Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Norimberské perníčky

  9:47aktualizováno  9:47

Norimberské perníčky | foto: Archiv čtenářky

Doba přípravy: 2 hodiny
Množství: 24 kousků

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g mandlové moučky
  • 200 ml tekutého medu
  • 100 g vlašských ořechů
  • 85 g másla
  • 50 g kandované pomerančové a citronové kůry
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1⁄2 lžičky sody
  • 24 koleček oplatkového papíru o ∅ 7 cm (můžete vynechat)

Koření:

  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1⁄2 lžičky mletého zázvoru
  • 1⁄2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 badyán
  • 15 hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 kuličky černého pepře
  • 1⁄2 lžičky kardamomu

Cukrová poleva:

  • 350 g moučkového cukru
  • několik lžic horké vody

1. Celé koření rozemeleme nebo rozdrtíme v hmoždíři a promícháme se zbývajícím mletým kořením. Vlašské ořechy nasekáme na větší kousky (nesmí být rozemleté na drobno) a kandovanou kůru nakrájíme na drobno.

2. Mouku prosejeme s mandlovou moučkou, práškem do pečiva, sodou a přimícháme k nim vlašské ořechy, kandovanou kůru a všechno připravené koření.

3. Do kastrolku se silnějším dnem dáme máslo a med a za stálého míchání zahříváme, dokud se máslo nerozpustí. Odstavíme ze sporáku a necháme jen lehce vychladnout a přilijeme k suchým surovinám. V robotu nebo ručně umícháme těsto, musí být lepivé, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Těsto tím trochu zhoustne.

4. Na 2 plechy položíme pečicí papír, na ně poklademe kolečka oplatkového papíru. Pokud oplatkový papír neseženete, nic se neděje, perníčky můžete upéct i bez něj. Polévkovou lžící namočenou vždy ve studené vodě, aby se těsto nelepilo, odkrajujeme kousky těsta. V navlhčených dlaních vytvoříme placku o ∅ 6 cm a položíme ji na oplatkový papír, okraje těsta lehce přimáčkneme k oplatce.

5. Perníčky pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení jsou perníčky velmi měkké, 2 minuty je necháme zatuhnout na plechu a potom je přeneseme úplně vychladnout na roštu.

6. Moučkový cukr prosejeme a utřeme jej s několika lžícemi vody. Vodu přidáváme k cukru postupně. Musí vzniknout řídká, ale hladká a jednolitá poleva. Vychladlé perníčky namáčíme vrchní stranou v polevě, necháme zaschnout a jíme. Mizí závratnou rychlostí.

Poznámka: Pardubický perník nebo Nürnberger Lebkuchen? Já tedy hlasuji pro ty druhé a díky kamarádce, která mě jimi zásobuje každé Vánoce (děkuji, Evko), jsem jich vyzkoušela již pěknou řádku. Norimberské perníčky jsou měkké, nejčastěji kulaté, dole pod perníčkem je oplatkový papír a perníček bývá přelitý cukrovou polevou nebo čokoládou. I chuťově jsou rozdílné, mně osobně nejvíc chutnají hodně oříškové - Elisenlebkuchen. V perníčcích je hodně medu, mandlová moučka a hlavně koření.

Výroba perníčku je v Norimberku doložena od 14. století, první písemný recept, uložený v národním muzeu v Norimberku, je ze 16. století. Roku 1643 byl založen radou města perníkářský cech. Není tomu náhodou, Norimberk leží na křižovatce obchodních cest, a tak zde měli dostatek čerstvého koření a také medu z produkce místních včelařů. Od roku 1996 je Nürnberger Lebkuchen regionální specialitou EU.

Autor:




Nejčtenější

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší
Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší

Chcete svému drobečkovi zpestřit jídelníček? Soutěžte o balíček plný dobrot.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.