Doporučujeme

Než si dáte šálek čaje (7.)

- Čaj jako kulturní nápoj by při přípravě neměl být nijak vylepšován, ani dochucován. Puristé dokonce čaj ani nesladí. Připouští se však, že v některých případech může nepatrné přislazení zvýraznit určitě charakteristiky čaje - například "lomit" hořkost u čajů zelených. Jestliže však člověk, který si říká "čajomil" vhodí bezmyšlenkovitě do šálku dvě kostky cukru, je z hlediska čajové etiky barbar.

Med, citron, mléko, sirupy, kompotové šťávy, džemy...do čaje nepatří a svědčí,, podle autora knihy Čajové minimum, o nepochopení tohoto nápoje. Zvláštním případem je však čaj s rumem - či jiným alkoholem. Sotva se dopátráme původu takové kombinace, snazší je připravit svéráznější nápoj: grog.
Samostatnou kapitolou jsou čajové receptáře, na které při pátrání po čajové literatuře narazíme na každém kroku. Jejich cílem je spíš komerční uplatnění čaje, popřípadě snaha hospodyně překvapit hosty. Je pravda, že u některých receptur fajnšmekry mrazí v zádech a některé chutě si dovedou docela dobře představit.


Příští, osmý díl, věnovaný čajovým nešvarům, najdete na tomto místě za týden 12. května.


  • Vybrali jsme pro Vás