Doporučujeme

Směs luštěnin na hrstkovou polévku: žlutý hrách, velkozrnná a červená čočka a fazole bílé, mungo a adzuky. Ideální je nakombinovat luštěniny, které se vaří přibližně stejně dlouho. | foto: Menu Gold

Hrstková polévka podle pověry přinese do nového roku peníze

  • 15
Luštěniny jsou tradiční součástí vánočních a novoročních oslav. Podle lidových pověr symbolizují peníze a jejich konzumací si zajistíme bohatství v následujícím roce. I kdyby to nevyšlo, tak vás hrstková polévka na Nový rok i po jeho zbytek příjemně zahřeje, zasytí a doplní tělu důležité látky.

Její počátky sahají až do 19. století, kdy se začala vařit na střední Moravě v oblasti Hané a Valašska. Její základ tvoří luštěniny a obiloviny. Nejenže je tedy zdravá, ale umí i řádně zasytit. Podávala se tradičně s tlustým krajícem domácího kváskového chleba a traduje se, že měla dát sílu pořádnému chlapovi.

„Hrstková polévka je vhodným pokrmem bohatým na bílkoviny, vlákninu a minerální látky. Doporučuji ji konzumovat jako odpolední svačinu nebo první večeři sportovcům i těm, kteří redukují svoji hmotnost. Pokud do porce polévky přidáme lžičku ghí (přepuštěného másla), obohatíme pokrm o vhodné tuky a chuť bude lahodnější,“ říká Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Hrstková polévka

Ingredience:

Hrstková polévka
  • 300 g směsi na hrstkovou polévku (nebo si sami namíchejte směs různých druhů fazolí, čočky a hrachu)
  • 3 velké brambory
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 kořenový celer
  • 1 stroužek česneku
  • petrželová nať
  • 1 cibule
  • 1⁄2 čajové lžičky hladké mouky
  • mletá červený paprika na dochucení

Pracovní postup:

Luštěniny si předem namočte ve vodě.
Namočenou směs propláchněte a v jiné vodě vařte třicet minut. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek, okořeníme nasekanou jemnou petrželovou natí, přivedeme k varu a vaříme ještě 20 minut.
Jako poslední krok si připravíme jíšku. Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a nasypeme 1⁄2 polévkové lžíce hladké mouky. Osmahneme do zlatova s 1⁄2 čajové lžičky mleté červené papriky. Hotovou jíšku vlijeme do polévky a necháme přejít varem.
Hrstkovou polévku servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou.

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás