Nový vitamín D má bránit vzniku rakoviny

Americkým vědcům se podařily hned dva významné objevy v oblasti medicíny najednou. Za prvé zjistili, že vitamín D zabraňuje vzniku rakovinných nádorů. Za druhé se jim podařilo překonat problém negativních účinků podávání velkého množství vitamínu D, které by musel lidský organismus přijmout, pokud by měl mít protirakovinné účinky, což by normálně vedlo k osteoporóze či dokonce smrti. Vyvinuli totiž takovou formu vitamínu, která je vysoce účinná a zároveň nemá vedlejší účinky.

Lék je zatím v počátečním stadiu vývoje, k posouzení jsou čtyři verze vitamínu a odborníci odhadují, že v prodeji bude zhruba za deset let. Nicméně dosavadní výsledky týmu badatelů z americké University Johna Hopkinse v Baltimore nasvědčují tomu, že nový preventivní lék proti rakovině bude velmi účinný. Profesor chemie Gary Posner, který se na výzkumu podílí, označil nový vitamín D za historický přelom v medicíně.

Vědci zkušebně podávali jednu verzi nově vyvinutého vitamínu D dvěma skupinám myší. První, výchozí skupina byla potřena karcinogenní chemikálií, která vyvolává vznik a růst rakovinných nádorů. Druhá, kontrolní skupina, potřena nebyla. Po dvaceti týdnech zjistili, že výskyt nových nádorů u výchozí skupiny se u snížil o více než čtvrtinu a celkově počet nádorů klesl o 63 procent.

Ačkoli už v minulosti existovala řada studií, které prokazovaly protirakovinné účinky různých vitamínů, toto je jedna z prvních konkrétních studií, která přináší hmatatelné výsledky. Podobné studie probíhají v současné době i ve Velké Británii.

Vitamín E umocňuje účinek léků proti střevním nádorům
Vědci z Liverpoolu zjistili, že vitamín E podstatně zvyšuje účinnost léků podávaných při střevních nádorech. "Objevili jsme látku, složením velmi blízkou vitamínu E, která zesiluje účinek protirakovinných léků. Nyní začneme s klinickou fází výzkumu," sdělila mluvčí Institutu pro výzkum rakoviny.

Institut rovněž analyzuje výsledky rozsáhlé studie, jíž se zúčastnilo přes 25 tisíc obyvatel Velké Británie a která jasně dokazuje a znovu potvrzuje spojitost mezi výskytem střevních nádorů a přijímanou stravou.