Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


O svátcích upečte kachnu či králíka na olivách

  11:12aktualizováno  11:12
Chcete být úspěšná? Zkuste tohle: pozvěte si domů kamarádky. Váš manžel či přítel připraví vynikající oběd. Na závěr pijete kávu. "Ten oběd nám dal zas zabrat," říká jedna z vás. "Taky holky používáte při vaření olivový olej?"

Provensálská kachna | foto: Olivová kuchařka


Téma pro úspěšnou kuchařku, takovou, která právě vyšla v nakladatelství Smart Press, je na světě.

Zdá se vám tahle příhoda jako učiněné scifi? Váš manžel že neuvaří ani čaj, natož aby vás obskakoval i s přítelkyněmi? Jarmila Teplíková, Lenka Světová a Dagmar Derré, které Olivovou kuchařku napsaly, měly zřejmě větší štěstí a zrod nápadu samy v knize takto popisují. Kromě štěstí na partnery, měly už však také bohaté zkušenosti s psaním kuchařek (předchozí byla o chřestu).

Olivy léčí

Olivový olej prospívá našemu zdraví. O tom není sporu. Patří totiž mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě. Ví se například, že jedna lžíce zruší účinek cholesterolu dvou vajec, že výrazně zlepšuje krevní obraz pacientů náchylných k srdečnímu infarktu, už necelá lžíce oleje denně snižuje krevní tlak.

Který olej je nejlepší?

Umíte si však z nabídky v obchodě vybrat ten správný olivový olej? Liší se od sebe jedna barvou, upozorňují autorky kuchařky, ale především chutí. Italské oleje jsou obvykle tmavě zelené, štiplavé, s vůní bylin a trávy. Španělské jsou zlatavě žluté, ovocné, aromatické, s mandlovou vůní. Z Francie se dováží světlejší, jemnější, sladší a lehčí, z Portugalska zlaté, výrazné, vyzrálé. Řecká úroda nabízí od slámově žlutých hutných olejů až po zelené, výrazně aromatické. Kalifornské jsou nejčastěji jemné, lehké, ovocné.

Důležitější rozdíly však autorky připisují chuti. "Záleží na každém z nás, například Španělé si oblíbili výrazně hořké a palčivé oleje," uvádějí v knize a za nejkvalitnější označují - jak jinak - olej extra panenský, který pochází z prvního lisování a obsahuje nejvíc chuti i cenných a prospěšných látek. "Když s olejem začínáte, vyzkoušejte nejdříve ty s jemnější chutí, například z Toskánska v Itálii," dočtete se v kuchařce.

Avokádový salát s olivami a sušenými rajčaty 

4 porce
910 kJ, cholesterol 0 mg

1 ledový salát
3 avokáda
20 černých oliv
50 g sušených rajčat
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce vinného octa
4 lžíce extra panenského olivového oleje
½ chilli papričky
3 snítky tymiánu
sůl, pepř

Salát omyjeme a necháme dobře okapat. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostky, které pokapeme citrónovou šťávou. Z papričky odstraníme semínka a nakrájíme ji nadrobno. Olivy vypeckujeme a nakrájíme na kolečka. Rajčata nakrájíme na nudličky. V misce si připravíme zálivku smícháním octa, oleje, papričky, tymiánu, soli a pepře.
V salátové míse smícháme salát s avokádem a zálivkou. Posypeme nakrájenými olivami a rajčaty.

Králík v alobalu

4 porce
1770 kJ, cholesterol 169 mg

4 králičí stehna
1 rajče
4 lžíce extra panenského olivového oleje
100 g tapenady z černých oliv (olivy, česnek, kapary, hořčici a oregano a rozmixujte vše na hladkou pastu, podle chuti přidejte pepř a olej a dále mixujte, až se vše dobře spojí.)
rozmarýn
sůl, pepř
alobal

Troubu předehřejeme na 250 °C. Do masitější části stehen uděláme zářezy. Každé stehno potřeme tapenadou
Rajče nakrájíme na 4 plátky a každý plátek položíme doprostřed alobalu. Na rajče položíme stehno a zalijeme lžící oleje. Osolíme, opepříme a ochutíme rozmarýnem.
Balíčky důkladně uzavřeme a vložíme do horní části trouby. Po 15 minutách troubu vypneme a balíčky necháme v troubě ještě 5 minut.

Provensálská kachna

4 porce
4630 kJ, cholesterol 320 mg

1 kachna
2 cibule
6 rajčat
80 g černých oliv
80 g zelených oliv
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
4 snítky tymiánu
sůl, pepř

Vnitřek kachny osolíme, opepříme a vložíme 3 snítky tymiánu. Kachnu položíme do pekáčku na bok. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 30 minut.
Až maso začne pouštět tuk, odebereme 1 lžíci a nalijeme ji do pánve. Tuk zahřejeme a 5 minut opékáme nadrobno nakrájenou cibuli.
Poté přidáme na větší kusy pokrájená rajčata, drcený česnek, celé olivy, bobkový list a zbytek tymiánu. Opepříme, ale nesolíme (olivy jsou slané). Za stálého míchání 5 minut prohřejeme.
Kachnu otočíme na druhý bok a pečeme dalších 10 minut. Pak vyjmeme z trouby a vypečený tuk slijeme.
Vložíme kachnu prsíčky nahoru, dokola vyložíme rajčatovou směsí a 20 minut dopékáme.

Olivy se slaninou 

4 porce,
870 kJ, cholesterol 30 mg

12 plátků prorostlé anglické slaniny
12 zelených oliv plněných mandlemi
12 zelených oliv plněných paprikou
1 lžička sušené bazalky
listový salát

Plátky slaniny překrojíme napůl, olivy necháme okapat. Každou olivu ovineme slaninou, posypeme bazalkou a zabalené olivy klademe na hliníkový grilovací tácek, případně na alobal, položený na grilovacím roštu. Grilujeme v předehřáté troubě nebo pod předehřátým grilem 2 minuty, otočíme a grilujeme další 2 minuty. Pak vyjmeme z grilu a klademe na talíř vyložený listy omytého a okapaného salátu.

OLIVY
* obsahují vitamíny K,A,E,D, u nichž je prokázáno, že podporují průchodnost žil a cév
* obsahují hodně antioxidantů
* podporují hubnutí (10 oliv má 126-189kj) i dodávají tělu energii (rychle zasytí)

OLEJ
* z oliv má nižší energetickou hodnotu než máslo a jiné druhy oleje (vhodný pro diabetiky)
* tvoří ho ze 77 procent nenasycené mastné kyseliny, který obsahují "dobrý" cholesterol (slunečnicový olej obsahuje 31 procent těchto kyselin)
* rozpouští nežádoucí hleny
* pomáhá v kosmetice (po opalování, při ekzémech, chrání před mrazem, přináší úlevu svalům po námaze...)

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.