O gustu a dišputátu

  10:48
- Na internetových stránkách jedné velké pražské instituce se v rubrice věnované připomínkám zaměstnanců k závodnímu stravování přednedávnem objevilo nekompromisní stanovisko: »Podávat špenát s houskovým knedlíkem je takřka kulinářský zločin, ke špenátu patří knedlík bramborový!« Chudáci kuchaři Eurestu, kteří tu připravují několik set jídel denně - kdyby se tak přísných strávníků našlo víc, mohli by se nejspíš rovnou oběsit na utěrce.

Ano, nejen v politice, ale i v gastronomii existují sveřepí konzervativci. Když kuře, tak jedině pečené s nádivkou a podávané s vařeným bramborem. Že je lze také okořenit jalovcem, tymiánem a bobkovým listem, tedy péct na divoko a servírovat třeba s nudlemi a brusinkovým kompotem? Kdepak, holenkové, všechno chce své - kuře brambor a špenát bramborový knedlík. Lpění na tradicích má jistě něco do sebe a lze je obhajovat třeba snahou uchovávat pro příští generace lety prověřené hodnoty. Ale má také háčky - v daném případě třeba ten, že kdyby Kolumbus nedoplul k břehům Ameriky, musel by si dotyčný gastronomický konzervativec dávat ke kuřeti i ke špenátu pohankovou nebo ovesnou kaši. I v kulinářství zkrátka platí, že bez experimentů není vývoje, a navíc stále častější styk s okolním světem i do této sféry přináší změny a vzájemné ovlivňování. Pro ortodoxního vyznavače klasické české kuchyně je hořčice leda tak přílohou k párku, ale francouzskou hořčičnou omáčku rozhodně nelze považovat za degradaci českého králíka. Před dobou ne tak dávnou se v českých restauracích začaly jako příloha objevovat malé bramboráčky, na rozdíl od klasického bramboráku připravované ve vyšší vrstvě na lívanečníku. Dnes můžete celkem běžně vidět, jak si je hosté objednávají k vepřovému po sečuánsku nebo k šuang-si. A za padesát let - ať už si o téhle kombinaci myslíte, co chcete - si možná rozdurděný konzument bude stěžovat, že mu v závodní jídelně dali k »číně« rýži, a ne bramboráčky. Kombinace masa s ovocem, která je data o něco staršího, začínala opatrnými pokusy s kroužkem ananasu položeným na kuřecí prsíčka nebo broskví podstrčenou pod plátek sýra zapékaného na steaku. A dnes? Namítali byste něco proti restovaným křepelkám s meruňkovou omáčkou nebo vepřové panence v kokosovém těstíčku s omáčkou z modrých hroznů? Zelí i flíčky patří k běžným součástem české kuchyně, ale nad jejich spojením by se asi leckdo pozastavil. A přitom o maďarském receptu, kdy se spařené hlávkové zelí nakrájí na čtverečky, vydatně orestuje na sádle s cibulkou, opepří a vmíchají se do něj uvařené těstoviny, lze s jistotou říci, že kdo ochutná, chválí. Ještě markantnějším příkladem je smažený vepřový řízek, který si těžko dovedeme představit jinak než s bramborovým salátem nebo bramborem. Náchodští pivovarníci jej však před časem při prezentaci svého nového moku hostům nabídli - s knedlíkem a se zelím. Moje prababička, také z Náchodska, podávala řízek s bramborovým knedlíkem a kompotem, nejčastěji brusinkovým. A protože celé rodině taková kombinace chutnala, odmítala výtky kritiků krásným českým úslovím: »Proti gustu žádný dišputát!« Snad nebudou proti vašemu gustu ani dvě kombinace na první přečtení trochu šílené. Tou první je matýskový salát s brusinkami. Zakupte 250 g matesů, nechte je dvě hodiny vyluhovat ve vlažném čaji a pak pokrájejte na menší kousky. Přidejte dvě oloupaná, odjadřincovaná a pokrájená jablka a jednu plechovku nebo sklenici odkapaných kompotovaných brusinek. Obsah středního kelímku plnotučné hořčice smíchejte s polovičním množstvím kvalitního stolního oleje, nejlépe olivového, nalijte na ostatní suroviny, promíchejte a nechte v chladu odležet. A nedejte se odradit tím, že na pohled nevypadá tento pokrm příliš vábně. Druhý recept je z knížky Kouzelný tvarůžek, v této rubrice už zmiňované, a kombinuje broskev s olomouckými syrečky. Postačí vám čtyři půlky kompotovaných broskví, 100 g kuřecího masa a 100 g olomouckých tvarůžků. Maso a sýr pokrájejte na kostky, smíchejte s bílým jogurtem a majonézou, osolte, lehce opepřete, směsí naplňte broskve a ozdobte. Že je to už přece jen kombinačně »silná káva«? Seberte odvahu a uvidíte, že jednotlivé složky se v tomto receptu skvěle harmonicky doplňují!

Na pohled nenápadné plněné broskve v sobě skrývají bombu - olomoucké tvarůžky.

Autor:
  • Nejčtenější

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...