokáda
20 černých oliv
50 g sušených rajčat
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce vinného octa
4 lžíce extra panenského olivového oleje
½ chilli papričky
3 snítky tymiánu
sůl, pepř

Salát omyjeme a necháme dobře okapat. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostky, které pokapeme citrónovou šťávou. Z papričky odstraníme semínka a nakrájíme ji nadrobno. Olivy vypeckujeme a nakrájíme na kolečka. Rajčata nakrájíme na nudličky. V misce si připravíme zálivku smícháním octa, oleje, papričky, tymiánu, soli a pepře.
V salátové míse smícháme salát s avokádem a zálivkou. Posypeme nakrájenými olivami a rajčaty.

Králík v alobalu

4 porce
1770 kJ, cholesterol 169 mg

4 králičí stehna
1 rajče
4 lžíce extra panenského olivového oleje
100 g tapenady z černých oliv (olivy, česnek, kapary, hořčici a oregano a rozmixujte vše na hladkou pastu, podle chuti přidejte pepř a olej a dále mixujte, až se vše dobře spojí.)
rozmarýn
sůl, pepř
alobal

Troubu předehřejeme na 250 °C. Do masitější části stehen uděláme zářezy. Každé stehno potřeme tapenadou
Rajče nakrájíme na 4 plátky a každý plátek položíme doprostřed alobalu. Na rajče položíme stehno a zalijeme lžící oleje. Osolíme, opepříme a ochutíme rozmarýnem.
Balíčky důkladně uzavřeme a vložíme do horní části trouby. Po 15 minutách troubu vypneme a balíčky necháme v troubě ještě 5 minut.

Provensálská kachna

4 porce
4630 kJ, cholesterol 320 mg

1 kachna
2 cibule
6 rajčat
80 g černých oliv
80 g zelených oliv
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
4 snítky tymiánu
sůl, pepř

Vnitřek kachny osolíme, opepříme a vložíme 3 snítky tymiánu. Kachnu položíme do pekáčku na bok. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 30 minut.
Až maso začne pouštět tuk, odebereme 1 lžíci a nalijeme ji do pánve. Tuk zahřejeme a 5 minut opékáme nadrobno nakrájenou cibuli.
Poté přidáme na větší kusy pokrájená rajčata, drcený česnek, celé olivy, bobkový list a zbytek tymiánu. Opepříme, ale nesolíme (olivy jsou slané). Za stálého míchání 5 minut prohřejeme.
Kachnu otočíme na druhý bok a pečeme dalších 10 minut. Pak vyjmeme z trouby a vypečený tuk slijeme.
Vložíme kachnu prsíčky nahoru, dokola vyložíme rajčatovou směsí a 20 minut dopékáme.

Olivy se slaninou 

4 porce,
870 kJ, cholesterol 30 mg

12 plátků prorostlé anglické slaniny
12 zelených oliv plněných mandlemi
12 zelených oliv plněných paprikou
1 lžička sušené bazalky
listový salát

Plátky slaniny překrojíme napůl, olivy necháme okapat. Každou olivu ovineme slaninou, posypeme bazalkou a zabalené olivy klademe na hliníkový grilovací tácek, případně na alobal, položený na grilovacím roštu. Grilujeme v předehřáté troubě nebo pod předehřátým grilem 2 minuty, otočíme a grilujeme další 2 minuty. Pak vyjmeme z grilu a klademe na talíř vyložený listy omytého a okapaného salátu.

OLIVY
* obsahují vitamíny K,A,E,D, u nichž je prokázáno, že podporují průchodnost žil a cév
* obsahují hodně antioxidantů
* podporují hubnutí (10 oliv má 126-189kj) i dodávají tělu energii (rychle zasytí)

OLEJ
* z oliv má nižší energetickou hodnotu než máslo a jiné druhy oleje (vhodný pro diabetiky)
* tvoří ho ze 77 procent nenasycené mastné kyseliny, který obsahují "dobrý" cholesterol (slunečnicový olej obsahuje 31 procent těchto kyselin)
* rozpouští nežádoucí hleny
* pomáhá v kosmetice (po opalování, při ekzémech, chrání před mrazem, přináší úlevu svalům po námaze...)


  • Vybrali jsme pro Vás