Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


O gustu a dišputátu

  10:48aktualizováno  10:48
- Na internetových stránkách jedné velké pražské instituce se v rubrice věnované připomínkám zaměstnanců k závodnímu stravování přednedávnem objevilo nekompromisní stanovisko: »Podávat špenát s houskovým knedlíkem je takřka kulinářský zločin, ke špenátu patří knedlík bramborový!« Chudáci kuchaři Eurestu, kteří tu připravují několik set jídel denně - kdyby se tak přísných strávníků našlo víc, mohli by se nejspíš rovnou oběsit na utěrce.

Ano, nejen v politice, ale i v gastronomii existují sveřepí konzervativci. Když kuře, tak jedině pečené s nádivkou a podávané s vařeným bramborem. Že je lze také okořenit jalovcem, tymiánem a bobkovým listem, tedy péct na divoko a servírovat třeba s nudlemi a brusinkovým kompotem? Kdepak, holenkové, všechno chce své - kuře brambor a špenát bramborový knedlík. Lpění na tradicích má jistě něco do sebe a lze je obhajovat třeba snahou uchovávat pro příští generace lety prověřené hodnoty. Ale má také háčky - v daném případě třeba ten, že kdyby Kolumbus nedoplul k břehům Ameriky, musel by si dotyčný gastronomický konzervativec dávat ke kuřeti i ke špenátu pohankovou nebo ovesnou kaši. I v kulinářství zkrátka platí, že bez experimentů není vývoje, a navíc stále častější styk s okolním světem i do této sféry přináší změny a vzájemné ovlivňování. Pro ortodoxního vyznavače klasické české kuchyně je hořčice leda tak přílohou k párku, ale francouzskou hořčičnou omáčku rozhodně nelze považovat za degradaci českého králíka. Před dobou ne tak dávnou se v českých restauracích začaly jako příloha objevovat malé bramboráčky, na rozdíl od klasického bramboráku připravované ve vyšší vrstvě na lívanečníku. Dnes můžete celkem běžně vidět, jak si je hosté objednávají k vepřovému po sečuánsku nebo k šuang-si. A za padesát let - ať už si o téhle kombinaci myslíte, co chcete - si možná rozdurděný konzument bude stěžovat, že mu v závodní jídelně dali k »číně« rýži, a ne bramboráčky. Kombinace masa s ovocem, která je data o něco staršího, začínala opatrnými pokusy s kroužkem ananasu položeným na kuřecí prsíčka nebo broskví podstrčenou pod plátek sýra zapékaného na steaku. A dnes? Namítali byste něco proti restovaným křepelkám s meruňkovou omáčkou nebo vepřové panence v kokosovém těstíčku s omáčkou z modrých hroznů? Zelí i flíčky patří k běžným součástem české kuchyně, ale nad jejich spojením by se asi leckdo pozastavil. A přitom o maďarském receptu, kdy se spařené hlávkové zelí nakrájí na čtverečky, vydatně orestuje na sádle s cibulkou, opepří a vmíchají se do něj uvařené těstoviny, lze s jistotou říci, že kdo ochutná, chválí. Ještě markantnějším příkladem je smažený vepřový řízek, který si těžko dovedeme představit jinak než s bramborovým salátem nebo bramborem. Náchodští pivovarníci jej však před časem při prezentaci svého nového moku hostům nabídli - s knedlíkem a se zelím. Moje prababička, také z Náchodska, podávala řízek s bramborovým knedlíkem a kompotem, nejčastěji brusinkovým. A protože celé rodině taková kombinace chutnala, odmítala výtky kritiků krásným českým úslovím: »Proti gustu žádný dišputát!« Snad nebudou proti vašemu gustu ani dvě kombinace na první přečtení trochu šílené. Tou první je matýskový salát s brusinkami. Zakupte 250 g matesů, nechte je dvě hodiny vyluhovat ve vlažném čaji a pak pokrájejte na menší kousky. Přidejte dvě oloupaná, odjadřincovaná a pokrájená jablka a jednu plechovku nebo sklenici odkapaných kompotovaných brusinek. Obsah středního kelímku plnotučné hořčice smíchejte s polovičním množstvím kvalitního stolního oleje, nejlépe olivového, nalijte na ostatní suroviny, promíchejte a nechte v chladu odležet. A nedejte se odradit tím, že na pohled nevypadá tento pokrm příliš vábně. Druhý recept je z knížky Kouzelný tvarůžek, v této rubrice už zmiňované, a kombinuje broskev s olomouckými syrečky. Postačí vám čtyři půlky kompotovaných broskví, 100 g kuřecího masa a 100 g olomouckých tvarůžků. Maso a sýr pokrájejte na kostky, smíchejte s bílým jogurtem a majonézou, osolte, lehce opepřete, směsí naplňte broskve a ozdobte. Že je to už přece jen kombinačně »silná káva«? Seberte odvahu a uvidíte, že jednotlivé složky se v tomto receptu skvěle harmonicky doplňují!


Na pohled nenápadné plněné broskve v sobě skrývají bombu - olomoucké tvarůžky.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.