Notorickým televizním divákům mohou chybět vitamíny

- Milovníci televizních seriálů a sportovních přenosů, kteří vysedávají často dlouhé hodiny před televizní obrazovkou, by v zájmu svého zdraví měli jíst hodně mrkve, jater, vajec a mléčných výrobků a měli by také užívat rybí tuk. Doporučuje to odborník na výživu v internetové poradně www.doktorka.cz., který podotýká, že v zájmu psychického zdraví by diváci raději měli televizi vypnout a jít na procházku.
"Pravidelné několikahodinové vysedávání u obrazovky ochuzuje organismus o vitamín A a zároveň je zátěží pro oči. Měli byste proto pravidelně užívat betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Přírodním zdrojem vitaminu A jsou například játra, mrkev, rybí tuk, tmavozelená a žlutá zelenina, vejce, mléčné výrobky a žluté ovoce," radí odborník.
Zároveň připomíná, že u obrazovek člověk nenachytá dostatek slunečního záření, a tak tělu může chybět vitamín D. To se může projevit měknutím nebo řídnutím kostí a zvýšenou kazivostí zubů, a proto by milovníci televizních pořadů měli užívat rybí tuk a ve zvýšené míře jíst tuňáka, lososa a mléčné výrobky.
Několikahodinové sezení u obrazovky je také zátěží pro páteř a celou pohybovou soustavu. Proto je vhodné naučit se alespoň jednoduchou soustavu protahovacích cviků a ty provádět v pauzách mezi sledováním televize.