Doporučujeme

Norimberské perníčky

Norimberské perníčky | foto: Archiv čtenářky

Čtenářský recept: Norimberské perníčky

  • 0

Doba přípravy: 2 hodiny
Množství: 24 kousků

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g mandlové moučky
  • 200 ml tekutého medu
  • 100 g vlašských ořechů
  • 85 g másla
  • 50 g kandované pomerančové a citronové kůry
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1⁄2 lžičky sody
  • 24 koleček oplatkového papíru o ∅ 7 cm (můžete vynechat)

Koření:

  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1⁄2 lžičky mletého zázvoru
  • 1⁄2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 badyán
  • 15 hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 kuličky černého pepře
  • 1⁄2 lžičky kardamomu

Cukrová poleva:

  • 350 g moučkového cukru
  • několik lžic horké vody

1. Celé koření rozemeleme nebo rozdrtíme v hmoždíři a promícháme se zbývajícím mletým kořením. Vlašské ořechy nasekáme na větší kousky (nesmí být rozemleté na drobno) a kandovanou kůru nakrájíme na drobno.

2. Mouku prosejeme s mandlovou moučkou, práškem do pečiva, sodou a přimícháme k nim vlašské ořechy, kandovanou kůru a všechno připravené koření.

3. Do kastrolku se silnějším dnem dáme máslo a med a za stálého míchání zahříváme, dokud se máslo nerozpustí. Odstavíme ze sporáku a necháme jen lehce vychladnout a přilijeme k suchým surovinám. V robotu nebo ručně umícháme těsto, musí být lepivé, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Těsto tím trochu zhoustne.

4. Na 2 plechy položíme pečicí papír, na ně poklademe kolečka oplatkového papíru. Pokud oplatkový papír neseženete, nic se neděje, perníčky můžete upéct i bez něj. Polévkovou lžící namočenou vždy ve studené vodě, aby se těsto nelepilo, odkrajujeme kousky těsta. V navlhčených dlaních vytvoříme placku o ∅ 6 cm a položíme ji na oplatkový papír, okraje těsta lehce přimáčkneme k oplatce.

5. Perníčky pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení jsou perníčky velmi měkké, 2 minuty je necháme zatuhnout na plechu a potom je přeneseme úplně vychladnout na roštu.

6. Moučkový cukr prosejeme a utřeme jej s několika lžícemi vody. Vodu přidáváme k cukru postupně. Musí vzniknout řídká, ale hladká a jednolitá poleva. Vychladlé perníčky namáčíme vrchní stranou v polevě, necháme zaschnout a jíme. Mizí závratnou rychlostí.

Poznámka: Pardubický perník nebo Nürnberger Lebkuchen? Já tedy hlasuji pro ty druhé a díky kamarádce, která mě jimi zásobuje každé Vánoce (děkuji, Evko), jsem jich vyzkoušela již pěknou řádku. Norimberské perníčky jsou měkké, nejčastěji kulaté, dole pod perníčkem je oplatkový papír a perníček bývá přelitý cukrovou polevou nebo čokoládou. I chuťově jsou rozdílné, mně osobně nejvíc chutnají hodně oříškové - Elisenlebkuchen. V perníčcích je hodně medu, mandlová moučka a hlavně koření.

Výroba perníčku je v Norimberku doložena od 14. století, první písemný recept, uložený v národním muzeu v Norimberku, je ze 16. století. Roku 1643 byl založen radou města perníkářský cech. Není tomu náhodou, Norimberk leží na křižovatce obchodních cest, a tak zde měli dostatek čerstvého koření a také medu z produkce místních včelařů. Od roku 1996 je Nürnberger Lebkuchen regionální specialitou EU.


  • Vybrali jsme pro Vás